Fotobiyomodülasyon uygulamalarının distraksiyon osteogenezisinde yeni kemik oluşumu üzerine etkisinin histomorfometrik olarak değerlendirilmesi
Histomorphometric evaluation of the effect of light emitting diode photobiomodulation on newly formed bone in distraction osteogenesis
  1. Tez No: 311336
  2. Yazar: HÜSEYİN AKÇAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OSMAN A. ETÖZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Distraksiyon osteogenezis, LED fotobiyomodülasyon, tavşan modeli, mandibuler uzatma, Distraction osteogenesis, LED photobiomodulation, rabbit model, mandibular lengthening
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Distraksiyon osteogenezis, kafa-çene-yüz anomalilerinin ve defektlerinin tedavisinde başarıyla uygulanan bir tedavi yöntemidir. Pekiştirme dönemi bu tedavinin en önemli aşamalarından biridir ve uzun zaman gerektirir. Uzamış pekiştirme dönemi çeşitli riskler doğurmaktadır. Ancak bu süre kallusun uyarılmasını sağlayacak teknikler geliştirilerek kısaltılabilir. Fotobiyomodülasyon (FBM), düşük yoğunluklu lazer ve ışık yayan diyot (LED) ışınlarının doku rejenerasyonu ve büyümesi üzerinde faydalı etkileri olduğu belirlenen güncel bir tedavi yaklaşımıdır. Bu çalışmanın amacı, mandibular distraksiyon osteogenezis sırasında kemik oluşumu üzerine LED fotobiyomodülasyon uygulamasının etkilerini dansitometrik ve histomorfometrik olarak incelemektir. Çalışmada 16 adet yetişkin Yeni Zelanda tavşanı kullandı ve tüm tavşanlara tek taraflı madibular distraksiyon işlemi uygulandı. Tavşanlar rastgele deney ve kontrol gruplarına ayrıldı. Beş günlük latent dönemden sonra, distraksiyon aygıtı sabah ve akşam 0.5 mm olmak üzere günde toplam 1 mm oranla 7 gün boyunca aktive edildi. Deney grubunda, operasyonun hemen sonrasında başlanarak distraksiyon bölgesine 21 gün boyunca, 20'şer dakika süreyle, 20 mW/cm2 yoğunlukta LED fotobiyomodülasyon uygulaması yapıldı. Tüm hayvanlar 1 aylık pekiştirme dönemi sonunda sakrifiye edildi. Örnekler dansitometrik ve histomorfometrik analizlerle incelendi. Histomorfometrik incelemelerde deney grubunda yeni oluşan kemik miktarı ve osteoblast sayıları anlamlı seviyede yüksek bulundu. Dansitometrik incelemede kemik mineral yoğunluğu değerlerinin deney grubunda anlamlı seviyede yüksek olduğu gözlendi. Araştırma sonucunda LED fotobiyomodülasyon uygulamasının, distraksiyon osteogenezis sürecine olumlu etkileri olduğu; iyileşme süresini kısaltarak olası komplikasyonların azaltılmasında etkili olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTDistraction osteogenesis has been successfully used in the treatment of craniomaxillofacial defects and anomalies. The consolidation period is one of the most important stages of the process and requires long time. However, prolonged consolidation period gives way to some other problems. The consolidation period can be noticeably shortened by improving callus stimulation techniques. Photobiomodulation is a current therapeutic approach which is known to have beneficial effects on enhanced tissue regeneration and growth with exposure of low level laser and light emitting diode light. The objective of this study was to investigate the effects of light emitting diode photobiomodulation on the newly formed bone in distraction osteogenesis via dansitometric and histomorphometric aspect. Sixteen adult New Zealand rabbits were used in this study and all rabbits underwent unilateral madibular distraction osteogenesis. The rabbits were randomly divided into experimental and control groups. After a latency period of 5 days, distraction device were activated at a rate of 2x0.5 mm per day, for 7 days. Starting with the operation, LED photobiomodulation applied directly to distraction gaps of the experimental group, with a density of 20 mW/cm², 20 minutes each time, over a period of 21 consecutive days. All animals were sacrificed after 1 month of consolidation period. Histomorphometric and dansitometric analyses were used for both groups. Histomorphometric evaluation showed considerable increased bone formation and osteoblasts in the experimental group. Bone mineral density was higher in the experimental group according to dansitometric evaluation. According to the the results of present study; LED photobiomodulation seems to have positive effects on DO process as well as may prevent possible complications by shortening healing period.