Firms' investment behavior in the financial crisis era: The Turkey case
Fınansal kriz döneminde firma yatırım davranışları: Türkiye incelemesi
- Tez No: 310855
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İZAK ATİYAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Ekonomik kriz, imalat sanayi, yatırım, Tobin's q, Economic crisis, manufacturing sector, investment, Tobin?s q
- Yıl: 2011
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Sabancı Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 38
Özet
Küresel Finansal Kriz, 2008'in son zamanlarında ABD'de etkilerini göstermeye başlamış ve olumsuz etkilerini Türkiye dahil birçok ülkede hissettirmiştir. Mortgage piyasasında başlayan finansal kaynaklı kriz etkisini reel sektörde de kısa zamanda göstermiştir. Türkiye'de özellikle Gayri Safi Milli Hasıla'nın en önemli kalemlerinden olan imalat sanayinde ciddi daralmalar olmuştur. Mevcut ekonomik şartlar altında imalat sanayindeki firmalar yatırım ile ilgili davranışlarını da değiştirmiştir.Bu yükseklisans tezinde farklı özelliklere sahip imalat sektöründeki firmaların kriz döneminde yatırım ve nakit akışı arasındaki ilişkinin tanımlanması için ekonometrik bir çalışma yapılmıştır. Ampirik çalışma sonuçları ile firmaların yatırım ve nakit akışı arasındaki ilişki, kriz zamanındaki firma tutumundaki değişiklikler ve de bunların farklı özelliklerdeki firmalar açısından değerlendirilmiştir.Elde edilen sonuçlarda nakit akışının ve de önceki döneme ait satış gelirlerinin firma yatırımları üzerinde etkisi gözlenmiştir. Ancak farklı firma grupları arasında ve de kriz dönemi sırasındaki nakit akışı ve firma yatırımları arasındaki ilişki net bir şekilde gözlemlenememiştir.
Özet (Çeviri)
The Global Financial Crisis really started to show its effects in The USA and its negative effects widened to most of the countries including Turkey. The effects of the financially originated mortgage crisis were extended to the non-financial sector. In Turkey, there were contractions especially in the manufacturing sector which is one of the most important economic activity in GDP. In the existing economic conditions, firms in the manufacturing sector change their investment behavior.This master thesis undertakes an econometric analysis to identify relation between investment and cash flow in the economic crisis period for the manufacturing firms. Empirical results are used to derive the relation between investment and cash flow in the crisis period and results are evaluated among different type of firms.The results indicate that as firms? investment is affected from their cash holding and their sales revenues in a positive way. However, the results are not robust to claim that the cash flow and investment behavior change among different groupings of the firms and in the crisis period.