Exploring the intersections: Subordination and resistance among Kurdish women in Aydınlı, Tuzla
Kesişimsellikler üzerine: Aydınlı, Tuzla'da Kürt kadınlarin maduniyet ve direnişi
  1. Tez No: 310856
  2. Yazar: HÜLYA ÇAĞLAYAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYŞE GÜL ALTINAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: toplumsal dışlanma, kent yoksulluğu, kesişimsellik, etnisite, toplumsal cinsiyet, feminizm, social exclusion, urban poverty, intersectionality, ethnicity, gender, feminism
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Sabancı Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu çalışma, İstanbul'un Tuzla ilçesinin Aydınlı mahallesinde ikamet eden alt sınıf Kürt kadınlarının yaşamlarındaki toplumsal dışlanma dinamiklerinin kesişimselliğini araştırmayı hedeflemektedir. Kadınların anlatıları, Aydınlı'daki kentsel yoksulluğu ve dışlanmayı göz önüne serer. Bu tez, toplumsal cinsiyet, etnisite ve sınıf dinamiklerinin kesişimselliğiyle baskı gören Kürt kadınlarının, ?kentin dışlanmışlarını? oluşturduğunu savunur. Derinlemesine mülâkatlar ve katılımcı gözlem ışığında şekillenen bu çalışma, kadınların maduniyetinin ardında, sınıf, etnisite ve toplumsal cinsiyet gibi faktörlerin var olduğunu savunur. Kadınların dil, kimlik, yoksulluk ve ataerkil baskı üzerine yoğunlaşan anlatıları, mevzu bahis çoklu faktörlerin birbirinden bağımsız incelenmemesi gerektiğini gösterir. Kadınlar toplumsal cinsiyet, etnisite ve sınıf bağlamında ortaya çıkan baskılarla aynı zamanda ve eşit derecede karşılaşmazlar; bu tez, kimliklerin heterojenligini öne sürmenin yani sıra, kesişimselligin farklı etkenlerinin var olduğunu savunur. Sunduğu bu kompleks ilişki ile bu çalışma, Türkiye'de bugüne kadar yapılmış feminist araştırmalara kesisimsel bir tespitle katkıda bulunmayı hedefler. Ayrıca, Türkiye'de var olan yoksulluk çalışmalarına da yine kesişimsel bir analizle katkı yapma gayretindeki bu çalışmaya göre kadınlar, onları mutlak yoksulluğa itebilecek tehditlerle karşılaşırlar. Bu tehditler, sözü geçen çoklu faktörlerin kesişimselligi ile belirlenmekte ve yeniden üretilmektedir. Bu çalışmanın diğer bir odağını, kadınların bu çoklu faktörler karşısında ne çeşit direniş gösterdiği oluşturmaktadır. Bu tez, kadınların mahalle, hane-içi ilişkiler ve çalışma hayatında karşılaştıkları dışlanmanın, sınıf, toplumsal cinsiyet ve etnisite gibi çoklu faktörler kesişimşelligiyle yeniden üretildiğini ve buna karşılık kadınların çeşitli direniş biçimleri geliştirdiğini savunur.
Özet (Çeviri)
This study aims to explore the intersecting dynamics of social exclusion in low-class Kurdish women?s lives in the Aydınlı neighborhood, Tuzla-Istanbul. Women?s narratives show that Aydınlı is a setting of urban poverty and marginalization. This thesis argues that Kurdish women are ?urban outcasts?, who are subordinated by the intersecting dynamics of gender, class and ethnicity. Based on in-depth interviews and participant observation, this study argues that there are multiple agents consisting of class, ethnicity and gender, which lead to women?s subordination. Women?s narratives on language, identity, poverty and patriarchal oppression show that, these multiple agents should not be analyzed separately from one another. This thesis argues that, there are heterogeneous identities as well as differing factors of intersectionality, since women do not encounter the pressures of gender, ethnicity and class at the same time and in equal degrees. This study aims to contribute to the existing feminist literature in Turkey by posing these complex dynamics of intersectionality. Besides, aiming to provide an intersectional approach for poverty studies in Turkey, this research argues that women encounter constant threats which may approximate them to absolute poverty. These threats are determined and reproduced by the intersectionality of gender, ethnicity and class. The ways women manage to display particular resistances against these multiple agents constitute another focal point of this research. This study argues that women perform resistances against the dynamics of marginalization, which are reproduced at the neighborhood, as well as in households and workplaces with the intersecting dynamics of class, gender and ethnicity in Aydınlı.