Cep telefonunun oluşturduğu manyetik alanın ın vıtro embriyo gelişimi üzerine etkileri
The effects of magnetic fields (created by mobile phones) on in vitro embryo development
- Tez No: 247577
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HARUN ÜLGER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Manyetik alan, cep telefonu, embriyo gelişimi, in vıtro, rat, Magnetic fields, mobile phone, embryo development, in vitro, rat
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Gelişen teknoloji insan hayatını kolaylaştırırken otaya çıkan yan ürünler ise insan sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Bu zararlı ürünler anne karnındaki embriyoyu etkileyerek sakat ya da ölü doğumlara neden olabilmektedir. Sıçan embriyosunda organogenezis dönemi olan 9,5-11,5 günlük embriyonik periyodu kapsayan in vitro embriyo kültürü tekniği, manyetik alanın etkilerinin çalışılabileceği uygun bir model olabilir. Sunulan çalışmada, embriyo kültür ortamına 2000 MHz'lik (üçüncü nesil) cep telefonunun oluşturduğu manyetik alanın embriyo gelişimi üzerine olan etkisi araştırıldı. 48 saatlik kültür periyodu sonunda değişik sürelerde (24 saat, 48 saat) cep telefonunun oluşturduğu manyetik alana tabi tutulan embriyolarda gelişim morfolojik olarak değerlendirildi. Morfolojik skorlama sistemine göre toplam morfolojik skor, vitellus kesesi çapı, baş-kıç uzunluğu ve somit sayısı karşılaştırıldığında kontrol grubuna göre deney gruplarında anlamlı bir gerilemenin olduğu tespit edildi. Sonuçlar manyetik alanın etkisine bağlı olarak embriyonik gelişimde gerileme ve bozukluğun olabileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Technological developments make human life easier but human health could be harmfully effected by their by-product. These harmful products can affect embryo in abdominal of woman and as a result of this they can cause abortions and malformed babies. Including at in vitro embryonic culture which covers 9,5 ve 11,5 days of organogenesis period of rat embryos could be suitable model to study effects of magnetic fields. In this study, 2000 MHz (3G)?s of mobile phone in magnetic fields is applied to the embryonic culture and its effects were observed. After the 48 hours of culture period, effects of differents times (24 hours, 48 hours) of mobile phone in magnetic fields on the embryos were evaluated morphologically. According to morphologic scoring system, total morphologic score, diameter of yolk sac, crown-rump length and somite number were low in all experimental groups when compared to control group and this developmental retardations were observed significant. The results, depending on magnetic field effect is occurred developmental retardations and deficiencies of embryo.