Van ili Edremit merkez sağlık ocağı bölgesinde kadınların toplumsal cinsiyeti nasıl yaşadığının ve bu durumun kadın yoksulluğuna etkisinin değerlendirilmesi
Edremit primary health center, evaluating how women living their gender and the effect of this condition to their poverty
- Tez No: 311265
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Kadın yoksulluğu, toplumsal cinsiyet, yoksulluk, Gender, poverty, women poverty
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 204
Özet
Emir, İ. Van İli, Edremit Merkez Sağlık Ocağı bölgesinde, kadınların toplumsal cinsiyeti nasıl yaşadığının ve bu durumun kadın yoksulluğuna etkisinin değerlendirilmesi, Y.Y.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü Halk Sağlığı Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Van, 2009. Yoksulluk ve toplumsal cinsiyet insanoğlunun tarihinin her döneminde mevcuttur. Ama içinde bulunduğumuz çağda biçim değiştirmiş ve çağdaş dünyanın büyük bir sorunu haline gelmiştir. Kadın erkek eşitsizliğinin varlığı genellikle görmezden gelinmektedir. Bu çalışmanın amacı, toplumsal cinsiyetin nasıl algılandığını değerlendirilmek ve bunun kadınların yoksulluğu üzerine etkisini araştırmaktır. Çalışma konu üzerinde öneriler geliştirmek üzere, kesitsel tipte bir araştırma olarak planlanmıştır. Çalışma evreni Edremit Merkez Sağlık Ocağı bölgesinde 11 köy ve ilçe merkezinde ETF (Evhalkı Tepit Fişi) kayıtları bulunan en az bir kez evlenmiş 2633 kadından oluşmaktadır. Örneklem büyüklüğü 260 olarak belirlenmiş ve rastlantısal örnekleme ile seçilerek görüşülen 255 kadın araştırma örneklemini oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak kullanılan görüşme formu sosyo-demografik özellikler, toplumsal cinsiyet eşitsizliği, yoksulluk, yoksulluktan etkilenme ve yoksullukla baş etme başlıklarında toplam 81 sorudan oluşmaktadır. Veriler Mart ? Temmuz 2008 tarihleri arasında toplanmıştır. Verilerin analizi SPSS 15.0 istatistik paket programı kullanılarak yapıldı. Araştırmada kadınların % 48.6'sı okur-yazar değil, % 59.6'sı yeşil kartlı, % 49.0'ı `kendini mutsuz hissediyor', % 14.1'i `eşinin ve aile büyüklerinin izni olmadan çarşıya çıkamıyor', % 33.7'si `ailesinin düzenli bir geliri yok' olarak tespit edildi. Çalışmada yer alan kadınların büyük çoğunluğunun ev kadını olması ve eğitim düzeylerinin düşük olması ile ilişkili olarak, toplumsal cinsiyet ve yoksulluk konumları açısından oldukça dezavantajlı durumda oldukları saptanmıştır. Bu sonuçlar ışığında, biz toplumsal cinsiyet ayrımcılığı ve kadın yoksulluğu sorunlarının çözümü için kadının öğrenim düzeyinin yükseltilmesi ve istihdam alanında yer alması konularına öncelik verilmesini önermekteyiz.
Özet (Çeviri)
Emir, İ. Edremit Primary Health Center, Evaluating how women living their gender and the effect of this condition to their poverty, University Of Yuzuncu Yıl, Instute of health Sciences, Department Of Public health, High Graduate Thesis, Van, 2009 Poverty and gender issues have always been existed in human history. But now in recent times, they have been transformed to new forms and became big problems of modern societies. Inequality between women and men generally has been ignored. The aim of this study is to evaluate the perception of gender and analyzing its effect on women?s poverty. The study has been planned through a cross-sectional design, in order to develop suggestions related to the issue. The universe of the study was consisted of 2633 women who were ever married and having ETF (Household Identification Card) records in 11 small villages and urban parts of the Edremit Merkez Saglik Ocagi (regional primary health care centre) responsibilitiy area. Sample size was calculated as 260 and the study group was consisted of 255 women who were selected randomly. The questionnairre form which was used as the data collection tool was consisted of 81 questions related to sociodemographic characteristics, gender inequality, poverty, effects of povert y and response to poverty. Data were collected between March and July 2008. Data analysis was applied by using SPSS 15.0 software. The study revealed that 48.6% of women were illiterate, 59.6% were having gren card (health insurance fort he poor), 49.0% ?feeling themselves unhappy?, 14.1% ?could not go out for shopping without permission of their husbands or grandparents?, 33.7% ?have not a regular family income?. It was found that women were strongly disadvantaged related to their gender situation and poverty in relation with their very low educational level and low occupational level. In the light of these findings, we suggest that increasing the educational and occupational level of women should have a high priority in order to solve the gender discrimination and poverty problems of women.