Kolorektal karsinomlarda adezyon molekülleri ve anjiogenezin klinikopatolojik parametrelerle ilişkileri
The relationships of adhesion molecules and angiogenesis with clinicopathologic parameters in colorectal carcinomas
- Tez No: 310250
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CANTEN TATAROĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Kolorektal karsinom, adezyon molekülleri, anjiogenez, CD105, Colorectal carcinoma, adhesion molecules, angiogenesis, CD105Communication adress: [email protected]
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZETKolorektal karsinomlar dünya genelinde en sık görülen tümörlerdendir. Kanser araştırmalarına ve yeni tedavilere yoğun emek harcanmaktadır. Ancak metastatik hastalık gelişiminden dolayı ölüm oranı hala yüksektir. Bu yüzden prognostik faktörleri aydınlatmak ve yeni tedavi yaklaşımlarına yön vermek amacıyla çok sayıda çalışma yapılmaktadır.Bu çalışmanın amacı kolorektal karsinogenezde anjiogenezin ve adezyon kaybının prognostik değerini araştırmaktır.Çalışmaya Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilimdalı'nda 2001-2008 yılları arasında kolorektal adenokarsinom tanısı alan 73 olgu dahil edildi. Çalışmada demografik veriler ile bazı histopatolojik parametreler değerlendirildi. Ayrıca bu parametrelerin karsinogenezin önemli bileşeni olan anjiogenez ile ve adezyon kaybı ile ilişkisi araştırıldı. Bu amaçla immünhistokimyasal yolla anjiogenezi belirlemede VEGF, CD31 ve CD105; adezyon kaybını belirlemede E-cadherin ve ß-catenin kullanıldı.İstatistiksel analizlerin sonucunda tümör diferansiyasyonunda azalma, peritümöral lenfosit infiltrasyonun yokluğu, perinöral ve lenfovasküler invazyon ile lenf nodu tutulumu varlığında tümörlerin daha ileri evrede olduğu saptandı. CD31 ile saptanan mikrodamar yoğunluğu, CD105 ile saptanandan yüksek idi. Ancak mikrodamar yoğunluğu CD31 ile peritümöral alanda daha yüksek iken, istatistiksel olarak anlamlı olmasa da CD105 ile intratümöral alanda daha yüksek bulundu. Benzer şekilde VEGF ekspresyonu, sitoplazmik E-cadherin ve ß-catenin ile nükleer ß-catenin boyanması arttıkça artmakta idi.Bulgular tümöral anjiogenezi belirlemede CD105'in daha spesifik olduğunu gösterdi. E-cadherin boyanmasının hücre membranından sitoplazmaya geçmesiyle mikrodamar yoğunluğunun artması, karsinogenez ve anjiogenezin birlikte ilerlediğini işaret etmekte idi.
Özet (Çeviri)
SUMMARYColorectal carcinomas are among the most common tumors worldwide. A lot of effort goes into cancer research and new treatments. However, due to the development of metastatic disease, the mortality rate still remains high. Therefore many studies are done to clarify the prognostic factors in order to give direction to the new therapeutic approaches.The aim of this study is to investigate the prognostic value of angiogenesis and loss of adhesion molecules in colorectal carcinogenesis.73 cases diagnosed with colorectal adenocarcinoma were included at Adnan Menderes University Medical Faculty Pathology Department between 2001 and 2008. In this study, some demographic data and histopathologic parameters were evaluated. Also the relation between these parameters and adhesion loss with angiogenesis which is the important component of carcinogenesis were investigated. For this purpose, in the determination of angiogenesis by immunhistochemical way VEGF, CD31 and CD105; in the determination of adhesion loss E-cadherin and ß-catenin were used.As a result of statistical analysis, a decrease tumor differentiation, peritumoral absence of lymphocyte infiltration, perineural and lymphovascular invasion and lymph node involvement in advanced stage than in the presence of tumor was detected. Microvessel density determined by CD31 was higher than by that of CD105. However, while microvessel density was higher in peritumoral area with CD31, although not statistically meaningful, was detected higher in intratumoral areas with CD105. Similarly, the expression of VEGF, cytoplasmic E-cadherin and ß-catenin was higher when nuclear ß-catening staining increased.Findings showed that CD105 was more specific in the determination of the tumor angiogenesis. E-cadherin expression from the cell membrane into the cytoplasm indicated increased microvessel density, together with carcinogenesis and angiogenesis that were in progress.