Diabetes mellituslu hastaların tamamlayıcı ve alternatif tedavi kullanım durumlarının belirlenmesi
Determination of the situation of complementary and alternative treatment use of DM patients,
  1. Tez No: 311287
  2. Yazar: FATMA NUR YAKUPÇEBİOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYFER ÜSTÜNSÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Diabetes Mellitus, Tamamlayıcı ve Alternatif Tedaviler, Diabetes Mellitus, Complementary and Alternative Treatments Supportive Institution: GATA ANKARA
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Tanımlayıcı tipte olan bu araştırma, Diabetes Mellitus'lu (DM) hastaların Tamamlayıcı ve Alternatif Tedavi (TAT) kullanım durumlarının belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma, 29 Şubat ? 30 Nisan 2012 tarihleri arasında Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) İç Hastalıkları BD ve Endokrin ve Metabolizma Hastalıkları BD.'ında yapılmıştır. Araştırma örneklemini, polikliniklere ayaktan başvuran ve kliniklere yatışı yapılan 200 DM hastası oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında; araştırmacı tarafından literatürden yararlanılarak oluşturulan `'Veri Toplama Formu`' kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde SPSS 15.0 paket programı ile tanımlayıcı istatistikler (sayı, yüzde) ve Ki-Kare testi kullanılarak değerlendirilmiştir.Çalışmamızda, DM hastalarının %13,5'inin TAT yöntemlerini kullandığı ve %74'nün TAT yöntemlerinden bitkisel tedavileri tercih ettikleri bulunmuştur. Hastaların TAT kullanmadan önce sağlık personeline danışma oranı %35 ve hastaların TAT kullanımını destekleyen sağlık personelinin oranı %62 olarak bulunmuştur. Hastaların %23'ünün diyabet eğitimi almadıkları belirlenmiştir. TAT kullanım durumu ile cinsiyet, eğitim düzeyi, yaşanan yer, çalışma ve sosyo-ekonomik durum, DM tipi, hastalık süresi, tedavi ve komplikasyon durumu arasındaki ilişki istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. DM dışında ek bir kronik hastalığı olan hastaların TAT yöntemlerini daha çok tercih ettikleri ve aralarındaki ilişki istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur.Elde edilen bulgular doğrultusunda aşağıdaki önerilerde bulunulmuştur;?Hasta anamnez ve hemşire öykü formlarında hastaların TAT kullanımını sorgulayıcı soruların oluşturulması,?İç Hastalıkları ve Endokrinoloji kliniklerinde çalışan sağlık personelinin hizmet içi eğitimlerine TAT yöntemleri konusunun eklenerek, personelin bu konuda bilgi donanımının sağlanması?Sağlık personelinin TAT yöntemleri ile ilaç etkileşimleri konusunu kapsayan kanıta dayalı araştırmaları literatürden takip etmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This descriptive research that is complementary was carried out to determine the situation of Complementary and Alternative Treatment (CAT) use of Diabetes Mellitus (DM) patients. The research was carried out between 29 February and 30 April 2012 in Gulhane Military Medical Academy (GATA) Internal Diseases Department and Department of Endocrine and Metabolic Diseases. The sample of the research was consisted of 200 DM patient who applied as an outpatient and who were hospitalized in the polyclinics. For the gatherine of the data, ?Data Collection Form? was used. In the analysis of the acquired data, an evaluation was done through using SPS15,0 packet program descritive statistics (number, percentage) and Chi-square.In our study, it was found out that %13,5 of DM patients use CAT methods and %74 prefer herbal treatments from CAT methods. It was found that the percentage of the patients to consult to the health personnel before using CAT is %35 and the percentage of the health personnel who support the CAT use of the patients is %62. It was determined that % 23 of the patients did not have diabetes training. No significant statistical relationship was found between CAT use and gender, level of education, place where people live, work and socio-economic situation, DM type, period of the disease, treatment and complication situation. It was found out that the patients who have chronic disease apart from DM prefer mostly the CAT methods and the relationship between them was found statistically significant.In accordance with the acquired findings, the suggestions below were put forward;Composition of the questions that are related with the patients? questioning CAT use in the patient anamnesis and nurse medical history forms,The subject of CAT methods will be added to the in-service trainings of the health personnel working in the clinics of Internal Diseases and Endocrinology, the personnel shall be provided with information in this subject,The health personnel is advised to follow the researches that are based on the evidence that is comprised of CAT methods and drug interactions from the literature.