Sporcularda kuvvet antremanlarının vücut kompozisyonu ve kemik mineral yoğunluğu üzerine etkileri
Strength training effects on bone mineral density and body composition in athletes
- Tez No: 311188
- Danışmanlar: DOÇ. DR. VEYSİ AKPOLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyofizik, Spor, Biophysics, Sports
- Anahtar Kelimeler: Kuvvet Antrenmanı, Kemik Mineral Yoğunluğu, VücutKompozisyonu, Sporcu
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu arastırma futbol oynayan amatör sporcular, futbol oynayan normalsporcular ve hiç spor yapmayan bireylerde, spor aktivitelerinin ve kuvvetantrenmanlarının kemik mineral yoğunluğu (KMY) ve vücut kompozisyonlarına(VK) etkisini belirlemek amacı ile yapılmıstır.Arastırmaya; spor yapmayan ( n=10), spor yapan (n=10), amatör sporcu(kuvvet antrenmanı yapan) (n=10), yas ortalamaları; 21.20±0.92 yıl, 20.50±0.71 yıl,21.30±0.82 yıl, boy ortalamaları; 177.10±1.79 cm, 176.60±7.32 cm, 178.20±5.33cm ve vücut ağırlığı ortalamaları; 65.89±2.97 kg, 69.60±9.47 kg, 69.70±5.31kgolan, toplam 30 erkek birey dahil edilmistir.Antropometrik ölçümler (boy, kilo vb.) minimum giysi ve standart SecaStadiometre cihazı ile yapılmıstır. KMY ölçümleri kemik dansitometre cihazı (DXA;Hologic Discovery QDR 4500A, USA) ile yapılmıstır. Vücut kompozisyonunuolusturan ve alt parametreler kabul edilen Vücut Kitle ?ndeksi (VK?) , BazalMetabolizma Hızı (BMH) , Vücut Yağ Oranı( %VYO) , Vücut Yağ Kitlesi (VYK),Yağsız Vücut Kitlesi (YVK), Kemik Mineral Yoğunluğu (KMY) BioelectricImpedence Analyzer (BIA,Tanita BC 418) aleti ile ölçülmüstür.Arastırmaya dahil edilen bireylerin beslenme standardı açısından benzergıdalarla beslendikleri varsayılmıstır. Kemik mineral yoğunluklarını etkileyecekherhangi bir hastalığı olanlar çalısmaya dahil edilmemistir.Analizlerde ``SPSS for Windows 15.0'' programı kullanıldı. Normal dağılımvarsayımı Shapiro Wilk testi ile test edildi.XIIINormal dağılıma sahip verilere parametrik testler, normal dağılıma sahipolmayan verilere ise non-parametrik testler uygulandı. Aynı grupların nanparametrikantrenmanlardan önce ve sonraki değerlerinin karsılastırılmasında Wilcoxontestinden yararlanıldı. Üç veya daha fazla grubun karsılastırılmasında normaldağılıma sahip olmayan veriler olduğundan Kruskal-Wallis testi kullanıldı. Verilerortalama±standart sapma (mean±SD) ve yüzdelikler(%) olarak özetlendi. p0,05).Elde edilen veriler ısığında, spor yapmayanlar ile spor yapan bireylerindinamometrik kuvvet ölçüm parametreleri ve KMY parametrelerikarsılastırıldığında aralarındaki anlamlılık düzeyleri üzerine sportif aktivitelerin vekuvvet antrenmanlarının olumlu etkisinin olduğu gözlenmistir.
Özet (Çeviri)
This research was carried out to determine the effects of sports activities,strength training of bone mineral density (BMD) and body composition (BC) amongamateur sportsmen who play football, normal sportsmen who play football andindividuals who do not do sports.Sports do not make the survey (n = 10), exercising (n = 10),amateur sportsmen engaged in strength training (n = 10), mean age, 0.92 years ±21:20, 20:50 ± 0.71 years, 21.30 ± 0.82 years, average height, 177.10 ± 1.79 cm,176.60 ± 7:32 cm, 178.20 ± 5.33 cm and the mean body weight, 65.89 ± 2.97 kg,69.60 ± 9:47 kg, 69.70 ± 5.31kg, which is a total of 30 male individuals wereincluded.Anthropometric measurements ( height, weight, etc.) were made withminimal clothing and a standard Seca Stadiometer device. BMD measurements weremade with bone densitometry equipment (DXA, Hologic Discovery QDR 4500A,and The USA). Body composition forming and accepted as sub-parameters BodyMass Index (BMI), Basal Metabolic Rate (BMR), Percentage of Body Fat (% PBF),Mass of Body Fat (MBF), Lean Body Mass (LBM), Bone Mineral Density (BMD)was measured using Bio-electric Impedance Analyzer (BIA, Tanita BC 418) tool.Fed the standard diet in terms of individuals included in the survey wasassumed to be similar to the food. Affect bone mineral density was not included inthe study of any disease.XVSPSS for Windows 15.0 Program was used in the analysis. The normaldistribution assumption was tested with the Shapiro Wilk test.Normally distributed data, parametric tests, non-normally distributed data, thenon-parametric tests were performed. The same groups, the Wilcoxon test was usedto compare nonparametric values before and after the training. In the comparison ofthree or more groups, data was not normally distributed the Kruskal-Wallis test wasused. Data are mean ± standard deviation (mean ± SD) and percentages (%) assummarized. value of p 0.05).The data obtained from the light, sports, non-validating individuals involvedin sports with the dynamometric force measurement parameters and parameters ofbone mineral density compared to their levels of significance was observed that thepositive effect of sports activities and strength workout.Key Word: Strength Training, Bone Mineral Density, Body Composition,Sportsman