Kök kanalında sıklıkla görülen yedi mikroorganizmanın elektronik burun sistemi kullanılarak sınıflandırılması
Classification of seven microorganism species frequently seen in root canals using electronic nose system
  1. Tez No: 311391
  2. Yazar: YASEMİN KAHRAMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZGÜR ER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Elektronik burun, kök kanal enfeksiyonu, mikrobiyoloji, bakteri, mantar, Electronic nose, root canal infection, microbiology, bacteria, fungi
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Diş Hastalıkları ve Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZETPulpa ve periradiküler doku hastalıklarının çoğu hem aerop hem de anaerop mikroorganizmaları içeren karışık bir mikroflora ile ilişkilidir. Hekim tedavi ile ilgili etkili bir yöntem belirleyebilmek için mikroorganizma varlığı ile endodontik hastalık arasındaki yakın ilişkiyi kavramalıdır.Endodontik enfeksiyonlardaki bakteri türlerini ortaya çıkarmak için kültür ve moleküler metotlar kullanılmaktadır. Son yıllarda moleküler yöntemlerdeki gelişmelere rağmen her iki metodun da bir takım dezavantajları bulunmaktadır.Elektronik burun terimi, insan koku duyusunu taklit edebilen bir elektronik sistemi tanımlar. Elektronik burun sistemleri tıp alanında ve mikrobiyolojik araştırmalarda başarıyla kullanılmaktadır. Bu sistemlerinin en önemli özelliği, koku çeşitlerini çok kısa bir süre içerisinde insan burnundaki hassasiyet derecesinde algılayıp ayrıştırabilmesi ve sonucu objektif olarak sunmasıdır.Bu çalışmada, kök kanal enfeksiyonlarında sıklıkla görülen 7 mikroorganizma türünün elektronik burun sistemi kullanarak tespiti değerlendirilmiştir.Çalışmada öncelikle mikroorganizma süspansiyonlarının koku verileri alınarak elektronik burun sisteminin eğitimi ve hangi analizlerin bir sonraki uygulamada kullanılacağı belirlenmiş ardından hazırlanan mikroorganizma süspansiyonları çekilmiş dişler içerisine inokule edildikten sonra koku verileri alınarak sınıflandırma yapılmıştır.Elektronik burun sistemi ile uygun sınıflandırma yöntemi kullanılarak hangi tür olduğu bilinmeyen mikroorganizmaların %80 başarı ile sınıflandırılabileceği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMost diseases of pulp and periradicular tissues are associated with mixed microflora including both aerobic and anaerobic microorganisms. Clinicians must understand the close relationship between the presence of microorganisms and endodontic disease process to determine an effective procedure with respect to the treatment.Culture and molecular methods are used to detect bacterial species in root canal infections. Despite the advances in molecular methods recently, both the culture and the molecular methods have several disadvantages.The term electronic nose describes an electronic system that is able to mimic the human sense of smell. Electronic nose systems have already been used with success in the medical science and microbiological research. The most important property of electronic nose systems is the ability to detect different odour types in a short period of time with almost sensivity of human nose. Furthermore, the result of process using electronic nose system is objective.The aim of this study was to detect 7 different microorganism species which are frequently seen in root canal infections, using electronic nose instrument.First obtaining the odour datas from the suspensions of microorganisms, the training of electronic nose system and the analysis that would be used in the next application determined. The suspensions of microorganisms were inoculated to the extracted teeth and then the odour datas were obtained and classified.Using the proper classification method, the unknown microorganism species could be classified with 80% accuracy.