Türkiye'de bankacılık sektörünün ekonomik krizler karşısındaki dayanıklılığı ve Avrupa Birliği ile karşılaştırması: 2008 ve sonrası
Durability of banking sector against to the economic crisis in Turkey and the comperation with the European Union: 2008 and after
  1. Tez No: 310771
  2. Yazar: AYSEL YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Ekonomi, Banking, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Bankacılık, Ekonomi, Türkiye, Avrupa Birligi, Kriz, Banking, Economy, Turkey, European Union, Crises
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bankacılık sektörü, insanoğlunun parayı ilk bulma sürecinden başlayarak gelişen ve tüm ekonomik sisteme hakim olan mali yapının bir unsurudur. Finansal sistemin bir parçası olan bankacılık sektörü, uzun yıllar boyunca ekonomik yapıda dinamo etkisi yaratan bir sektördür. Ekonomik yapıdaki sürekliliğin sağlanması için piyasadaki enstrümanların daha etkin bir şekilde kullanılmasını amaçlar. Finansal sektörün önemli argümanı olan bankacılık sektörü, yaşanan krizler neticesinde ilk başta dayanıklılığının sorgulandığı bir sistemdir.Olumsuz ekonomik koşullardan dolayı yaşanan krizler sonucunda bankacılık sisteminin denetimi tekrar sorgulanan bir konudur. Türkiye'de yaşanan 2001 krizinin ve 2008 Küresel Finans Krizinin bankacılık sisteminde yarattığı etki uzun yıllar boyunca tartışılacak konulardan biridir. Krizlerin bankacılık sektörünü etkileme süreci ve alınacak tedbirler ileride yaşanacak krizleri önlemede yardımcı olacaktır.Çalışmamızda, finansal krizlerin neler olduğu ve yaşanmış finansal krizlerin bir kısmı ilk bölümde incelenecektir. Finansal krizlerin bir parçası olan bankacılık krizlerinin ekonomiyi etkileme süreci, Türkiye'deki bankacılık sektörünün tarihsel gelişimi ve yaşanan 2001 krizi ve 2008 krizinin değerlendirilmesi ikinci bölümde, 2008 krizi sonrası Türkiye'deki ve Avrupa Birliği ülkelerindeki bankacılık sektörünün durumu ve karşılaştırılması üçüncü bölümde ele alınacaktır.
Özet (Çeviri)
Banking is a sector that begans with discovering process the money of humankind and a component of fiscal structure which covering all the economical system. Banking sector which a part of financial system is a sector that makes dynamo effect on economic. The purpose of the banking is keeping under control the instruments of market for continuity of economical structure. Banking that the important organ of financial sector is a system which firstly be investigated after the crisis.The audition of the banking system is under investigation because of economic crisis that happens after the negatif conditions. The effect on banking system of crisis which happens in Turkey in 2001 and the global financial in 2008 are one of the arqued subjects for years. The effecting process of crisis on banking sector and new measures will help us to prevent the crisis in future.In the first part of our study, the structure of financial crisis and some financial crisis from the different regions are will be inspected. Effects on economic of the banking crisis as a part of financial crisis, historical development of banking sector in Turkey and assessment of 2001 and 2008 global financial crisis in the second part finally the situation of banking sector of European Union and Turkey after the 2008 global financial crisis in the last part will be inspected.