Kalp myositlerinde doksorubisin ile oluşturulan hasarın azaltılmasında çinkonun rolü
The role of zinc in reducing the demage induced by doxorubicin cardiac myocytes
- Tez No: 311337
- Danışmanlar: PROF. DR. NURCAN DURSUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Doksorubisin, Çinko Pirition, Kardiyotoksisite, Antioksidan, Doxorubicin, zinc pyrithione, cardiotoxicity, antioxidant
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Doksorubisin tümörlerin tedavisinde kullanılan antrasiklin grubu kemotörapotik bir ajandır.Klinikte kullanımında ciddi kardiyotoksik etkilere sahiptir. Doksorubisin hücrelerde reaktifoksijen türlerinin birikimine, çinkonun Metallotioninden ayrılmasına ve oksidatif strese nedenolmaktadır. Doksorubisin kalsinorin aktivitesini artırmakta ve apopitozu tetiklemektedir. ÇinkoPirition; Oksidatif stresin azaltılmasında, apopitoz ve iltihabın engellenmesinde etkilidir.Lipofilik yapıya sahiptir ve hücre membranından kolaylıkla geçebilmektedir. DNA ve RNAsentezini katalize etmektedir.Bu çalısmada; Doksorubisinin kalp myositlerinde olusturdugu toksisite üzerine Çinko Piritionuniyilestirici etkisinin arastırılması amaçlandı. Deney planında 4 grup olusturuldu. Kontrol(KONT, serum fizyolojik); Doksorubisin (DOX 10mg/kg hayvan basına 1ml intraperitoneal),Çinko Pirition (Znpyr 10 mg/kg hayvan basına 1ml intragastrik) ve Doksorubisin ile ÇinkoPiritionun birlikte veridigi (DOX+Znpyr Birinci gün tek doz doksorubisin 10 mg/kg/hayvanbasına 1ml i.p. ,yedi gün boyunca 10mg/kg/hayvan basına 1ml i.g çinko Pirition verilen grup). 7gün uygulanan çinko infüzyonunun bitiminden 24 saat sonra hayvanların vücut agırlıklarıtartıldı. Hayvanlar anastezi edilerek EKO' ları ve EKG' leri çekildi. Kan basıncı kayıtları alındı.CK-MB, LDH, AST ve ALT enzim aktivite ölçümleri için kan örnekleri alındı. Sakrifiye edilenhayvanların kalpleri çıkarıldı ve tartıldı. Doksorubisin belirgin bir sekilde kardiyotoksik etkiolusturmus olup; Bunlar hemodinamik degisiklikler ( EKO `da azalmıs HR ve CO, EF'deazalma, sol ventrikül diyastol sonu çapının artması) EKG degisiklikleri (artmıs PR ve R-Rintervalleri),biyokimyasal plazma kardiyak hasar belirleyicilerindeki degisiklikler ,SKB, DKBve OKB'nin düsmesi. Doksorubisinin neden oldugu PR, R-R intervalleri, CK-MB, LDH, ASTve ALT enzim aktivite degerleri, HR, CO ve kan basıncındaki olumsuzluklar Çinko Piritiontarafından normal degerlerine yaklastırılamamıstır.Çinko piritionun doksorubisinin kalpte yaptıgı hasarı azaltıcı etkisi bulunmamaktadır.
Özet (Çeviri)
Doxorubicin is a chemotherapeutic agent in anthracycline group for the treatment of tumors. Ithas serious cardiotoxic effects in clinical use. Doxorubicin accumulation of reactive oxygenspecies in cells, separation of zinc Metallothioneins and oxidative stress. Doxorubicin increasesthe activity of calcineurin and triggers apoptosis. Zinc pyrithione is effective in reduction ofoxidative stress, effective in preventing apoptosis and inflammation. It has lipophilic structureand can pass easily through cell membrane. It catalyzes the synthesis of DNA and RNA. In thisstudy, it was aimed to investigate the healing effect of zinc pyrithione on heart myocytestoxicity induced by doxorubicin. 4 groups were formed for experimental plan. Control (KONT,saline), doxorubicin (DOX 10 mg/kg intraperitoneally 1 ml per animal), zinc pyrithione (Znpyr10 mg/kg intragastric 1 ml per animal) and supplied Doxorubicin together with zincpyrithionein (DOX + Znpyr the first day, a single dose of doxorubicin 10 mg/kg/ 1 ml i.p. peranimal for seven days, 10 mg/kg/ per animal in the group of zinc 1 ml i.g.). After 24 hours fromend of 7 days zinc infusion, body weight of animals was weighed. Animals were anesthetizedand EKO and ECG records were taken. Blood pressure of animals was measured. For CK-MB,LDH, AST and ALT enzimes activites measurements, blood samples were taken The animalswere sacrificed and their hearts were removed and weighed. Doxorubicin has created asignificant cardiotoxic effects, these are hemodynamic changes (decreased HR and CO at EKO,a decrease in EF, increase on diameter of left ventricular end-diastolic), ECG changes(increased PR and R-R intervals), changes in biochemical plasma cardiac damage indicators,reduction of SKB, DKB and OKB. PR, R-R intervals, CK-MB, LDH, AST and ALT values,negative effects in HR, CO and blood pressure caused by doxorubicin, were not approximatedto the normal value by the of zinc pyrithione. Zinc pyrithione?s have no effect on reducingdamage to the heart of doxorubicin.