Embriyo organogenezi sırasında timustaki nectin-2 varlığının araştırılması
Investigating of nectin-2 expression in the rat thymus during organogenesis of embryo
- Tez No: 311366
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET FATİH SÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Timus gelişimi, Nectin-2, Sıçan, İmmunohistokimya, Thymus development, Nectin-2, Rat, Immunohistochemistry
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Timus, T lenfositlerin gelişimi ve olgunlaşması için gerekli mikroçevreyi sağlayan primer lenfoid organdır. Nectin'ler Ca+2-bağımsız immunoglobulin-benzeri hücre adezyon molekülüdür. Bu çalışmanın amacı, gelişimin farklı dönemlerindeki sıçan fetus timusunda nectin-2 ekspresyonunun araştırılmasıdır.Çalışmada 24 adet erişkin wistar-albino cinsi dişi sıçan kullanıldı. Çiftleşme için dişi sıçanlar her sabah vajinal smear ile test edildi ve estrus döngüsünün proestrus aşamasında olanlar erkek sıçanların kafesinde 1:1 eşleştirildi. Ertesi gün vajinal plak belirlenen sıçanlar 0,5 günlük gebe olarak kabul edildi. Sıçanlar ketamin anestezi altında dekapite edildi ve gebeliklerinin 14, 16, 18 ve 20. günlerde fetusler çıkarıldı. Fetuslar parafin bloklara gömüldü. Genel histolojik yapıyı görmek amacıyla kesitler hematoksilen-eozin ile boyandı. Nectin-2, fetal timusda tavşan poliklonal antikor ve streptavidin-biotin peroksidaz tekniği kullanılarak immunohistokimyasal olarak belirlendi.Timus taslağı gebeliğin 14 ve 16. gününde bağ dokusu kapsülü ile çevrelenmişti. Gebeliğin 18. gününde bağ dokusu kapsülünün oluşturduğu septa dokuyu tam olmayan lobüllere ayırdı. Lobulasyon gebeliğin 20. gününde daha belirgindi. Nectin-2 immunreaktivitesi gebeliğin 14. ve 20. gününde orta yoğunlukta, gebeliğin 16. ve 18. gününde zayıf reaksiyon gösterdi.Sonuç olarak timopoezis sırasında hücre-hücre etkileşimlerinde Nectin-2'nin de katkısı olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The thymus is a primary lymphoid organ which provides the essential microenvironment of T lymphocytes development and maturation. Nectins are Ca2+-independent Ig-like cell adhesion molecules. The purpose of the study is to investigate of nectin-2 expression in thymus which is different stages of development in the rat featus.In study, 24 adult female Wistar-albino pregnant rats were used. For mating, female rats were tested with a vaginal smear every morning and those shown to be in the proestrus stage of their estrus cycle were paired 1:1 in the home cages of male rats. The next day, female rats were designated vaginal plaque that day were considered as a gestation day 0,5 (GD 0,5). The rats were decapitated under ketamine anesthesia and its fetus was removed in 14, 16, 18, and 20 on days. Embryos were embedded in parafin blocks. General histological structure in order to see the sections were stained with hematoxylin-eosin. Nectin-2 was detected immunohistochemically in the fetal thymus using a rabbit polyclonal antibody and the streptavidin?biotin peroxidase technique.The thymic primordium is surrounded by a connective tissue capsule at GD14 and GD16. At GD18, the connective tissue capsule has formed septa, which subdivide the tissue into incomplete lobules. Lobulation was more evident at GD20. Nectin-2 immunoreactivity was observed at medium-density in GD14 and GD20, was observed weak-density in GD16 and GD18.As a result it has thought that nectin-2 is contribution to cell-cell interaction during thymopoiesis.