Torsiyon detorsiyon sonucunda sıçan testisinde oluşan hasar üzerine üzüm çekirdeği ekstresinin etkilerinin araştırılması
Investigation of effects of grape seed extract on torsion/detorsion induced testicular damage in rats
- Tez No: 311330
- Danışmanlar: DOÇ. DR. M. FATİH SÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Testis Torsiyonu, Üzüm Çekirdeği Ekstresi, Sıçan, Testicular Torsion, Grape Seed Extract, Rat
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZETDoğal diyetle alınan antioksidanların çeşitli hasarlara karşı hücreleri koruma yetenekleri üzerine çalışmalar yapılmaktadır. Üzüm çekirdeği ekstresi güçlü bir antioksidandır. Testis torsiyonu, nadir görülen ancak tedavi edilmediği takdirde fertilite açısından geriye dönüşümsüz değişikliklere yol açabilen acil ürolojik bir patolojidir. Bu çalışmada testis torsiyonu detorsiyonu sonrası iskemik hasarı önlemede antioksidan bir madde olan Üzüm Çekirdeği Ekstresi'nin etkinliği araştırıldı.Çalışmada kullanılan 45 adet Wistar albino cinsi yetişkin erkek sıçan, her birinde 9 sıçan bulunan 5 gruba ayrıldı. Grup I: Kontrol grubu; Grup II: Sham; Grup III: Torsiyon/Detorsiyon; Grup IV: Üzüm Çekirdeği Ekstresi grubu; Grup V: Torsiyon/Detorsiyon + Üzüm Çekirdeği Ekstresi. Üzüm çekirdeği ekstresi 200mg/kg/gün olacak şekilde torsiyondan bir hafta önce uygulanmaya başlandı. Deney grubu sıçanlara, iki saat torsiyon sonrasında iki saat detorsiyon uygulandı. Deney sonunda ketamin anestezi altında sıçanlar dekapite edildi ve testis dokuları çıkarıldı.Kontrol, sham ve üzüm çekirdeği ekstresi gruplarına ait testis dokuları normal olarak gözlendi. Torsiyon uygulanan grupta ipsilateral testis dokusunda damarlarda konjesyon, seminifer tübül germinal epitelinde düzensizlik, lümene epitel hücre dökülmesi ve bazı tübüllerde tübüler nekroz belirlendi. Torsiyon/Detorsiyon grubunda Johnsen'in testiküler biyopsi skoru kontrol ve sham gruplarına göre azalmıştı, ancak torsiyon ile birlikte uygulanan üzüm çekirdeği ekstresinin biyopsi skorunu iyileştirdiği belirlendi.Sonuç olarak testis torsiyonu, testis dokusunda çok ciddi hasara neden olmaktadır ve Üzüm çekirdeği ekstresi antioksidan olarak bu hasarı engellemektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTNatural dietary antioxidants are extensively studied for their ability to protect cells from miscellaneous damages. Grape seed extract (GSE) are potent antioxidants. Testicular torsion is a urological emergency that is rarely encountered but causes irreversible fertility changes if untreated. In the present study, the effectiveness of GSE, an antioxidant, was assessed in the prevention of ischemic injury in testis after left testicular torsion.Fourty five Wistar albino adult male rats were divided into 5 groups each containing 9 animals. Group I: Control; Group II: Sham; Group III: Torsion/Detorsion; Group IV: GSE, Group V: Torsion/Detorsion + GSE. GSE was administrated 200mg/kg/day with oral gavage during seven days before the torsion. Testicular torsion was performed for 2 hours and afterwards detorsion was performed for 2 hours. The rats were decapitated under ketamine anesthesia and their testes tissues were removed.Normal testicular tissue was observed in control, sham and GSE groups. Congestion of vessels, necrosis of some seminiferous tubules, and disorder of seminiferous tubule germinal epithelium were determined in torsion/detorsion group. Johnsen's mean testicular biopsy scores of the torsion/detorsion groups were lower than those of the control and sham-operated groups, but curative effect was determined with the administration of GSE in the Torsion/Detorsion group.As a result, testicular torsion gives rise to serious damage in testes and GSE is a potent antioxidant agent in preventing testicular atrophy.