Yüz maskesi apareyi ile tedavi edilmiş sınıf III malokluzyona sahip hastalarda iskeletsel değişikliklerin posteroanterior ve sefalometrik radyografiler üzerinde incelenmesi
Examination of skeletal changes on posteroanterior and cephalometric radiographs in patients with class III malocclusion treated with the face mask appliance
- Tez No: 683813
- Danışmanlar: PROF. DR. FERABİ ERHAN ÖZDİLER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Posteroanterior, Sefalometri, Sınıf III Maloklüzyon, Yüz Maskesi, Cephalometry, Class III Malocclusion, Face Mask, Posteroanterior
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Araştırmamızın amacı, Petit tipi reverse headgear ve iki farklı ağız içi aparey uygulaması ile tedavi edilen maksiller retrognati kaynaklı iskeletsel Sınıf III vakalarda tedavinin iskeletsel etkilerini karşılaştırmak ve değerlendirmektir. İskeletsel sınıf III 52 hasta, hızlı üst çene genişletmesi ile yüz maskesi (RME+YM) ve düz plak ile yüz maskesi (DP+YM) olarak iki gruba ayrılmıştır. Ortalama yaş ve tedavi süreleri sırasıyla RME+YM grubu için 11,87±1,395, 7,12±4,727 ay iken; DP+YM grubu için 12,05±1,54, 6,96±4,162 aydır. Her iki gruba da apareyleri bonded uygulanmıştır. RME+YM ve DP+YM grubundaki hastalara, maksillada premolar ve kanin dişler arasınaki çengellerden yüz maskesi elastikleri uygulanmıştır. RME grubundaki hastaların aktivasyon protokolü şu şekilde uygulanmıştır; ilk 1 hafta boyunca (2 tur/gün), sonrasında yeterli maksiller genişleme sağlanana kadar (1 tur/gün) olarak ayarlanmıştır. Tedavi sonrasında en az 3 ay kadar, pekiştirme amacıyla aparey ağızda tutulmuştur. Tüm gruplarda maksiller protraksiyon kuvveti oklüzyon plandan aşağı yöne doğru 30° açı yapacak şekilde üst birinci premolar bölgesinden, her iki tarafta 600 gr olarak uygulanmıştır. Çalışmaya dahil edilen bireylerin aynı standartlar altında alınan sefalometrik filmleri, bilgisayar programına (Dolphin Imaging 11.95, Dolphin Imaging & Management Solutions, Chatsworth, CA, USA) aktarılmasıyla dijital olarak ölçümleri yapılmıştır. RME+YM tedavisiyle DP+YM tedavisine göre daha fazla maksiller ilerletme sağlanmıştır. Maksiller sagital değişimlerin benzer olduğu bulunmuştur. RME+YM ve DP+YM gruplarında maksiller keserler anlamlı derecede protrüze olurken, mandibular keserler anlamlı şekilde retrüze olmuştur. Gruplarda overjetteki artış benzer bulunmuştur. Tüm gruplarda pozitif overjet sağlanması için geçen süre istatistik olarak benzer bulunmuştur. Tedavi sonunda üst çene genişliği, üst 1.molarlar arası ve üst kaninler arası genişlik artışı ekspansiyon uygulanan grupta daha fazla bulunmuştur. Sınıf III anomaliye sahip hastalarda, RME uygulaması hastaların sagittal yöndeki problemlerinin düzeltilmesine önemli ölçüde katkıda bulunduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of our study is to compare and evaluate the skeletal effects of treatment in skeletal Class III cases caused by maxillary retrognathia treated with Petit type reverse headgear and two different intraoral appliance applications. 52 patients of skeletal class III were divided into two groups as face mask with rapid maxillary expansion (RME+YM) and face mask with flat plate (DP+YM). The mean age and duration of treatment were 11.87±1.395, 7.12±4.727 months for the RME+YM group, respectively; 12.05±1.54, 6.96±4.162 months for the DP+YM group. Appliances were bonded to both groups. Face mask elastics were applied to the patients in the RME+YM and DP+YM groups from the hooks between the premolar and canine teeth in the maxilla. The activation protocol of the patients in the RME group was applied as follows; for the first 1 week (2 rounds/day), then until adequate maxillary expansion (1 round/day). After the treatment, the appliance was kept in the mouth for at least 3 months for reinforcement. In all groups, the maxillary protraction force was applied from the upper first premolar region at an angle of 30° downwards from the occlusion plane at 600 gr on both sides. The cephalometric films of the individuals included in the study, taken under the same standards, were transferred to the computer program (Dolphin Imaging 11.95, Dolphin Imaging & Management Solutions, Chatsworth, CA, USA) and their measurements were made digitally. More maxillary advancement was achieved with RME+YM treatment than with DP+YM treatment. Maxillary sagittal changes were found to be similar. In the RME+YM and DP+YM groups, the maxillary incisors were significantly protruded, while the mandibular incisors were significantly retruded. The increase in overjet was similar in the groups. The time taken for positive overjet was found to be statistically similar in all groups. At the end of the treatment, the maxillary width, the increase in the width between the upper first molars and the upper canines were higher in the expansion group. In patients with Class III anomalies, the application of RME is thought to contribute significantly to the correction of the sagittal problems of the patients.