Redesigning the Hürriyet newspaper website: A case study
Hürriyet gazetesi web sitesinin yeniden tasarımı: Örnek çalışma
- Tez No: 310813
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. ONUR FATİH YAZICIGİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, İletişim Bilimleri, Fine Arts, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: web tasarım, kullanılabilirlik, bilgi mimarisi, arayüz, okunaklılık, okunabilirlik, tipografi, grafik tasarım, web design, usability, information architecture, interface, legibility, readability, typography, graphic design
- Yıl: 2011
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sabancı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Grafik tasarımcıların başlıca sorumluluklarından biri, becerilerini, toplumsal ve enformasyon tasarım sorunlarına daha iyi çözümler bulmak için kullanmaktır. Dijital ortamın evrilen tarihsel yapısı dikkate alındığında, bu bilgi akışını şekillendirme sorumluluğu iyice önem kazanmıştır.Köklerini ilk olarak geleneksel ortamdan alan dijital çağ, kendi kültürünü üretmeye başlamıştır. Gazete ve dergi gibi kitlesel medya organları, internetin dijital ortamına uyum sağlayacak şekilde dönüşmüştür. İnternetin ortaya çıkışından beri milyonlarca site kurulmuştur. Ancak, en kritik sorunlardan biri gitgide daha da öne çıkmaktadır. Dijital kültür, sorunlarına yeni yaklaşımlar talep etmektedir. İnternet siteleri halen geleneksel medyadan miras kalmış yaklaşımlarla tasarlanmakta, bu da karmaşık tasarım sorunlarına ve yanlışlıklarına yol açmaktadır. Bilginin ana sağlayacısı olan pek çok gazete sitesi, mesajları doğru, etkin ve kolay bir şekilde iletememekte; dijital ortamın yeni taleplerine gereken tepkileri verememektedir.Bu koşullar altında, grafik tasarımcılar; dijital ortamın arayüz, kullanılabilirlik ve bilgi mimarisi gibi yeni taleplerine olabilecek en iyi çözümleri sunmak için, bu ortamın gerekliliklerine odaklanmalıdır. Dijital çağın yeni ve henüz kanıksanmamış taleplerine uyan bir çözüm sağlamak amacıyla, Hürriyet gazetesinin internet sitesi çalışma konusu alınmıştır. Bu çalışmanın başlıca hedefleri, dijital ortamın ortak standartlarını, kullanılabilirliğini, bilgi mimarisini ve tipografisini inceleyerek, dijital ortama yeni yaklaşımlar sunmaktır.
Özet (Çeviri)
Graphic designers possess an essential responsibility to use their skills to offer better solutions to social and informational design problems. This responsibility in shaping information flow has become even more pressing given the evolving historical nature of the digital environment.The digital age started to create its culture, which frequently grew first from traditional roots. Mass media like newspapers and magazines were transformed into the digital environment in the form of the Web. Millions of websites have been created since the beginning of the Internet; however one of the most critical issues has grown more urgent. The digital culture started to demand new approaches to its problems. Websites are mostly created with methods derived from traditional media approaches, which can lead to complicated and incorrect design problems. Many newspaper websites that are the main provider for delivering information cannot transfer messages directly, efficiently and easily, and they cannot provide accurate responses to the new demands of the digital environment.In these circumstances, graphic designers should focus on the requirements of the digital environment in order to provide optimum solutions to those new demands like interface, usability, and information architecture. To propose a solution according to the demands that come from new and unfamiliar conditions of the digital era, the Hürriyet newspaper has been selected as a case study. The principal aims of this study are to explore the conventions of the digital environment, usability, information architecture, typography, and to propose new approaches to the digital environment.