Farklı yüzey uygulamalarının ve farklı rezin simanların cad/cam freze tekniği ile üretilen zirkonya post sisteminde retansiyona ve dirence etkilerinin invitro olarak değerlendirilmesi
Evaluating the effects of different surface treatments and different resin luting agents in the zirconia post system which produced by CAD/CAM copy-milling fabricating techniques for retention and resistance: Invitro study
- Tez No: 311187
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZELAL SEYFİOĞLU POLAT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Post core, Zirconia, CAD/CAM, Resin cement
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Son yıllarda özellikle estetik gereksinimlerin hızla artması, sabit protetik diş tedavisinde, estetik olarak üstün olan materyallerin kullanılmasını gerektirmektedir. Özellikle ön bölgede diş kırıkları, aşırı çürükler gibi kron harabiyeti fazla olan dişlerde, diş köklerinden de destek alınarak post kor tedavileri uygulanmaktadır. Sıklıkla kullanılan metal post sistemlerinin koyu renkli olması ve özellikle ön grup dişlere uygulanması sırasında kole bölgesinde metal renginin yansıması, estetik sakıncalara neden olmaktadır. Estetik sakıncaları gidermek ve metalin sağlamlılık direncinden faydalanmak için beyaz renkli bir metal olan `zirkonya' günümüzde tercih edilmektedir. Oldukça sert olan zirkonya materyali özel olarak üretilen bazı tekniklerle şekillendirilebilmektedir. Bilgisayar Yardımıyla Tasarım/ Bilgisayar Yardımıyla Üretim (CAD/CAM) freze tekniği ile üretilen zirkonya post sistemleri de güncel olarak uygulanmaktadır. Araştırmamızda, CAD/CAM freze tekniği ile üretilen zirkonya postların retansiyon ve dirençleri değerlendirildi. Üretilen zirkonya postlara farklı yüzey özellikleri teknikleri uygulandı ve son dönemler de sık kullanılan farklı özelliklerde rezin simanlarla yapıştırılarak, zirkonya postların retansiyon ve dirençleri istatiksel olarak değerlendirildi.Çalışmamızda uygulanan testlere göre, retansiyon ve dirence etkisi olarak iki bölümde incelendi. Çeşitli sebeplerden dolayı çekilmiş olan 240 adet üst çene santral kesici ve kanin dişleri invitro olarak kullanıldı. 240 adet çekilmiş üst çene santral kesici ve kanin dişlerin kron kısımları dişin uzun aksına dik olacak şekilde mine sement sınırından 2 mm yukarıda elmas disk ile irrigasyon altında kesildi ve dişlerin kök kanalları Gates-Glidden frezleri ve diriller ile genişletilerek hazırlandı. Genişletilen kanallara göre CAD/CAM freze tekniği ile zirkonya postlar üretildi ve üretilen zirkonya post yüzeyleri üç farklı teknik (Hidroflorik asit, Al2O3 kumlama, CoJet silica kaplama yöntemleri) ile pürüzlendirildi ve pürüzlendirilen postlar dişlerin kanallarına üç farklı rezin siman, MDP içerikli Rezin Kompozit siman, (Bis-GMA Bazlı Rezin Kompozit siman, Kendinden Adeziv Rezin Kompozit siman kullanılarak yapıştırıldı. Zirkonya post yüzeylerine yüzey uygulaması yapılmadan üç farklı rezin siman) kullanılarak yapıştırılan zirkonya postlar kontrol grubu olarak seçildi. Hazırlanan örnekler 25x25x25 mm boyutlarında hazır kalıplara akrilik rezin bırakılarak fikse edildi. Hazırlanan örneklere Instron Test Cihazında uygun apareyler yardımıyla çekme ve basma-kesme testi uygulanarak zirkonya postların retansiyon ve dirençleri değerlendirildi.Çalışmamızın sonucunda zirkonya postların adeziv simantasyonunda, dayanıklılık ve direnci arttırmak için yüzey pürüzlendirme işlemlerinin gerekli olduğu ve bu işlemler arasında Al2O3 kumu ile kumlama ve Cojet silika kaplama yöntemlerinin etkili olduğu bulunmuştur. Kompozit rezin simanlar içinde MDP içerikli simanların tutuculuk ve dayanıklılık değerlerinin yüksek olduğu bulunmuştur.Anahtar sözcük: 1. Post kor 2. Zirkonya 3. CAD/CAM 4. Rezin siman
Özet (Çeviri)
At the last years especially the increase in the aesthetic necessities, it?s required the using of the best materials as esthetically at the fixed partial dentures. Notably, at the tooth which has crown loss like tooth fracture, extreme tooth decay at the anterior, post kor treatment has been applied as getting support by tooth roots. As the metal post systems which used freguently is being dark colored and especially the reflection of metalic colour during the appliying at the anterior tooth caused some aesthetic disadvantages. Nowadays removing the aesthetic disadvantages and making use of the metals resistance, the zirconia which is white colored metal is prefered. The zirconia metal which is quite hard be able to be shaped with some special techniques. Zirconia post systems has been produced by Computer Aided Design/ Computer Aided Manufacturing (CAD/CAM) technique is applied currently. In the investigation, the zirconia posts which is produced with CAD/CAM technique, the retention and resistance of them were going to be evaluated. The zirconia surface specialities, which produced specially, the groups be created appliying different techniques and the retention and resistance of them were going to be evaluated which fixed with different resin cement and used freguently lately.The studying was going to be examined in two parts as the effects of retention and resistance. In the investigation 240 maxillary central incisors and canins which were extracted with different reasons were going to be used. While the value of the retention and resistance has been examined 240 maxillary central incisors? crown parts as being vertical 2 mm up to enamel cement margin going to be prepared with diamond disk and under irrigation. Root canals were going to be enlarged by Gates-Glidden drills and Snowpost systems drills as being at the same diameter. According to the enlarged canal, the zirconia posts were going to be prepared by the CAD/CAM Copy-milling technique and the zirconia posts surfaces be roughen up by different techniques (Hidrofloric acid, Al2O3 partical abrasion, CoJet silica coating). The roughen up posts were going to be cemented to tooth canal using tree different resin cement, MDP contain cement, Bis-GMA Based Resin, Adeziv Rezin Based. As the control group, the zirconia posts surfaces which no application were going to be fixed up using three different resin cement. The speciments were set down into the 25x25x25 mm fabricated blocks with acrylic resin materials. To the prepared sample, at the Instron Testing Machine by the help of appropriate equipment the tensile test and compressive-shear tests evaluated.The end of the our study while adhesive cemented of the zirconia posts, the surface of the zirconia post need roughen up for retention and resistance. In the roughen up techniques Al2O3 partical abrasion and CoJet silica coating were finding effective and in the adhesive cement, which is the contain MDP was finding effective.