Kayseri Melikgazi eğitim araştırma sağlık grup başkanlığı bölgesinde gebe kadınların gebelikte beslenme konusundaki bilgi düzeyleri ve beslenme durumu
The nutritional knowledge level and nutrition status of pregnant women on pregnancy in Kayseri Melikgazi education research health group center area
  1. Tez No: 311338
  2. Yazar: SERAP YAVUZ KARACA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUALLA AYKUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Beslenme, Beslenme Durumu, Bilgi, Gebelik, Nutrition, Nutritional Status, Knowledge, Pregnancy
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Araştırma Kayseri Melikgazi Eğitim ve Araştırma Sağlık Grup Başkanlığı Bölgesinde gebe kadınların gebelikte beslenme konusundaki bilgi düzeyleri ve beslenme durumunu saptamak amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır.Gebeliklerinin II. trimesterinde (4.5.6. aylarında) olan 375 gebe araştırma kapsamına alınmıştır. Araştırmanın verileri gebe kadınların gebelikte beslenme konusundaki bilgi düzeyleri ve beslenme durumunu saptamaya yönelik olarak hazırlanan; 54 soru içeren anket formu ile toplanmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler, SPSS 13.0 programı yardımı ile değerlendirilmiştir. Normal dağılım göstermeyen değişkenler için Kruksal Wallis analizi kullanılmıştır. Verilerin normal dağılıp dağılmadığına Kolmogorov-Simirnov testiyle bakılmıştır. Nitel değişkenlerin karşılaştırılmasında Khi-Kare testinin exact yöntemi kullanılmıştır.Araştırma kapsamına alınan gebelerin yaş ortalaması 27.16± 5.4 yıldır. Gebelerin %85.3'ü ev kadını, %71.2'si çekirdek aileye sahiptir. Kendi değerlendirmelerine göre, %56.3'ünün ekonomik durumu orta, %58.7'si SSK'lıdır. Gebelerin %96.8'i ebe izlemi almıştır. %99.2'si doktor kontrolünden geçmiştir. %13.1'i gebelikten önce folik asit kullanmış, %95.5'i ise gebelikte vitamin-mineral desteği almıştır.Gebelerin besin gruplarından gebelik öncesine göre et-yumurta-kurubaklagil, süt ve süt ürünleri, sebze-meyve gruplarından tüketimi bilme oranları sırasıyla, %85.1, %92.5, %93.6 olarak yüksek oranlarda bulunmuştur, ancak tahıllar ve yağ-şeker gruplarının aynı miktarda tüketilmesi gerektiğini bilenlerin oranı sırasıyla %18.7 ve %5.9 olarak düşük bulunmuştur.Besin grupları tüketim durumları incelendiğinde yetersiz tüketim, et, yumurta, kurubaklagiller grubunda en yüksektir (%86.7), bunu süt ve süt ürünleri izlemektedir (%48.8), fazla tüketim ise, sebze ve meyve grubunda en yüksek (%50.4) bulunmuştur, tahıllar (%43.7) bunu izlemektedir. Gebelerin gebelik öncesi BKİ değerlendirmesine göre %52.3'ü normal, %26.1'i fazla kilolu, %15.5'i zayıf, %6.1'i obez bulunmuştur. Araştırmamızda gebelerin yarısından fazlasının (%55.4) gebelikteki ağırlık kazanımı fazla bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This descriptive study was conducted to determine the nutritional knowledge level and nutrition status of pregnant women regarding pregnancy in Kayseri Melikgazi Education Research Health Group Center Area.Totally, 375 pregnant women in the second trimester (4-6th months) were included. The data was obtained by a structured questionnaire consisting of 54 items regarding the nutritional knowledge level and nutrition status of pregnant women on pregnancy. The data was analyzed through SPSS 13.0 program. Abnormally distributed data was analyzed by Kruskal-Wallis test. Normal distribution of data was analyzed by Kolmogorov-Smirnov test. Chi-square exact test was performed to compare qualitative variables.The mean age of the pregnant women were 27.16± 5.4 years. Of the pregnant women; 85.3% were housewives, 71.2% have nuclear family. According to their self-reports; 56.3% represent moderate socio-economic level and 58.7% have health insurance. 96.8% of the pregnant women were followed by midwives. 99.2% have medically followed by physician. 13.1% used folic acid supplements before pregnancy and 95.5% used vitamin-mineral supplements during pregnancy.The true knowledge status of the pregnant women on food groups to be increased during pregnancy were high as 85.1%, 92.5%, and 93.6%, respectively for meat-egg-legumes, milk and milk products, vegetable-fruit group; however the true knowledge on cereals and fat-sugar groups were low as 18.7% and 5.9%, respectively.According to food group consumption; the highest inadequate consumption were determined for meat-egg-legumes group (86.7%), followed by milk and milk products (48.8%), the highest adequate consumption were determined for vegetable-fruit group (50.4%), followed by cereals group (43.7%). According to weight evaluation by body mass index (BMI) before pregnancy; 52.3% were normalweight, 26.1% were overweight and 15.5% were lean and 6.1% were obese. In the current study, more than half of the pregnant women (55.4%) gained extra weight.