Kardiyak cerrahi geçiren hastaların ameliyat öncesi verilen aydınlatılmış onam hakkındaki görüş ve önerilerinin belirlenmesi
Determination of the opinions and suggestions on preoperative informed consent of the patients undergoing cardiac surgery
- Tez No: 311286
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYLA YAVA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Aydınlatılmış Onam, Rıza, Savunuculuk, Ekip Çalışması, Informed Consent, Confirmation, Advocacy, Team Study
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Aysel ERTEM, Kardiyak Cerrahi Geçiren Hastaların Ameliyat Öncesi Verilen Aydınlatılmış Onam Hakkındaki Görüş ve Önerilerinin Belirlenmesi, Hemşirelik Programı, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2012.Bu araştırma, kardiyak cerrahi geçiren hastaların ameliyat öncesi dönemde kendilerine verilen aydınlatılmış onam hakkındaki görüş ve önerilerinin belirlenmesi amacıyla, tanımlayıcı ve kesitsel tipte bir çalışma olarak yapılmıştır.Araştırma, Ocak-Mayıs 2012 tarihleri arasında GATA KDC AD ameliyat sonrası bölümünde yürütülmüştür. Çalışmanın örneklemini, belirtilen tarihlerde planlı kardiyak cerrahi geçiren 92 hasta oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen Form-1 (hastaların sosyo-demografik ve tıbbi bilgilerini içeren) ve Form-2 (hastaların aydınlatılmış onam hakkındaki görüş, önerilerini ve verilen bilgilendirmeyi içeren) kullanılmıştır. Tanımlayıcı istatistikler olarak; sayımla belirlenen değişkenler için sayı ve yüzde (%), ölçümle belirlenen değişkenler için ise ortalama ( ) ±standart sapma (ss), kategorik değişkenlerin istatistiksel karşılaştırılmasında Ki-kare (x²) testi kullanılmıştır.Araştırmada elde edilen verilere göre, çalışmanın yapıldığı KDC kliniğinde hastaların çoğunluğuna aydınlatılmış onam kapsamında gerekli bilgilerin verilmiş olduğu ve olumlu sonuçların benzer çalışma sonuçlarından daha yüksek olduğu görülmüştür. Bununla birlikte bilgilendirme ve aydınlatılmış onam bir hasta hakkı olarak değerlendirildiğinde ve sağlık personelinin sorumluluğunda olduğu düşünüldüğünde, aydınlatılmış onam konusunda yapılan bilgilendirmede profesyonel ve tutarlı iletişimin sağlanması açısından, aydınlatılmış onam konusunda yapılandırılmış bir ekiple bilgilendirmenin yapılmasının hastalar açısından olumlu olacağı kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aysel ERTEM, Determination of the Opinions and Suggestions on Preoperative Informed Consent of the Patients Undergoing Cardiac Surgery. Nursing Programme, Master Thesis, Ankara, 2012.This research was conducted as a descriptive and crossectinal study in order to determine the opinion and suggestions on preoperative informed consent of the patients undergoing cardiac surgery.This research was conducted in postoperative department of GMMA CVS between January and May 2012. The sample of the study was included 92 patients undergoing planned cardiac surgery in the cited days. As data collection tools, Form-1 (including sociodemographic and medical characteristics of the patients) and Form-2 (including the opinions, suggestions and the given information of the patients about the informed consent), which were developed by the researcher, were used. As a definitive statictics, number and percentage (%) for the count specified variables, average ( ) ± standart deviation (SD) fort he measurement specified variables and Chi- Square (x²) test for the comparison of categorical variables were used.Acording to obtained data, it was observed that the essential information for informed consents was provided for most patients in CVS department where the study was conducted, and that the positive results were higher than the similar study results. However when the information and the informed consent were considered as a patient right within the responsibility of the health care staff, it was accepted that the information provided by the instructed team about the informed consent would be positive for the patients in order to provide proffessional and consistent communication on the information for informed consent.