Gerilim tipi başağrısında büyük oksipital sinir blokajıı kuru iğneleme ve medikal tedavinin uzun dönem etkinliğinin karşılaştırılması
Long period results and effectiveness of medical therapy, dry needling and greater occipital nerve blockade in the tension type headache.
  1. Tez No: 310276
  2. Yazar: ÖZHAN GÜLEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN NURİ AYDIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Gerilim tipi başağrısı, büyük oksipital sinir blokajı, kuru iğnelemeİletişim adresi : [email protected], Tension type headache, greater occipital nerve blockage, dry-needling. Communication address: [email protected]
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Amaç: Gerilim tipi başağrısı başağrısının en sık formudur. Bu ağrı boynun arkasında kas sıkışmasına bağlı olabilir. Bu çalışmada amacımız gerilim tipi başağrısında medikal tedavi, kuru iğneleme ve GON blokajının etkinliğini araştırmaktır.Metod: Etik kuruldan çalışma için onay alındı. Çalışma grupları 66 hastadan oluşturuldu. Grup M (n=22) antidepresan ve parasetamol, Grup K (n=22) antidepresan+parasetamol ve boyun arkası kaslarına kuru iğneleme, Grup G (n=22) antidepresan+parasetamol ve GON blokajı uygulandı. Tedaviden sonraki 1,2,3,4,5 haftalarda görsel analog skala ile ağrı azalması araştırıldı.Bulgular: Gruplar arasında demografik veriler benzer saptandı. Grup G'de kalp hızı 10. ve 15. dakikalarda düştü. Grup G'nin VAS skoru işlem öncesinde diğer gruplarla benzerdi. Ancak işlemden 20 dakika sonra skorlar düştü. Haftalık başağrılı gün sayısında ve analjezik tüketimleri tüm gruplar benzer bulundu. Tedavi sonrası aylık ağrılı gün sayısında tüm gruplarda anlamlı azalma görüldü. Ancak gruplar arasında fark saptanmadı. Grup K'da hasta memnuniyeti diğer gruplardan daha iyiydi. Duyu kaybı, uykuya eğilim Grup G'de diğer gruplarda daha fazla bulundu.Sonuç: Gerilim tipi başağrısı tedavisinde medikal tedaviye ek olarak kuru iğneleme ve GON blokajının eklenmesi ağrı şiddetini ve sıklığını azaltmada etkilidir ancak medikal tedaviye göre belirgin üstünlüğü yoktur.
Özet (Çeviri)
Aim: The most common form of headache, it may be related to muscle tightening in the back of the neck. The aim was to investigate the effectiveness of drugs, dry needling and greater occipital nerve (GON) blockade in the tension type headache.Methods: The ethical committee has approved the study. The study groups consisted of 66 patients. Group M (n=22) received antidepressant (amitriptilin 10 mg/day) and nonopioids (Parasetamol, NSAID), Group K (n=22) received antidepressant+nonopioids+dry needling to cervical area muscles, and Group G (n=22) antidepressant+nonopioids+GON blockade. Analgesic efficiency was evaluated in the 1, 2, 3, 4, and 5 weeks after treatment with Visual Analogue Scale (VAS).Results: Demographic data were similar between the groups. Heart rate decreased in 10 and 15th minutes in the group G. VAS scores of Group G were similar to all groups before the procedure. However the scores decreased 20 min after the procedure. All groups have been found to be similar in headached day number weekly and in analgesic consumption. After treatment, significant decrement in headached day number monthly have been seen. But no difference between groups have been detected. Patient satisfaction in the Group K was better than the other groups. Loss of sensation, drowsiness in the Group G was much more then other groups.Conclusion: Addition of dry needling and GON blockage to medical treatment in tension type headache treatment is efficient in decreasing pain intensity and frequency.But they have no evident priority to medical treatment.