Mandibular retrognati hastalarında 2 farklı fonksiyonel apareyin havayolu hacmine etkilerinin bilgisayarlı tomografi ile incelenmesi
The evaluation of the effects of two different functional appliances on airway volume in mandibular retrognathia patients with computed tomography
- Tez No: 311181
- Danışmanlar: PROF. DR. M. İRFAN KARADEDE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Bionator, Forsus FRD EZ2, Havayolu, Konik ışınlı bilgisayarlı tomografi, Sınıf II maloklüzyon, Fonksiyonel tedavi, Bionator, Forsus FRD EZ2, Airway, CBCT, Class II malocclusion, Functional treatment
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 202
Özet
Bu çalışmanın amacı, Bionator ve Forsus FRD EZ2 apareylerinin havayolu hacmine olan etkilerini konik ışınlı bilgisayarlı tomografi ile incelemektir.Çalışmamızı 4 grup oluşturmaktadır. Bionator grubu, Forsus grubu , Sefalometrik Kontrol grubu (n=20) ve Havayolu Kontrol grubudur (n=30). Çalışmamızda toplamda 90 birey değerlendirilmiştir. Bionator grubunu (15 kız, 5 erkek) oluşturan bireylerin yaş ortalaması 12 yıl 1 ay iken, Forsus grubunu (11 kız, 9 erkek) oluşturan bireylerin yaş ortalaması 12 yıl 9 aydır. Çalışmamız, mandibular retrognatiye sahip low angle büyüme paternine sahip Sınıf II div 1 anomalili hastalar üzerinde yürütülmüştür. Tedaviye alınan bireyler büyüme gelişimin pik dönemindedir.Bionator grubunda CBCT verileri apareyin uygulanmasından önce ve apareyin uygulanmasından 6 ay sonra alınmıştır. Forsus grubunda ise CBCT verileri 0.017? x 0.025? SS ark tellerine geçildikten sonra ve Forsus apareyi çıkarıldıktan sonra (ortalama 5,05 ± 1,6 ay) alınmıştır.Grup içi değerlendirmeler Eşleştirilmiş t testi ile yapılırken, gruplar arası değerlendirme tek yönlü varyans (ANOVA) analizi ile değerlendirilmiştir. Tedavi grupları arasındaki farkların değerlendirilmesinde Tukey HSD istatistiksel analizi kullanılmıştır. Kontrol grubu ile tedavi gruplarının karşılaştırılmasında ise Dunnett testi kullanılmıştır.Yapılan sefalometrik analiz sonucunda her iki apareyinde mandibulanın sagital gelişimini arttırdığı, alt keser protrüzyonuna neden olduğu, alt molar mezializasyonunu sağladığı görülmüştür. Bununla beraber üst keser eğimi, overjet ve overbite miktarları azalmıştır. Forsus grubunda, alt keser ve üst molar intrüzyonu ile üst keser ve alt molar ekstrüzyonu görülmüştür. Her iki aparey alt ön yüz yüksekliğini arttırmıştır. Yumuşak ve sert doku pogonion öne doğru hareket etmiştir. Çalışmamızda her iki apareyin de havayolu üzerine olumlu etkileri olduğunu bulduk. Ancak Bionator grubu Forsus grubuna oranla daha çok etkilenmiştir. Bionator grubunda orofarengeal ve nazofarengeal hacim ile minimum aksiyal alanda artış gözlenmiştir. C2, C3, Nazofarinks-orofarinks sınırı kesit alanları her iki gruptada artış göstermiştir. Bionator grubunda hem anteroposterior hem de transversal ölçümler artarken, Forsus grubunda esas olarak antero posterior yöndeki parametrelerde pozitif değişimler gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the present study, is evaluate the effects of Bionator and Forsus FRD EZ2 appliances on the airway volume with cone beam CT.Our study has 4 groups. Bionator group, Forsus group, Cephalometric control group (n=20) and Airway control group (n=30). Totally 90 patients were evaluated in this study. In the Bionator group (15 female, 5 male) mean chronological age was 12 years 1 month. In Forsus group (11 female, 9 male) mean chronological age was 12 years 9 months. All patients were Class II div 1 malocclusion with mandibular retrognathia and low angle growth pattern. Patients were at the peak pubertal growth period.In the Bionator group ,CBCT images were taken at the start of bionator application and after 6 months of appliance usage. In the Forsus group , CBCT images were taken after 0.017? x 0.025? SS archwire application and after the Forsus removal (mean 5,05 ± 1,6 months).Intragroup differences were evaluated with paired-samples ?t? test whileas intergroup differences were evaluated with one way analysis of variance (ANOVA). For determination of treatment group comparisons Tukey HSD statistical analysis was used. Dunnett test was used for the assessment of the differences between treatment and control groups.Cephalometric data revealed that both of the appliances increased sagital growth of the mandible, proclination of the lower incisors, mesialization of the lower molars, decreased the inclination of the upper incisors, overjet and overbite. Lower incisor intrusion, upper molar intrusion and upper incisor extrusion, lower molar extrusion were seen in the Forsus group. Both of the appliances increased the lower anterior face height. Soft and hard tissue pogonion were moved to anteriorly. In our study, airway volume was affected positively by both of the appliances. But Bionator group affected more than Forsus group. Oropharyngeal and nasopharyngeal airway volumes and minimum axial slice area were increased in the bionator group. C2, C3, Oropharynx-Nasopharynx border slice areas were increased in the both group. In bionator group, both anteroposterior and transversal measurements were increased, whileas in the Forsus group , primarily anteroposterior measurements were affected positively.