Hemşirelerin akılcı ilaç kullanımı ve uygulaması konusunda bilgi, tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi
Evoluation of nurses about knowladge, approach and manners of rational use and administration medicine nurses, rational usage of medicine
- Tez No: 311315
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ELÇİN BALCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Hemşireler, Akılcı İlaç Kullanımı, Bilgi, Tutum, Davranış, Nurses, Rational Medicine Use, Knowladge, Approach, Manners
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Araştırmamızda, Sivas il merkezindeki kamu ve özel sağlık kuruluşlarında görev yapan hemşirelerin, kendi hastalıklarında ve hastanede yatan hastaların tedavisinde kullandıkları ilaçlar konusunda bilgi durumları ve akılcı ilaç uygulama tutumları incelenmiştir. Araştırma Sivas il merkezindeki kamu ve özel sağlık kuruluşlarında çalışan 641 hemşire ile yapılmıştır (ulaşma oranı %85.5).Tanımlayıcı ve kesitsel bir araştırmadır. Çalışmada, veriler bir anket formu ile toplanmış, yüzdelikler belirtilmiş ve analizlerde Khi kare (X2) testi kullanılmıştır.Hemşirelerin yaş ortalaması 29.21±4.85 yıldır ve %95. 3'ü kadındır.21-30 yaş grubu (%39.1) ile birinci basamak kurumlarda çalışanlarda (%48.6) hekime başvurma ve meslekte 1 yıldan az çalışanlarda (%45.5) kendi kendini tedavi etme daha yüksek bulunmuştur. Hemşirelerin %53'ü hastalık halinde hekimin verdiği ilacı hastalık belirtisi geçtiği zaman bıraktıklarını belirtmişlerdir.Hemşirelerin %98.8'i kullandıkları ilaçların etkisini, %99.1'i yan etkisini bildiklerini ifade etmişlerdir.Öğrenim durumu lisansüstü olan grubun %100.0'ı başkalarının önerdiği ilacı almadıklarını belirtmişlerdir. 31 ve üstü yaş grubunda (%65.8) ve haftalık 40 saat üstü çalışan grupta (%63.2) bir ilacı başkasına aynı hastalık için önerme daha yüksektir. Hemşirelerin antibiyotikleri (%65.2), zayıflama ilaçlarını (%87.5) ve doğum kontrol ilaçlarını (%82.7) hekime danışarak kullandıkları belirlenmiştir.Hemşirelerin büyük çoğunluğu (%99.5) hastalara kullandıkları ilaçlarla ilgili bilgi verdiklerini ifade etmişlerdir. Bilgi verildiği ifade edilen konular arasında uygulama şekli (%51.0) beklenmeyen bir etki görülürse başvurması gerektiği (%59.6) yer almıştır.Hemşirelerin ilaçlarla ilgili bilgileri vademecumdan (%87.5) aldıklarını ve evlerinde artan ilaçları buzdolabında (%50.9) sakladıklarını belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In our study, public and private health institutions in Sivas province of nurses working in their use of medication for the treatment of hospitalized patients? information about diseases and conditions and attitudes of rational drug application were examined. The study comprised 641 nurse who worked public and private in Sivas city (accessibility rate 85,5 %).It is descriptive and cross-sectional study. In the study, data was collected with a questionnaire and specified percentages and analyzed using chi-square (X2) test.The average age of nurses was 29.21±4.85 years and 95. 3% women.21-30 age group (39.1%) workers in the primary care institutions (48.6%) workers admitted to hospital and the profession less than 1 year (45.5%) were higher than self-treat. 53 %of the nurses reported that when it is over in case of ilness.98,8 % of the nurse expressed that their effect of drugs and 99,1% side-effects of drugs used.)100 %of the postgraduate education level of the group reported that they have not received the drugs recommeded by others. 31 and over age group (65,8 %) and among working over 40 hours per week ( 63,2%), suggesting a drug to someone else fort he same disease is higher than the other groups. Nurses antibiyotics weight loss drugs and birth control pills were defined that used in concultation with the pysician.The majority of nurses (99.5%) have expressed that they give information about drugs to the patients they use. Information given in the application form of expression between the subjects (51.0%), the need to consult an unexpected effect is seen again (59.6%) took place.Nurses have learned information about drugs from vademecum and they have kept excess drugs in the refrigerator.