Klinik pseudomonas aerugınosa izolatlarının antibiyotiklere duyarlılık durumu ve serotiplendirilmesi
Antibiotic susceptibilities and serotyping of clinical pseudomonas aeruginosa isolates
  1. Tez No: 311331
  2. Yazar: PINAR EKİNCİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DUYGU PERÇİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Pseudomonas aeruginosa, antibiyotik duyarlılığı, serotiplendirme, Pseudomonas aeruginosa, antibiotic susceptibility, serotyping
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZETPseudomonas cinsi bakteriler yüksek mortalite ve morbidite ile seyreden enfeksiyonlara neden olmaktadır. Bu enfeksiyonlarda doğru ampirik tedavi yaklaşımı için etken mikroorganizmanın antibiyotik duyarlılık profili bilinmeli ve izlenmelidir. Hastane enfeksiyonu etkenlerinden olan Pseudomonas aeruginosa hastane enfeksiyonlarının en önemli etkenlerinden biridir ve önemli antibiyotik gruplarını içeren çoklu ilaç direnci ile güncel bir sorundur. Bu çalışma ile çeşitli klinik örneklerden izole edilen ve hastalık etkeni olduğu anlaşılan P. aeruginosa suşlarının antibiyotiklere duyarlılık durumunun araştırılması, serotiplendirilmesi ve izole edildiklere yerlere ve antibiyotik duyarlılıklarına göre serotip dağılımının belirlenmesi amaçlanmıştır.Haziran 2011 ile Eylül 2011 tarihleri arasında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri'ne başvuran hastalara ait klinik örneklerden izole edilen 98 P. aeruginosa suşu çalışmaya alındı. Suşların siprofloksasin, imipenem, ertapenem, sefoperazon/sulbaktam, netilmisin, meropenem duyarlılıkları agar dilüsyon yöntemiyle; sefepim, seftazidim, piperasilin/tazobaktam, amikasin duyarlılıkları E-test yöntemiyle CLSI kriterlerine göre incelendi. Serotiplendirme spesifik antiserumlarla lam aglütinasyon yöntemiyle yapıldı.İzole edilen 98 P. aeruginosa suşunda serotip N'ye rastlanmazken, en sık izole edilen serotipler sırasıyla B (%20.4), G (%19.4), E (%10.2) ve C (%8.2) idi. Serotip B ve G tüm örneklerde ve tüm kliniklerde en sık görülen serotip olarak bulundu. Tiplendirilemeyen 13 suş vardı. Bölgemizde yaygın olarak bulunan E serotipine ait suşlarda tüm antibiyotiklere karşı yüksek düzeyde direnç bulundu. Suşların antibiyotiklere duyarlılık oranı; amikasin % 91.8, piperasilin/tazobaktam % 84.6, siprofloksasin % 79.5, seftazidim % 76.5, sefepim % 74.5, netilmisin % 72.5, meropenem %56.1, imipenem % 38.8, ertapenem % 2, sefoperazon/sulbaktam % 1 olarak saptandı.Sonuç olarak P. aeruginosa suşlarının serotipleri ile antibiyotik duyarlılıklarının ilişkili olduğu gözlenmiştir. Farklı kliniklerde aynı serotiplerin hakim olması klinikler arasında klonal bir yayılımının göstergesi olabilir. Hastanemizde pseudomonas enfeksiyonlarının amprik tedavisinde aminoglikozitler, piperasilin/tazobaktam, kinolonlar ve karbapenemler ilk tercih edilen antibiyotikler olmalıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPseudomonas species cause infections with high morbidity and mortality rates. In these infections, surveillance studies are needed to determine the antibiotic susceptibility profiles for a rational empirical treatment. Pseudomonas aeruginosa is one of the leading causes of nosocomial infections and is a contemporary problem because of its multi-drug resistance to major antibiotics. The aims of this study were to determine antibiotic susceptibilities and serotypes of P. aeruginosa strains and to evaluate their serotype distrubution according to their susceptibilities to antibiotics and isolation sites.Ninety eight P. aeruginosa strains, isolated from the clinical samples of patients applied to Erciyes University Medical Faculty Hospitals between the June 2011 and September 2011, were included to the study. Susceptibilities of the strains to ciprofloxacin, imipenem, ertapenem, piperacillin/sulbactam, netilmicin, meropenem were performed by agar dilution method; susceptibilities to cefepime, ceftazidime, piperacillin/tazobactam, amikacin were investigated by E-test method according to CLSI criteria. Serotyping was performed by slide agglutination method using specific antisera.While serotype N was not detected in any of 98 P. aeruginosa strains, most frequently isolated serotypes were serotype B (20.4 %), G (19.4 %), E (10.2 %) and C (8.2 %) respectively. Serotype B and G were found to be the most common serotype in all samples and all clinics. There were 13 non-typeable strains. High level of resistance to all antibiotics found in all strains belonged serotype E which commonly found in our region. Antibiotic susceptibilities of the strains were as follows; amikacin 91.8 %, piperacillin / tazobactam 84.6 %, ciprofloxacin 79.5 %, ceftazidime 76.5 %, cefepime 74.5 %, netilmicin 72.5 %, meropenem 56.1 %, imipenem 38.8 %, ertapenem 2 %, cefoperazone / sulbactam 1 %.As a result, P. aeruginosa serotypes were found to be associated with susceptibilites to antibiotics. Isolation of the same serotypes in different clinics can be the indicator of clonal spread of the strains. Aminoglycosides like amikacin and netilmicin, piperacillin / tazobactam and ciprofloxacin should be first choice of antibiotics for empirical treatment of pseudomonal infections in our hospital.