Avrupa Birliği katılım öncesi mali yardımları (IPA): Yardımların ikili ilişkilere yönelik amaçları bağlamında Bozcaada örneği
European Union instruments for pre-accession assistance (IPA): Bozcaada example in the context of the results of the assistance on bilateral relations
- Tez No: 310768
- Danışmanlar: PROF. DR. YÜCEL ACER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: AB Mali Yardımları, Katılım öncesi Mali Yardımlar (IPA), AB Proje Döngüsü, AB Projeleri, Bozcaada, EU Financial Assistance, Instruments for Pre-Accession Assistance (IPA), EU Project Cycle, EU Projects, Bozcaada
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Avrupa Birliği(AB) Fonları ve IPA(Instruments For Pre-Accession Assistance) Katılım Öncesi Mali Yardımlar ve Yönetimine ilişkin Kurumsal Düzenlemeler çerçevesinde proje kavramı, proje döngüsündeki kritik konular ve proje yönetimine giriş ve proje geliştirme sırasında düşünülmesi gereken temel yönetsel konular Türkiye-AB Katılım Sürecinin Yapısı ve uygulaması taşra yönetimleri açısından ele alınmıştır.Bir taşra birimi olarak Bozcaada'da yürütülen bir projenin süreç ve etkileri değerlendirilerek doğrudan gözlemlenmiş ve katılım öncesinde, belirtilen fonların sosyo-kültürel etkileşim sağlayarak farklı dil ve kültür unsurlarını yakınlaştırmayı başardığı görülmüştür.Yürütülen projenin idari birim ve personele kazandırdığı kamusal yönetim kapasitesinin ise oldukça geliştiği ve kavramsal düzlemde bir takım yanlışların da düzeltildiği görülmüştür. Bu arada katılım müzakerelerinde yaşanan güçlüklerin ise AB kurumsal yapısı içinde hazmedilmesi zor bir ülke olan Türkiye'nin müzakere çerçeve belgesinde öngörülen fasılların açılması ve kapanmasında ortaya çıktığı görülmektedir. Yürütülen çalışmaların ülkemizin demokratik değerlerinin zenginleşmesi ve sivil siyaseti egemen kılması ise son derece önemlidir.Çalışmada, Katılım Öncesi Mali Yardımlar kapsamında hibe programı aracılığıyla Merkezi Finans ve İhale Birimi tarafından ihale edilen mali yardımların etkinliği, Bozcaada'da yürütülen bir proje üzerinden değerlendirilmiştir. AB Mali Yardımları ve buna ilişkin fonları kullanan projelerin, uygulandığı yerellikteki etkileri araştırılmıştır. Bu kapsamda mali yardımlardan etkin faydalanma konusu taşra boyutuyla değerlendirilmiş ve mali yardımların etkin kullanılması sonucunda yerel anlamda somut katkılar sağladığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The concept of a project in the context of Corporate Regulations on European Union (EU) Funds and IPA (Instruments for Pre-Accession Assistance) and Management of These Funds, critical issues within such project cycle and basic managerial issues that should be considered during the introduction and development of these projects, and the structure and implementation of Turkey-EU Accession Process have been dealt with from the viewpoint of the provincial administrations.The process and effects of a project that has been conducted in Bozcaada, as a provincial administrational unit, have been directly observed and assessed, and it has been concluded that the referred funds did create socio-cultural interaction and managed to converge different language and cultural factors before the accession.It was also observed that the administrational unit and its staff gained an improved public management capacity by the project which was helpful for improving some incorrect applications on a conceptual basis. Meanwhile, it was seen that the difficulties experienced in the accession negotiations emerged during the opening and closure of the phases provided by the accession negotiations framework document of Turkey which is hard to digest within EU?s institutional structure. It is extremely important that all works conducted should aim to enrich the democratic values and help further strengthening of the civil society in our country.The study provides an assessment on the efficiency of the financial assistance contracted by the Central Finance and Contracts Unit of Turkey with the instrument of grand program under the Pre-Accession Assistance, through a project conducted in Bozcaada. The effects of the EU Financial Assistance, and of the projects using the funds thereunder, on the local place these projects are implemented, have been investigated. In this regard, the issue of efficient use of financial assistance has been assessed from a provincial administrational perspective, and it has been concluded that efficient use of the financial assistance did bring about tangible contribution on a local basis.