Sezaryen sonrası erken taburcu olan kadınlara verilen evde bakım hizmetinin anne sağlığına ve öz bakım gücüne etkisi
The effect of home care service given to postpartum early discharged women after cesarean section on the maternal health and power of self-care
- Tez No: 311388
- Danışmanlar: PROF. NİMET KARATAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Public Health, Nursing, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Postpartum erken taburculuk, evde bakım, hemşirelik, Postpartum early discharge, home care, nursing
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
Bu çalışma, sezaryen sonrası erken taburcu olan kadınlara verilen evde bakım hizmetinin anne sağlığına ve öz bakım gücüne etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini, deney ve kontrol gruplarında 70'er kişi olmak üzere 140 kadın oluşturmuştur. Veriler, anneye ilişkin özellikleri tanımlayıcı veri toplama formu, doğum sonu erken dönem anneyi değerlendirme formu, annenin doğum sonu 6 haftalık dönemde evde yaşadığı sorunları belirleme formu ve öz bakım gücü ölçeği ile toplanmış ve bilgisayar ortamında yüzdelik, ki-kare testi, rölatif risk ve t testi istatistiksel analizleri ile değerlendirilmiştir.Çalışmada, doğum sonu 6 haftalık dönemde sorun yaşama bakımından gruplar arasındaki fark istatistiksel olarak önemli bulunmuştur(p0.05). Doğum sonrası 15. gün yaşam bulguları, loşia, memeler ve emzirmeye ilişkin sorun yaşama, yorgunluk durumu, duygusal-psikolojik sorun yaşama, anne- bebek ilişkisi ve öz bakıma ilişkin sorun yaşama bakımından gruplar arasındaki fark istatistiksel olarak önemli bulunurken(p0.05). Doğum sonrası 42. gün insizyon yeri, memeler ve emzirmeye ilişkin sorun yaşama, duygusal-psikolojik ve öz bakıma ilişkin sorun yaşama ve öz bakım gücü puanları bakımından gruplar arasındaki fark istatistiksel olarak önemli bulunurken(p0.05).
Özet (Çeviri)
This study is prepared to determine the effect of home care service gıven to postpartum early dıscharged women after cesarean section on the maternal health and power of self-care. The sample of the research consists of 140 women, 70 of whom are in the experimental group and 70 in the control group, who had a cesarean section in Çorum Maternity and Children?s Hospital. Data was collected by means of data collection form identifying characteristics related to mother, mother assessment form in the postpartum early period, determination form for the problems experienced by mother in the 6 weeks postpartum period at home and the scale of self-care power. Data was assessed with the statistical analysis of percentage, chi-square test, relative risk and t test.In the study, difference between groups with regard to having problems in the 6 weeks postpartum period was found statistically significant (p0.05). On the 15. day postpartum period, the difference between groups with regard to having problems related to vital signs, lochia, breasts, breast-feeding, the state of fatigue, emotional-psychological state, mother-newborn relation and self-care was found significant (p0.05). On the 42. day postpartum period, the difference between groups with regard to having problems related to the location of incision, breasts, breast-feeding, emotional-psychological state, self-care and in respect to the scores of self-care power was found significant (p0.05).