The Ottoman Empire and 'the rest of the world': Late Ottoman first person narratives regarding the Ottoman perceptions on the non European world and the Ottoman periphery
Osmanlı İmparatorluğu ve 'geri kalan dünya': Osmanlıların Avrupa dışı dünyayı ve Osmanlı çevresini algılamarı üzerine Geç Dönem birinci kişi anlatıları
  1. Tez No: 310832
  2. Yazar: CAN VEYSELGİL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUSUF HAKAN ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kolonyal söylem, Şarkiyatçılık, Osmanlı Şarkiyatçılığı, Osmanlı çevresi, Osmanlı seyyahları, Colonial discourse, Orientalism, Ottoman orientalism, Ottoman periphery, Ottoman travelers
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sabancı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 302
Özet
Bu çalışma geç dönem Osmanlıların Avrupa dışı dünyayı ve kendi Arap eyaletlerini algılama ve kavramsallaştırma biçimlerini incelemektedir. Bu inceleme Osmanlı algılamaları ve kavramsallaştırmaları ile Avrupa kolonyal söylemleri ve onun retorik unsurları arasındaki sistematik bir karşılaştırmaya dayanmaktadır. Bu çalışmanın temel argümanı Osmanlının Batılı söylemlere Avrupa dışı dünya ve Arab eyaletleri bağlamında verdiği yanıtın ikili bir doğaya sahip olduğudur. Bu yanıt Avrupa kolonyal söyleminin en temel veçhelerini içselleştirirken pek çoğuna da direnmiştir. Bu çalışmada kullanılan kaynaklar geç dönem Osmanlı seyahatnameleri ve anılarıdır. Bu çalışmada kolonyal söylemin temel parçalarından biri olan şarkiyatçı söylemin temel karakteristikleri ve kolonyal söylemin retorik araçları Avrupa söylemleri ile sistematik bir karşılatırmayı mümkün kılmak için tartışılmıştır. Bu tartışma sırasıyla Osmanlının Avrupa dışı dünyayı algılaması ile Avrupa dışına Avrupalı bakışlar ve Osmanlının kendi Arap çevresini algılaması ile Avrupa'nın doğu imgelemi arasındaki sistematik karşılaştırmalarca takip edilmiştir. Bu çalışma Osmanlı ve Avrupa algılamaları ve kavramsallaştırmaları arasında hem yakınlaşmalar hem uzaklaşmalar olduğunu iddia ettikten sonra bu yakınlaşmalar ve uzaklaşmalara katkıda bulunmuş unsurları incelemektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis is a study of the late Ottoman modes of perceptions and conceptions of the non-European world and their own Arab provinces. It is based on a systematic comparison of the Ottoman perceptions and conceptions with the European colonial discourses and its rhetorical modalities. The main argument of this study is that the Ottoman response to the Western discourses in the context of the non European world and the Ottoman Arab periphery were dualistic in nature. It was the internalization of the fundamental aspects of the European colonial discourses while resisting many aspects of it. The sources used in this study are the late Ottoman travelogues and memoirs. In the course of this study the main characteristics of the orientalist discourse as a fundamental part of the colonial discourses and the rhetorical tools of the colonial discourses are discussed in order to render a systematic comparison with the European discourses possible. Then, it was respectively followed by a systematic comparison between the Ottoman perceptions of the non-European world and the European visions on the non-Europe and between the Ottoman perceptions of the Arab periphery and the European visions on the Orient. This study claims that there were both convergences and divergences between the Ottoman and European perceptions and conceptions of the world around them; it investigates various factors that had contributed to these convergences and divergences.