Mide adenokarsinomlarında hücresel immünitenin değerlendirilmesi
Evaluation of cellular immunity in gastric adenocarcinoma
- Tez No: 311235
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HIZIR AKYILDIZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Mide adenokarsinom, T reg, akım sitometri, hücresel immünite, Gastric adenocarcinoma, T reg, flow cytometry, cellular immunity
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Giriş: Mide kanseri dünyada kansere bağlı ölümlerde 2. sırada yer almaktadır. Bu hastalıkla ilgili hücresel immünitenin fonksiyonlarını anlatan pek çok araştırma yayınlanmıştır. Fakat bu araştırmaların büyük çoğunluğu patolojik piyesler üzerinde yapılmıştır. [Bu nedenle biz tümör çevresinde yeni bir cerrahi yaklaşımla kan örneklemesi yapmayı, buradan elde edilen örneklerle hücresel immüniteyi incelemeyi aynı zamanda bu hücreleri mide kanserli hastaların ve elektif kolesistektomi yapılacak hastaların periferik kanından elde edilen hücrelerle karşılaştırmayı ve değerlendirmeyi amaçladık].Hastalar ve Metod: Prospektif olarak 33 mide adenokarsinomlu hasta ile kontrol grubu olarak elektif cerrahi planlan 17 kolesistektomi yapılacak hasta bu çalışmaya kabul edildi. Daha önce kanser hastaları amaliyat öncesi hiçbir tedavi almamıştı. Kan örneği kanser hastalarından cerrahiye başlar başlamaz aynı hastanın koroner (sol gastrik) ve periferik (antekubital) veninden, kontrol grubunun kanı ise hastaların periferik (antekubital) veninden alındı. Bu örneklerden akım sitometri yardımı ile mononükleer hücrelere ayrıştırıldı ve farklı lökosit populasyonları yüzde olarak ifade edildi. Hastaların demografik verileri, tümör tipi ve evresi değerlendirildi. P < 0,05 altı istatistiki olarak anlamlı kabul edildi. Bütün analizler JMP istatistik programının 10.0 versiyonu kullanılarak yapıldı.Bulgular: Mide kanserli hastalarla ve elektif kolesistektomi yapılacak hastalardan alınan kan örneklerindeki T regülatör (T reg) hücrelerinin yüzdeleri (CD4/CD25 + CD8/CD25 + ) karşılaştırıldığında sayıca mide kanserli hastalar lehine olmak üzere istatistiksel anlamlı fark olduğu görüldü. (p < 0.0001)Mide kanserli hastaların periferik ve koroner veninden alınan kan örneklerin karşılaştırmasında monosit ve dentritik hücre öncülerinin (CD64+) yüzde değerleri istatistiksel olarak anlamlı çıktı (sırayla p < 0.04, p < 0.03). Ayrıca aynı hastaların periferik ve koroner venlerinden alınan kan örneklerinde, NK (CD56+) hücre yüzdelerinde sayıca koroner lehine artış gösteren istatistiksel anlamlı fark olduğu gösterildi (p < 0,04). NK oranları ile tümör evresi arasaında istatiksel açıdan anlamlı ters ilişki olduğu bulundu.Sonuç: Çalışmamız mide kanserli hastaların tümör çevresinden elde edilen T reg hücre yüzdelerinin dahada yüksek olduğunu, monosit ve dentritik hücre öncülerinin azaldığı ve NK hücre yüdelerinin ise arttığını gösterdi. Bu bulgular tümör patogenezinde etkili olabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Gastric cancer is the second leading cause of cancer deaths worldwide. There are many reports that investigate the function of cellular immunity in gastric cancer. But the vast majority of these studies were done on pathological specimens. Therefore we aimed to develop a surgical approach to collect blood from the gastric tumor microenvironment and evaluate and compare immune cells collected from tumor microenvironment with those from peripheral blood of gastric cancer and elective cholecystectomy patients.Patients and methods: We prospectively enrolled 33 gastric cancer and 17 elective cholecystectomy patients. All cancer patients were, preoperatively, treatment-naive. At the beginning of the surgical procedure blood was collected from both coronary and antecubital veins of the cancer patients and only from antecubital vein of the cholecystectomy patients. Mononuclear cells were separated, and percentages of different leukocyte populations were determined by flow cytometry. Demographic data, tumor type and stage of the tumor were also evaluated. Statistical analysis was carried out by JMP 10.0 statistical software and statistical significance was determined as p < 0.05.Results: We detected a significant increase in the percentage of T regulatory cells between gastric cancer and elective cholecystectomy patients. The percentage of T regulatory cells was positively correlated with stage of the cancer (p < 0.0001). We observed significantly decreased percentage of monocyte and dendritic cell precursors collected from tumor draining venous system compared to those from periferal vein in gastric cancer patients (p = 0.04, p = 0.03 respectively). Naturel Killer (NK) cells? percentage was also statisticaly different but increased ratio was detected from tumor draining vein (p = 0.04). NK ratio was negatively correlated with the stage of the disease (p = 0.008).Conclusion: In gastric cancer patients, our results showed significantly higher percentage of T regulatory cells, a decrease in the infiltration of monocyte and dendritic cell precursors and an increase of NK cells in the tumor microenvironment suggesting that they may contrıbute to tumor pathogenesis.