Karnitinin kontrast nefropatisini önlemedeki etkisi
The effect of karnitin in preventing contrast induced nephropathy
- Tez No: 310251
- Danışmanlar: PROF. DR. ALPER ONBAŞILI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Karnitin, Kontrast nefropatisi, TAK, MDA, Histopatolojik değerlendirme, Carnitine, contrast induced nephropathy, TAC, MDA
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç ve hipotez: Kontrast nefropatisi ionize kontrast maddeye (KM) maruziyetten sonrası gelişen renal fonksiyon bozukluğudur (1). Birçok ajanla Kontrast Nefropatisini (KN) önlemek için çalışmalar yapılmakta ise de halen sonuçlar kesin değildir.KN patofizyolojisi net olarak belli değildir. Öne sürülen mekanizmalardan bazıları; renal arter vazokonstriksiyonuna bağlı renal kan akımının azalması ve böylece oluşan meduller hipoksi, KM'nin apoptozis yoluyla yaptığı direk tübüler toksisite, endotel disfonksiyonu ve renal mikrosirkülasyondaki değişikliklerdir (17,18,19,20) . Bunlara bağlı olarak ortaya çıkan oksidatif stres nedeni ile iskemik ve nefrotoksik hasar meydana gelmektedir (21).Biz bu çalışmamızda L-Karnitinin, KN fizyopatolojisinden sorumlu mekanizmaya etki ederek Kontrast Nefropatisini önleyebileceği hipotezini araştırdık.Yöntem: 28 adet Winstar-Albino cinsi rat kullanıldı. Toplam 28 adet rat, eşit sayıda (n = 7) ve rast gele olarak dört deney grubundan birine dahil edildi.Grup 1: İlaç verilmeyen rat grubuGrup 2: Kontrast madde uygulanan rat grubuGrup3: L-karnitin uygulanan rat grubuGrup 4: Kontrast madde+ L-karnitin uygulanan rat grubuÇalışma başında tüm gruplardan kan ve metabolik kafesler kullanlıarak 24 saatlik idrar örnekleri alındı. Serum ve idrar örneklerinde kreatinin değeri ölçüldü. Kreatinin klirensi hesaplandı (mL/dk). Nefropati gelişmesini kolaylaştırmak için ratlar 24 saat süreyle susuz bırakıldı. Karnitin 500 mg/kg intraperitoneal olarak verildi. Kontrast madde olarak iohexol 10 ml/kg intravenöz olarak kuyruk veninden verildi. 5.günün sonunda ratlardan kan ve 24 saatlik idrar örnekleri alındı. Ratlar eter anestezisi altında iki böbrekleri çıkarıldıktan sonra sakrifiye edildi. Biokimyasal ve histopatolojik değerlendirme yapıldı. KN olarak bazal kreatinin değerinde 0,5 mg/dl veya %25 den fazla artış olması esas alındı.İşlem öncesi ve işlem sonrası alınan serum kreatinin , İşlem öncesi ve işlem sonrası alınan idrar kreatinin , TAK, MDA, işlem öncesi ve işlem sonrası hesaplanan kreatinin klirensi ölçüldü ve böbrek dokusunda histopatolojik değerlerlendirme yapıldı.Bulgular: Yapılan analizler sonucunda idrar kreatinin 2, TAK, kreatinin klirensi 1, kreatinin klirensi 2, serum kreatinin 1 ve serum kreatinin 2 değerleri arasında anlamlı fark saptanmadı. İdrar kreatinin 1 değerleri incelendiğinde gruplar arasında arasında anlamlı fark saptandı. Gruplara göre incelendiğinde MDA değerleri anlamlı farklılık gösterdi. Serum kreatinin işlem öncesi ve sonrası değerleri , İdrar kreatinin işlem öncesi ve sonrası değerleri arasında gruplara göre karşılaştırmada ; anlamlı fark saptanmadı. Kreatinin klirensi işlem öncesi ve sonrası değerleri arasında gruplara göre karşılaştırmada ; kontrast grubunda anlamlı fark saptandı.Histopatolojik değerlendirme sonuçları incelendiğinde; Glomeruler fokal nekroz, Bowman kapsülünde genişleme, Tubul epitel dejenerasyonu, Tubul epiteli nekrozu, İnterstisyel iltihabi hücre infiltrasyonu, Damar konjesyonu, Damar duvar kalınlaşması açısından gruplar arasında anlamlı fark saptandı. Tubul dilatasyonu açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı. İnterstisyel fibrozis hiçbir olguda gözlenmedi.Sonuç: Karnitin kontrastla beraber verildiğinde kontrast nefropati oluşumunu azaltır. Çalışmamız az sayılabilecek rat üzerinde yapıldı. Ratlar düşük risk grubunda idi. Daha çok sayıda ve yüksek riskli gruplarda büyük randomize çalışmalara gereksinim vardır.
Özet (Çeviri)
Title: The effect of karnitin in preventing contrast induced nephropathyAim and Hypothesis : Contrast induced nephropathy (CIN) is renal impairment occuring after the administriation of contrast materiels.There are many studies to prevent CIN but the results are not clear yet.The pathophysiology of CIN is not exactly understood . Suggested mechanisms are reduction in renal arter flow due to vasoconstruction , medullar hypoxy, direct tubular toxisity by apopitosis ,endotel disfunction and changes in renal microcirculation. We hypothesized in this study that L-carnitine prevents CIN.Method: Twenty-eight Wistar rats were included in the study and were divided into four groups. 24 hour urine was maintained using metabolic cages . Serum and 24 hour urine creatinin were measured and creatinin clirens was calculated. Rats were dehydrated for 24 hours in order to set off contrast nephropathy. No drugs were administirated to the first group (control group) , contrast agent (iohexol 10 ml/kg ) was given to second group , carnitine 500 mg/kg was given to third group , both carnitine and contrast agent were given to fourth group . In the fifth day blood samples were obtained to get creatinin levels . 24 hour urine was maintained by putting rats in metabolic cages for one day. After sacrification right kidney was exiced for histopathologic evaluation. Left kidney was exiced for measuring malondialdehyde (MDA) and total antioxidant status. Nephropathy was determined histopathologically. Contrast induced nephropathy (CIN) was defıned as an increase of 0,5 mg/dl or increase of %25 and more in serum creatinin over baseline .Results: No significant differances were found between serum creatinin, urine creatinin , creatinin clirens, TAC levels. MDA levels were statistically significant . Hystopatologic evaluation showed that carnitine when given with contrast agent prevents contrast induced nephropathy.Conclusion: Carnitine when given with contrast agent prevents contrast induced nephropathy . Several limitations should be noted. Our study includes a relatively small sample size. Relatively low-risk rats were included in our study. The effect of karnitin on high-risk rats should be investigated in larger prospective clinical studies.