İnternet ortamında pazarlama, online rezervasyon ve online bilet satış uygulamaları: Marmara ve Ege bölgelerinde otobüsle şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan firmalar üzerine bir araştırma
Internet marketing, online booking, online ticket sales applications: A study on intercity coach companies in Marmara and Aegean regions
  1. Tez No: 310775
  2. Yazar: HASAN GÜL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA BOZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Ulaşım, İşletme, Tourism, Transportation, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İnternet Ortamında Pazarlama, Online Rezervasyon, Online Bilet Satışı, Şehirlerarası Otobüs Firmaları, Internet Marketing, Online Booking, Online Ticket Sales, Intercity Coach Companies
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Son veriler dünyada internet kullanıcılarının sayısının 2 milyarı geçtiğini göstermektedir. Kullanıcı sayısına paralel şekilde internetin ticari kullanımı da artmaktadır. İnternet özellikle işletmeler için olağan üstü fırsatlar sunan bir alandır. İnternet, küreselleşen dünyada dış pazarlara açılmak ve rekabet üstünlüğü sağlayabilmek için, sağladığı olanaklardan doğru şekilde yararlanılması gereken çok önemli bir araçtır. Çünkü internetin ticari kullanımı işletmelerle sınırlı kalmamakta, önemli oranlarda nihai tüketiciler tarafından da tercih edilmektedir. Günümüz işletmeleri için internetin doğru ve etkin kullanımı, başarı için son derece önemli bir etken durumundadır.İşletmelerin ticari nitelikteki bir takım hizmetleri (seyahat, konaklama, araç kiralama, sinema bileti vb.) internet üzerinden tüketicilere satmada kullandıkları en önemli yöntemlerden biri online rezervasyon hizmetleridir. Geçmişte online rezervasyon hizmetleri ile tüketicilere sadece internet üzerinden ilgili hizmeti satın alma olanağı veriliyordu. Günümüzde ise online rezervasyon sistemleri, müşterilere hem yer ayırtma, hem de bilet satın alma olanağını ayrı ayrı verecek şekilde gelişmiştir.Bu tez çalışması, otobüsle şehirler arası tarifeli yolcu taşımacılığı yapan firmaların sunduğu online rezervasyon (internet üzerinden yer ayırttırma) hizmetleri ve online bilet satış (internet üzerinden bilet satışı) hizmetleri hakkındadır. Otobüsle şehirler arası yolcu taşımacılığı Türkiye'de ulaştırma sektörünün önemli bir parçasını oluşturmakla birlikte, çok yoğun bir rekabet baskısı altındadır.Çalışmada, ilgili firmaların hizmetlerini tüketicilerle buluşturmada kullanabilecekleri önemli bir araç olan online rezervasyon sistemlerini, ne ölçüde ve hangi etkinlikte kullandıkları ölçülmeye çalışılmış ve bu doğrultuda bir takım öneriler sunulmuştur. Çalışma, internet üzerinden benzer faaliyetler yürüten işletmeler için de bir takım yol gösterici ipuçları taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
According to the latest data, the number of the internet users around the word is now passed over 2 billion. Increase in the internet users led to the rise of the commercial use of internet. Internet provides extraordinary opportunities, specially for the companies. Internet becomes a valuable tool to reach foreign markets and gain competitive advantage in global world, if it is used in correct way and in full potential. The commercial use of the internet is not limited with companies, and it is preferred by the end- consumers in significant numbers. For today?s businesses, it is very important to use the internet accurately and effectively to gain success.Online booking system is one of most important methods used by companies to sell commercial services over the internet. In the past, online booking systems only provided a service for purchasing a ticket over the internet. Today, it has been developed further and offer separate services for reserving a seat and purchasing a ticket.In this study, online reservation (reserving a seat over the internet) and online ticket sales services (purchasing a ticket over internet) of the intercity coach companies has been examined. Passenger transportation by intercity coaches forms a very large part of the transport sector in Turkey and it is a very competitive market.This study analyzes the effectiveness and scale of the online booking system, which can be used as an important tool to connect companies to the consumers. This study also includes a number of recommendations and guiding tips for the businesses who carry out similar activities over the internet.