Mandibular retrognati hastalarında iki farklı fonksiyonel apareyin alt ve üst çene hacmine etkilerinin konik ışınlı bilgisayarlı tomografi ile incelenmesi
CBCT evaluation on the effect of two different functional appliances on the maxillary and mandibular bone volume
- Tez No: 501314
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET İRFAN KARADEDE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Forsus FRD EZ2, Bionatör, Maksilla Hacmi, Mandibula Hacmi, CBCT, Sınıf II Div. 1, Forsus FRD EZ2, Bionator, Maxillary Volume, Mandibular Volume, CBCT, Class II Division 1
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmanın amacı, Bionator ve Forsus FRD EZ2 apareylerinin maksilla ve mandibula hacmine olan etkilerini Konik Işınlı Bilgisayarlı Tomografi (CBCT) ile incelemektir. Çalışmamız 3 gruptan oluşmaktadır. Bionator grubu (n=20), Forsus grubu (n=20) ve kontrol grubu (n=20). Çalışmamızda toplamda 60 birey değerlendirilmiştir. Bionator grubunu (15 kız, 5 erkek) oluşturan bireylerin yaş ortalaması 12 yıl 1 ay iken, Forsus grubunu (11 kız, 9 erkek) oluşturan bireylerin yaş ortalaması 12 yıl 9 aydır. Kontrol grubunu (9 kız, 11 erkek) oluşturan bireylerin yaş ortalaması 13 yıl 8 aydır. Çalışmamız, mandibular retrognatiye sahip low angle büyüme paternine sahip Sınıf II Div 1 anomalili hastalar üzerinde yürütülmüştür. Tedaviye alınan bireyler büyüme gelişimin peak dönemindedir. Bionator grubunda CBCT verileri apareyin uygulanmasından önce ve apareyin uygulanmasından 6 ay sonra alınmıştır. Forsus grubunda ise CBCT verileri 0.017“ x 0.025”SS ark tellerine geçildikten ve Forsus apareyi çıkarıldıktan sonra (ortalama 5,05 ± 1,6 ay) alınmıştır. Kontrol grubunda 6 aylık süreçte meydana gelen hacimsel değişikliklerin karşılaştırılmasında ve Forsus ve Bionatör apareylerini kullanan grupların tedavi öncesi ve sonrasında maksilla ve mandibulada meydana gelen hacimsel değişikliklerin ortalama farklılıklarının karşılaştırılmasında eşleştirilmiş t testi kullanılmıştır. Üç gruba ait takip ve uygulama öncesi-sonrası ortalama farklılıklarını birbirleriyle karşılaştırılmasında ise tek yönlü varyans analizi ve sonrasında yapılan Poshoc Tukey HSD testi kullanılmıştır. Maksilla hacmi değerlendirildiğinde bionatör ve forsus gruplarında kontrol grubuna göre artış olmasına rağmen, bu artışın istatistiksel olarak anlamlı olmadığı görülmüştür (p>0.05). Forsus ve bionatör grupları karşılaştırıldığında forsus grubunda hacimsel artışın daha fazla olduğu fakat istatistiksel olarak anlamlı olmadığı görülmüştür (p>0.05).
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effects of Bionator and Forsus FRD EZ2 appliances on the maxillary and mandibular volumes using cone-beam computed tomography (CBCT). The study comprised 60 patients who were divided into three groups: Bionator (n=20), Forsus (n=20) and control group (n=20). Bionator group included 15 girls and 5 boys with a mean age of 12 years and 1 month, Forsus group included 11 girls and 9 boys with a mean age of 12 years and 9 months, and the control group included 9 girls and 11 boys with a mean age of 13 years and 8 months. Inclusion criteria were as follows: class II division 1 malocclusion, mandibular retrognathia, low-angle growth pattern, and peak growth period. In Bionator group, the CBCT images were obtained before and six months following the administration of the appliance, whereas the images in Forsus group were obtained when the 0.017“x0.025”SS arcwires were applied and the Forsus appliance was removed (mean period; 5.05±1.6 months). A paired t-test was used to compare the volume changes in the control group within the six months after the treatment and also to compare the mean differences between the pre- and post-treatment volume changes in the maxilla and mandible following the administration of Forsus and Bionator appliances. One-way ANOVA was used to make comparisons among the mean differences in the pre- and post-treatment periods and the follow-up period for the three groups, followed by Tukey's HSD test. The results showed an increase in the maxillary volume in Bionator and Forsus groups compared to the control group; however, the increase was not significant (p>0.05). Also, the volume increase in the Forsus group was higher than the one in the Bionator group, but no significance was observed (p>0.05).