Geç Osmanlı'da turizmin kurumsallaşması: Şehir rehberleri, pasaport işlemleri ve otellere dair düzenlemeler
In the late Ottoman Istanbul, as well as the regulations and official documents on tourist guidance, passport and visa procedures and hotel management
- Tez No: 832512
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA TUNÇ YAŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı, turizm, turist rehberi, tercüman, seyyah, pasaport, otel, konaklama, pansiyon, Ottoman, tourism, tourist guide, translator, traveler, passport, hotel, ac- commodation, pension
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnsan ve Toplum Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Tüm dünyada olduğu gibi Osmanlı topraklarında da kitlesel turizm faaliyetleri Sanayi Devrimi sonrası hızlanmıştır. Özellikle ulaşım ve iletişim imkanlarının kolaylaşması turizmin gelişmesine önemli katkı sağlamıştır. Devletin başkenti İstanbul'un demiryolu ile Avrupa'ya bağlanması başta İstanbul olmak üzere Osmanlı topraklarına turistlerin daha kolay ulaşmasını sağlamıştır. Bu ziyaretler sırasında ve akabinde ortaya çıkan sorunlar bu alanda yeni düzenlemelerin yapılmasını zorunlu kılmıştır. Osmanlı Devleti, turist-ziyaretçilerin hoşnut olarak ülkelerine geri dönmesi, ziyaretlerin denetimi ve kontrol altında tutulması, ziyaret edilen mekanların düzenlenmesi ve korunması, güvenliğin sağlanması ve ülke imajının zarar görmemesi gibi saiklerle bir takım hukuki düzenlemeler yapmıştır. Bu çalışmada son dönem Osmanlı İstanbul'unda yoğunlaşan turizm hareketleriyle beraber turist rehberliği, pasaport ve vize işlemleri ile otelcilikle ilgili nizamnameler ve düzenlemeler; bu düzenlemelerin ortaya çıkmasına sebep olan olaylar ve turizmin alt dallarıyla birlikte kurumsallaşmasına giden süreç ele alınmaktadır. Osmanlı Devleti'nin turist algısı ve ziyaretlere bakış açısı, yeni bir meslek olarak turist rehberliğin ortaya çıkış süreci, turist rehberlerinin yol açtığı ya da turist rehberlerinin mağdur olduğu sorunlar ele alınmakta, Osmanlı Devleti'nin yeni tanıştığı bu sektördeki sorunlara bulduğu çözümler ve benzer sorunların yaşanmaması için aldığı tedbirler tartışılmaktadır. Osmanlı siyasi otoritelerinin bu sorunların çözümünde ilham aldıkları referans kaynakları, izledikleri yollar ve alınan tedbirlerin nasıl uygulandığı irdelenmektedir. Bu bağlamda, Devlet Arşivleri Başkanlığı Osmanlı Arşivi'nde yer alan nizamnameler ve bu nizamnamelerin uygulanması sırasında ortaya çıkan sorunların yansıdığı belgeler, ülkeye gelen seyyahların tecrübelerini yazdıkları seyahatnameler ve dönemin şehir rehberleri incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
As in the rest of the world, mass tourism activities in the Ottoman lands accelerated after the Industrial Revolution. Especially the facilitation of transportation and communication contributed significantly to the development of tourism. The connection of Istanbul, the capital of the State, to Europe by railroad enabled tourists to reach the Ottoman lands, especially Istanbul, more easily. The problems that emerged during and after these visits necessitated new regulations in this field. The Ottoman Empire introduced several legal arrangements with the motives such as the return of tourists-visitors to their countries with satisfaction, supervision and control of the visits, regulation and protection of the visited places, ensuring security and preventing damage to the country's image. This study examines the intensifying tourism movements in late Ottoman Istanbul, as well as the regulations and official documents on tourist guidance, passport and visa procedures, and hotel management; the events that led to the emergence of these regulations and the process leading to the institutionalization of tourism with its sub-branches. This thesis discusses the Ottoman State's perception of tourists and its perspective on visits, the emergence of tourist guiding as a new profession, the problems caused by tourist guides or victimized by tourist guides, the solutions found by the Ottoman State to the problems in this newly introduced sector and the measures taken to prevent similar problems. The sources of reference from which the Ottoman political authorities drew inspiration for solving these problems, the paths they followed and how the measures taken were implemented are analyzed. In this context, the documents in the Ottoman Archives of the Presidency of State Archives that reflect the regulations and the problems that arose during the implementation of these regulations, the travelogues in which travelers wrote about their experiences and the city guides of the period are examined.