İlköğretim çağı çocuklarında enterobıus vermıcularıs(l.1758) yaygınlığı ve çeşitli semptomlar ile ilişkisinin araştırılması
The investigation of extensity of enterobius vermicularis(l.1758) among in primary school age children and its relation to various symptoms
- Tez No: 311327
- Danışmanlar: PROF. DR. İZZET ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Parazitoloji, Parasitology
- Anahtar Kelimeler: Enterobius vermicularis, İlköğretim okulu, Kayseri, Enterobius vermicularis, Primary school, Kayseri
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Parazitoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu çalışma Kayseri merkezde bulunan, Boztepe ilköğretim okulu, Hacı Mehmet Soyışık İlköğretim Okulu, Baldöktü İlköğretim Okulu, Boydak İlköğretim Okulundaki öğrenciler üzerinde yapılmıştır. Anal-bant yöntemiyle yapılan çalışmada 438 öğrenciden 44 (%10.4)' ünde Enterobius vermicularis saptanmıştır. Çocukların 229 (%52.2)' i kız, 209 (%47.7)' i erkek öğrencidir. Çalışmada, okul, cinsiyet, konut yapısı, banyo, su kaynağı, velilerin aylık geliri, evdeki oda sayısı, kişi sayısı gibi parametreler ve makatta kaşıntı, burun kaşıntısı, vücutta alerji, sinirlilik, baş ağrısı ve baş dönmesi, gece korkuları, gece diş gıcırdatması, karın ağrısı, ishal, iştahsızlık ve kilo kaybı gibi semptomlar ile E. vermicularis arasında ilişki araştırılmıştır. Bu parametrelerden; cinsiyet, banyo, su kaynağı, velilerin aylık geliri, kişi sayısı gibi özelliklerle E. vermicularis arasında istatiksel açıdan anlamlı olmadığı saptanmıştır. Sosyo-ekonomik özellikleri dikkate alınınca okullar arasında anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır. Konut yapısı, evdeki oda sayısı, gece diş gıcırdatması, karın ağrısı, anne-baba öğrenim düzeyi ile parazit arasında ki sonuçlar istatistiksel açıdan anlamlı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThis study is conducted in Boztepe, Hacı Mehmet Soyışık, Baldöktü and Boydak Primary School located in the centre of Kayseri. Using anal band method, Enterobius vermicularis is determined in 44 of the 438 students (which is 10.4%). Of all the students, 229 (52.2 %) are female and 209 (47.7 %) are male. In this study, the relationship between E. vermicularis and the parameters such as school, gender, residential structure, bathroom, water source, parents? monthly income, the number of rooms and members in the house and some symptoms such as anal itching, nasal itching in the body, allergies, irritability, headaches and dizziness, night fears, dental grinding at night, abdominal pain, diarrhea, loss of appetite and weight loss were investigated. There weren?t found any meaningful relationship between E. vermicularis and parameters such as gender, bathroom, water source, parents? monthly income, the number of members in the house. There weren?t found any meaningful relationship between E. vermicularis and parameters such as between the features such as residential structure, the number of rooms in the house, dental grinding at night, abdominal pain, parents? level of education.There was statistically significant relation between E. vermicularis and socio-echonomical station of primary schools.