Tavşanlarda flumetrinin toksikokinetiği
Toxicokinetic of flumethrin in rabbits
- Tez No: 311358
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN ERASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Veteriner Hekimliği, Pharmacy and Pharmacology, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Flumetrin, toksikokinetik, tavşan, Flumethrin, rabbit, toxicokinetic
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji ve Toksikoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu çalışmada, tavşanlarda flumetrinin toksikokinetiği araştırılmıştır. Bu amaçla, 14 adet Yeni Zelanda ırkı erkek tavşan kullanılmıştır. Hayvanlar her birinde 7 adet olacak şekilde iki gruba ayrılmıştır. Flumetrin, birinci gruba 10 mg/kg.ca dozunda damar içi olarak, ikinci gruba ise aynı dozda sonda ile ağızdan verilmiştir. Verilmeyi takiben, damar içi uygulamada 0,083, 0,25, 0.50, 0.75, 1, 1.5, 2, 3, 4, 6, 8, 12, 18, 24, 48, 72. saatlerde; ağızdan uygulamada 0,25, 0.50, 0.75, 1, 1.5, 2, 3, 4, 6, 8, 12, 18, 24, 48, 72. saatlerde kulak venasına girilerek kan alınmış ve serumları çıkarılmıştır. Serum ekstraksiyonunu takiben flumetrin düzeyleri gaz kromatografi cihazında ECD dedektörde ölçülmüştür. Serum flumetrin düzeyi-zaman eğrisine göre yapılan toksikokinetik hesaplamalar sonucunda, flumetrinin iki bölmeli dışarıya açık modele göre dağılım eğiliminde olduğu tespit edilmiştir. Farmakokinetik hesaplamalar da bu model dikkate alınarak gerçekleştirilmiştir. Damar içi flumetrin uygulamasında hesaplanan parametreler içinde yer alan t1/2ß, MRT ve EAA0?? değerleri sırasıyla 34,09±4,24 saat, 48,05±5,85 saat ve 36,14±5,34 mg.saat/L olarak tespit edilmiştir. Diğer taraftan ağızdan uygulanan flumetrinin Ydoruk, tdoruk, t1/2ß, MRT ve EAA0?? değerleri sırasıyla 0,54±0,09 µg/ml, 5,42±0,97 saat, 43,34±8,64 saat, 59,75±10,53 saat ve 22,02±2,01 mg.saat/L çıkmıştır. Flumetrinin biyoyararlanımı ise % 60,92 bulunmuştur. Sonuç olarak flumetrinin her iki yolla verilme durumunda da vücutta kalış süresinin uzun, biyoyararlanımın ise orta düzeyde olduğu belirlenmiştir. Bu husus flumetrinin zehirlenme riski, zehirlenmelerin sağaltımı ve kalıntı durumunun değerlendirilmesi açısından önemli görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, toxicokinetics of flumethrin was investigated in rabbits. For this aim, fourteen male New Zealand Rabbits were used. Animals divided into two groups. Each group contained seven rabbits. Flumethrin was given as 10 mg/kg.bw in intravenous dose to the first group, and given as the same dose by catheter orally to the second group. Following intravenous application, at 0.083, 0.25, 0.50, 0.75, 1, 1.5, 2, 3, 4, 6, 8, 12, 18, 24, 48 and 72nd hours and following oral application, at 0.25, 0.50, 0.75, 1, 1.5, 2, 3, 4, 6, 8, 12, 18, 24, 48 and 72nd hours blood samples were taken from the vena auricularis. The blood samples were centrifuged and serums were taken to eppendorph tubes. Following extraction of serum samples, flumethrin levels were measured by gas chromatography coupled with ECD. The a result of toxicokinetic calculations made on the basis of serum flumethrin level-time curve have shown that the two compartment open model is more appropriate for the distribution of flumethrin. Pharmacokinetic calculations were carried out by taking into account of this model. Calculated parameters, included in the t1/2ß, MRT and AUC0?? values in intravenous application of flumetrin were determined 34.09±4.24 h, 48.05±5.85 h and 36.14±5.34 mg.h/L, respectively. On the other hand Cmax, tmax, t1/2ß, MRT, and AUC0?? values in orally flumethrin application, 0.54±0.09 µg/ml, 5.42±0.97 h, 43.34±8.64 h, 59.75±10.53 h and 22.02±2.01 mg.h/L were found, respectively. Bioavailability of flumethrin was determined as 60.92%. As a result, it has determined that administration of flumethrin remains in the body for a long time both intravenous and oral administration and also bioavailability has been at the moderate level. These results have been seen as important in terms of toxication risk, treatment of poisoning and evaluate of residue risk of flumethrin.