Malleus ve incus'un mineral içeriklerinin taramalı (scannıng) elektron mikroskobunda incelenmesi
Investigation of mineral content of malleus and incus at scanning electron microscopy
  1. Tez No: 311384
  2. Yazar: FATMA DEDEOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDOĞAN UNUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Malleus, Incus, Kulak kemikçikleri, Mineral, Taramalı elektron mikroskobu, Malleus, Incus, Ear ossicles, Mineral, Scanning electron microscopy
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZETOrta kulak boşluğunda kulak zarı ile iç kulak arasında 3 hareketli kemikçik (malleus, incus, stapes) bulunur. Bu kemikçiklerden malleus, incus'un corpus incudis'i ile eklem yaparken, stapes, incus'un processus lenticularis'i ile ve incus ise hem malleus hem de stapes ile eklem yapmaktadır. Çalışmamız, toplam 10 malleus ve 10 incus üzerinde gerçekleştirilmiştir. Kemikçiklerden 5 malleus ve 5 incus üniversitemiz bünyesindeki koleksiyondan temin edilmiştir. Kalan 5 malleus ve 5 incus ise Erciyes Üniversitesi Anatomi Anabilim Dalı'nda eğitim amaçlı kullanılan kadavralardan elde edilmiştir.Elde edilen kemikçikler taramalı elektron mikroskobu (SEM)'nda görüntülendi ve 6 bölge tespit edilerek mineral analizi (kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, karbon, oksijen) yapıldı. Tespit edilen bölgelerden birisi ses titreşimlerinin iç kulağa iletilirken takip ettiği yolun dışında kalan bölge iken diğer beş bölge ise ses titreşimlerinin geçtiği yol üzerinde bulunuyordu.Tespit edilen bölgeler malleus için; caput mallei, collum mallei, , manibrium mallei'nin collum mallei'ye yakın kısmı, manibrium mallei'nin orta kısmı, manibrium mallei'nin en uç kısmı (ses titreşimlerinin iç kulağa iletilirken takip ettiği yol üzerindeki bölgeler), processus lateralis (ses titreşimlerinin iç kulağa iletilirken takip ettiği yolun dışında kalan bölge), incus için ise; corpus incudis'in crus breve'ye yakın kısmı, corpus incudis'in crus longum'a yakın kısmı, crus longum'un corpus incudis'e yakın kısmı, crus longum'un orta kısmı, crus longum'un en uç kısmı (bazı yerlerde processus lenticularis) (ses titreşimlerinin iç kulağa iletilirken takip ettiği yol üzerindeki bölgeler), crus breve (ses titreşimlerinin iç kulağa iletilirken takip ettiği yolun dışında kalan bölge)'dır.Yapılan mineral analizine göre 6 farklı bölgenin total mineral içerikleri (kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, karbon, oksijen) malleus'ta sırasıyla %30.94, %15.43, %0.23, %0.42, %13.97 ve %38.82 iken incus'ta ise sırasıyla %30.29, %15.45, %0.25, %0.38, %13.93 ve %39.42 olarak tespit edildi.Tespit edilen 6 bölgede yapılan mineral analizleri istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Kalsiyum ve fosfor içeriklerinde malleus ve incus için ses titreşimlerinin iç kulağa iletilirken takip ettiği yolun dışında kalan bölge ile ses titreşimlerinin geçtiği yol üzerinde bulunan bölgeler arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar tespit edildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThere are three mobile ossicles (the malleus, the incus, the stapes) at the middle ear cavity between eardrum and inner ear. Among these ossicles; the malleus articulates with the body of incus, the stapes articulates with the lenticular process of incus and the last one, the incus articulates with both the malleus and the stapes. Our study was performed on 10 malleuses and 10 incuses. Five of each ossicle was obtained from our University?s collection and the remaining ossicles were obtained from cadavers used for training at Erciyes University, Department of Anatomy.These ossicles were examined at scanning electron microscopy (SEM) and then 6 areas were determined to analyze mineral content (calcium, phosphorus, magnesium, sodium, carbon and oxygen) of these ossicles. While one of the determined areas was outside of the pathway, transmitting the sound resonance to the inner ear, the other 5 areas were on the pathway of sound vibrations.The determined areas for the malleus were; the head of malleus, the neck of malleus and the nearby part of manubrium mallei to the neck of malleus, the middle part of manibrium mallei, the distal end of manubrium mallei (all of them were located on the pathway of sound vibrations), and the lateral process (which is not located on the pathway that transmitting sound resonance to the inner ear), for incus; the nearby part of body of incus to its short and long limb, the nearby part of long limb to the body of incus, middle part of the long limb, the distal end of long limb, named as the lenticular process in some places, (all of them were located on the pathway of sound vibrations), and the short limb (which is not located on the pathway that transmitting sound resonance to the inner ear).According to the mineral analysis of these 6 different areas; total mineral content (calcium, phosphorus, magnesium, sodium, carbon and oxygen) were %30.94, %15.43, %0.23, %0.42, %13.97, and %38.82 for the malleus; %30.29, %15.45, %0.25, %0.38, %13.93, and %39.42 for the incus, respectively.The mineral analysis of determined 6 areas was compared statistically. The calcium and phosphorus contents of the malleus and the incus were found significantly different between the parts of the pathway that are transmitting or not transmitting the sound resonance to the inner ear.