Laboratuvar kontrol sistemine göre tasarlanmış öğrenme ortamının öğrenci başarısına ve öğrencilerin öğrenme?öğretme sürecine ilişkin tutumlarına etkisi
The effect of learning environment designed according to the laboratory control system as regards to students? success and attitudes for learning-teaching process of students
  1. Tez No: 310980
  2. Yazar: FATMA GÖZALAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TAŞPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, Science and Technology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Laboratuvar Kontrol Sistemleri, NetSupport school, aktif öğrenme ortamı, öğrenci etkileşimi, bilgisayar öğretimi, tutum, başarı, kalıcılık, Laboratory Control System, NetSupport School, active learning environment, student interaction, computer teaching, attitude, success, permanence
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışmada, Laboratuvar Kontrol Sistemine göre tasarlanan öğrenme ortamının bilgisayar öğretiminde öğrencilerin akademik başarılarına, öğrenme- öğretme sürecine ilişkin tutumlarına ve öğrendikleri bilgilerin kalıcılığına etkisi olup olmadığı araştırılmıştır.Araştırma, 2010?2011 Eğitim ve Öğretim yılı Kayseri Fevzi Çakmak Lisesi 10. sınıf öğrencilerinden oluşan 66 denek üzerinde yürütülmüştür. Denekler 33'er öğrenciden oluşan deney ve kontrol olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Kontrol grubu projeksiyonla öğretim yapılan geleneksel öğrenme ortamında, deney grubu ise Laboratuvar Kontrol Sistemine göre tasarlanan aktif öğrenme ortamında web tasarımı öğrenmişlerdir.Deney ve kontrol grubunun her ikisine de öğretimden önce Başarı Testi, Öğrenme ve Öğretme Sürecine Yönelik Tutum Ölçeği uygulanmıştır. Başarı testi öğretimin bitiminde ve öğretimin kalıcılığına bakmak için de öğretimden 5 hafta sonra tekrar uygulanmıştır.Bulgular, Laboratuvar Kontrol Sistemi ile oluşturulan aktif öğrenme ortamında öğrenim gören deney grubunun, geleneksel öğrenme ortamında öğrenim gören kontrol grubuna göre daha başarılı olduğunu göstermektedir. Aynı zamanda deney ve kontrol grubunun kalıcılık puanları üzerinde anlamlı bir fark vardır. Bu sonuçlar Laboratuvar Kontrol Sistemine göre tasarlanan öğrenme ortamlarının bilgisayar öğretiminde anlamlı düzeyde etkili olduğunu göstermektedir.Bunlara ek olarak, öğrenme- öğretme sürecine yönelik tutumlarda deney grubu öğrencileri, kontrol grubuna göre daha fazla olumlu tutum sergilemişlerdir. Bu anlamda, Laboratuvar Kontrol Sistemi ile aktif öğrenme ortamı oluşturup öğrencilere bu öğrenme ortamında liderlik gibi aktif görevler verilerek öğrencilerin derslere katılmaları sağlamak öğrencilerin başarılarını, öğrenilenlerin kalıcılığını ve aynı zamanda öğrencilerin derse yönelik tutumunu artıracaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, learning environment designed according to Laboratory Control System was researched if there is effect on students? academic success on computer education, related attitudes in learning-teaching process and permanence of the information that is learned.Research was conducted on 66 participants which was consisted of Kayseri Fevzi Çakmak high school 10th class students during 2010-2011 Education and Training year. Participants divided into 2 groups named experiment and control formed from 33 students. Control group learned web designing in traditional learning environment where the education made by projection. Experiment group learned web designing in active learning environment designed according to Laboratory Control System.Before teaching, success test and attitude scale for learning and education process was applied to both experiment and control group. Success test was applied right after education and after 5 weeks to find out if the teaching is permanent.Findings show that experiment group educated in active learning environment created with Laboratory Control System is more successful than control group educated in conventional environment. Also, there is a significant difference on permanence points of experiment and control group. These results show that learning environments designed according to Laboratory Control System is more effective on computer education.In addition, experiment group students on attitudes for learning process displayed more positive attitudes than control group. In this sense, creating active learning environment with Laboratory Control System, in this environment to be involved in classes by giving active missions to the students like leadership, it will increase students? success, permanence of the lessons learned and also attitude of the students towards lesson.