Hamzadere (Edirne) Barajı' nın projelendirme kriterleri ve zemin özelliklerinin incelenmesi
Hamzadere (Edirne) Dam's project design criteria and investigation of soil properties
  1. Tez No: 310370
  2. Yazar: SERTAÇ ŞANLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLGÜN YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Baraj, Geoteknik Yapı, İstatistik Analiz, Hamzadere Barajı, Dam, Geotechnical Construction, Statistical Analysis, Hamzadere Dam
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Barajlar, değişik fiziksel faktörlerin etkisi altında değişik malzemelerden ve farklı amaçlarla inşa edilen büyük boyutlu mühendislik yapılarıdır. Bu yapıların sulama ve taşkın kontrolü gibi önemli amaçları vardır.Ülkemiz genelinde tarım uygulamalarının yapıldığı bölgelerde sulama amacıyla baraj yapımına ihtiyaç duyulmaktadır. Baraj yapımında öncelikle yapılacak yerin doğru seçimi gerekmektedir. Baraj yapılacak bölgede baraj güvenliği için yeterli zemin etüdü yapılarak, barajın cinsine doğru karar verilmelidir. Ekonomik açıdan seçilen baraj cinsinin inşaat maliyeti göz önüne alınarak, barajın tamamlanması ile bölge halkına sağlaması düşünülen ekonomik katkısı düşünülmelidir. Fizibilite çalışmaları sonucuna göre baraj inşasına başlanmalıdır. Bu amaçla baraj inşasının yapılacağı yerde gerekli olan sondaj kuyuları açılarak yer altı suyu durumu incelenip, zemin dayanım ve dinamik analiz testleri yapılmalıdır. Elde edilen sonuçlara göre baraj güvenliği konusunda karara varılır.Bu çalışmada, Türkiye'deki barajların önemi ve barajların genel durumu hakkında bilgi verilerek, ülkemizde son yıllarda gündemde olan Hamzadere Barajı detaylı olarak incelenmektedir. Hamzadere Barajı yeri Edirne İli, Aşağı İpsala Bölgesi' nde kalmaktadır. Trakya bölgesinde olup, inşaatı henüz tamamlanmış Hamzadere Barajı' nın geoteknik yapısı, inşasının yapıldığı arazide açılan sondaj kuyularından alınan zemin numuneleri üzerinde yapılan deneyler esasında değerlendirilmiştir. Baraj geoteknik yapısının geçirimsiz yumuşak kil zemin üzerine oturduğu anlaşılmıştır. Ayrıca deney verileri üzerinde istatistik analiz yapılarak veriler arasındaki ilişkiler değerlendirilmiştir. Barajın tamamlanması sonucu, bölgeye sağlayacağı sosyoekonomik katkılar ve geoteknik yapısı ile ilgili sonuçlar da yine bu çalışmada yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Dams are large-scale engineering structures built for various purposes with different materials under the influence of variable physical factors. These structures have important goals, such as irrigation and flood control.Dams are needed to be constructed for irrigation purposes in areas where agricultural is carried out throughout the country. Adequate soil investigation shall be carried out at the proposed location in order to determine the most suitable type for dam construction and ensure safety. In an economical point of view, the evaluation shall be based on the factor of construction costs and economical contribution on local people projected after completion. The construction shall be commenced based on such feasibility studies. Subsequently, boreholes need to be drilled in order to observe the ground water table condition and carry out strength and dynamic analysis tests on the soil samples encountered. The decision on the dam safety shall be made on the obtained results, accordingly.This study presents general information on the status and importance of dams in Turkey and provides detailed research on Hamzadere Dam, a current project that has been active in Turkey in recent years. Hamzadere Dam is located in lower Ipsala region in the city of Edirne at the Thracian zone of Turkey. The dam being recently completed, the subsurface investigations are in progress for the purpose of determining the geotechnical properties of the dam based on the tests carried out on soil samples recovered from boreholes executed around the dam location. Further to field investigations, it is encountered that the dam sits on impermeable soft clay stratum. In addition, statistical analyses are carried out on the results obtained from the field and laboratory tests and data relationships are evaluated. This study also incorporates conclusions related to socioeconomic benefits and geotechnical aspects with respect to completion of Hamzadere Dam.