Li4 ve sp6 akupunktur noktasına yapılan uyarının doğum ağrısı ve süresine etkisi
The effect of li4 and sp6 acupuncture points stimulation on labor pain and duration
- Tez No: 311387
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜRÜVVET BAŞER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Doğum ağrısı, Doğum Ağrısı Yönetimi, Akupress
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
ÖZETBu araştırma, doğum eyleminin aktif fazında Lİ4 ve SP6 akupunktur noktasına akupunktur kalemi ile yapılan uyarının doğum ağrısı ve süresine etkisini belirlemek amacıyla yapılmış deneysel bir çalışmadır. Çalışma Kayseri Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesinde kriterlere uyan ve gönüllü olan üç grup gebe (N=120) ile yapılmıştır.Çalışmanın verileri Gebe Tanıtım Formu, Doğum Eylemi İzlem Formu, Visual Analog Skala (VAS) ve Sözel Kategori Ölçeği (SKÖ) ile toplanmıştır. Lİ4 grubunun her iki elde bulunan Lİ4 akupunktur noktası ve SP6 grubunun her iki bacakta bulunan SP6 noktası iki taraflı olarak, her bir nokta 10'ar dakikadan toplam 20 dakika akupunktur kalemi ile uyarılmıştır. Kontrol grubuna hiçbir uygulama yapılmamıştır. VAS ve SKÖ uygulama öncesi, uygulama sonrası hemen, 30 ve 60. dakikada değerlendirilmiştir. Veriler Ki-Kare, Tek Yönlü Varyans Analizi, Kruskal-Wallis H, Paired-Samples T, Wilcoxon T, Friedman, Mann ? Whitney U testi ve Korelasyon analizi ile değerlendirilmiştir.Lİ4 grubunun doğumu daha kısa sürmüştür fakat gruplar arasında istatistiksel düzeyde anlamlı farklılık belirlenmemiştir (p>0.05). Uygulama sonrası Lİ4 grubunun kontraksiyon şiddetinin arttığı bulunmuştur. Akupress sonrası Lİ4 grubunun servikal dilatasyon (p0.05) kontrol ve SP6 grubundan daha fazla olduğu belirlenmiştir. Lİ4 ve SP6 grubunun uygulama öncesi, sonrası, 30. ve 60. dakikadaki kontraksiyon sırası ve kontraksiyonlar arası ağrısı kontrol grubundan daha az gibi görünmekle birlikte istatistiksel olarak anlamlı değildir (p>0.05). SKÖ'ne göre gebelerin kontraksiyon sırasındaki ağrı şiddeti tarifleri uygulama öncesi dönemde benzerken, uygulama sonrası dayanılmaz düzeyde ağrı hissedenler Lİ4 grubu dışındaki gruplarda daha fazladır (p>0.05). Akupress uygulamasının 30. ve 60. dakikasında dayanılmaz ağrısı olanlar daha çok kontrol grubunda yer almaktadır (p>0.05).Bu araştırmada Lİ4 ve SP6 akupunktur noktasına akupunktur kalemi ile akupress uygulamasının doğum ağrısı ve süresi üzerine olumlu etkisi olmakla birlikte istatistiksel düzeyde anlamlı farklılık bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThe experimental research was done in order to determine the effect of LI4 and SP6 acupuncture points stimulation with acupuncture pen during active phase of labor upon labor pain and duration. The research was conducted with three groups of pregnant women (N=120) suiting to the research criteria at Women Birth and Child Hospital of Kayseri. The data were collected with Pregnant Women Identification Form, Birth-Process Observation Form, Visual Analogue Scale (VAS) and Verbal Category Scale (VCS). LI4 acupuncture points of both hands of LI4 group and SP6 acupuncture points of both legs of SP6 group were stimulated for 10 minutes for each point and 20 minutes in total for each group. Control group did not receive any acupressure. VAS and VCS were evaluated in the 30th and 60th minutes before and instantly after the acupressure. The data were evaluated by using Chi-square Test, One Way Variance Analysis, Kruskal-Wallis H, Paired-Samples T, Wilcoxon T, Friedman Test, Mann ? Whitney U Test and Correlation Analysis.LI4 group had the shortest labor duration but there were no statistical differences among the groups (p>0.05). After the acupressure, it was found out that intensity of contractions of LI4 group increased. After the acupressure, LI4 group gave a higher cervical dilation (p0.05) compared to control group and SP6 group. LI4 and SP6 groups had a lesser pain both during the contraction and between the contractions before and after the acupressure and in the 30th and 60th minutes, but there were no statistical differences among the groups (p>0.05). According to VCS, the pain descriptions of the pregnant women were similar to before the acupressure whereas SP6 group and control group ?unlike LI4 group- described the pain as unbearable after the acupressure (p>0.05). Those who had an unbearable pain in the 30th and 60th minutes of the acupressure mainly belonged to the control group (p>0.05).In the present research, although acupressure with acupuncture pen on SP6 and LI4 points had a positive effect upon the birth pain and duration, there were no statistical differences among the groups.Key Word: Labor Pain, Labor Pain Management, Acupressure