Aggregate effects of social security reform in 2008
2008 yılında yapılan sosyal güvenlik reformunun etkileri
  1. Tez No: 310854
  2. Yazar: ALPARSLAN TUNCAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. REMZİ KAYGUSUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sigortacılık, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Insurance, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: emeklilik yasası, kesinleşen nesiller, sosyal güvenlik reformu, overlapping generations, retirement age, social security reform
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sabancı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 34
Özet
Bu çalışmada, 2008 yılında yapılan sosyal güvenlik reformunun toplam değerler üzerindeki etkilerini inceledik. Sosyal güvenlik reformunun getirdiği idari ve diğer yapısal değişiklikleri bir kenara bırakarak, sadece bu reformun emeklilik yaşı ile ilgili getirdiği değişikliğin etkilerini göz önüne aldık. Temel sonuçlarımız şunlardır: (i) sosyal sigortalar reformu sermaye birikimi üzerinde önemli miktarda pozitif etki meydana getirmektedir; (ii) bireylerin çalışmaya ayırdığı ortalama vakitte belirgin bir değişiklik olmazken, verimlilik birimi cinsinden toplam işgücü arzı artmaktadır; (iii) sosyal sigortalar bütçesini dengeleyen işgücü üzerinden alınan sosyal güvenlik vergi oranında önemli bir düşüş meydana gelmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, we investigate the effects of social security reform in 2008 on aggregate variables.We focus only on to the change in retirement age of this reform by leaving the other structural and administrative changes aside. Our main results are as follows: (i) social security reform has a great positive effect on capital accumulation; (ii) aggregate labor supply in efficiency units increases while mean labor hours remain relatively costant; (ii) social security tax rate to balance the budget of social security system decreases dramatically.