Melikgazi sağlık grup başkanlığı bölgesinde adölesan ve erişkin gebelerin sosyodemografik özellikleri ve kaygı düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of sociodemographic features, conditional anxiety levels of adolescent and adultpregnants in melikgazi health group area
- Tez No: 311392
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSKENDER GÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Adölesan Gebelik, Anksiyete, Durumluk Kaygı, Sürekli Kaygı, Adolescent Pregnancy, Anxiety, Conditional Anxiety, Chronic Anxiety
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
ÖZETBu araştırma adölesan gebeler ve erişkin gebelerin sosyodemografik özellikleri ve kaygı düzeylerinin değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır.Çalışmaya Melikgazi Sağlık Grup Başkanlığı'na bağlı İstikbal, Güldüoğlu ve Yıldırım Beyazıt Sağlık Ocağı Bölgesinde yaşayan 132 adölesan gebe ile 168 adölesan olmayan gebe alınmıştır. Araştırma da veri toplama aracı olarak, iki form kullanılmıştır. Formlardan biri, gebelerin sosyo-demografik özellikleri ve üreme sağlığı ile ilgili 23 soru içeren bir anket formudur. Diğer form ise Durumluluk ve Sürekli Kaygı ölçeğidir. Envanterin her birinin 20 maddelik iki ayrı ölçeği vardır. Elde edilen veriler bilgisayar ile SPSS 11.0 paket programı kullanılarak değerlendirilmiştir. Verilerin istatistiksel analizinde pearson ki-kare testi ve student t testi kullanılmıştır.Araştırmaya alınan adölesan gebelerin evlenme yaş ortalamaları 16.6± 0.9, adölesan olmayan gebelerin 20.6± 3.1'dir. Sigara içme oranı %37.9 oranla adölesan gebelerde daha yüksektir. Adölesan gebelerin eşlerinin %22.7'si işsizken, adölesan olmayan gebelerin eşlerinde ise işsiz yoktur. Akraba evliliği oranı % 28 oranla adölesan gebelerde daha yüksektir.Durumluluk ve süreklilik kaygı ölçeği ortalaması eğitim seviyesi yükseldikçe azalmaktadır. Adölesan gebelerde durumluluk süreklilik kaygı ölçeği ortalaması adölesan olmayanlara göre daha yüksek olmakla birlikte aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı değildir. Adölesan gebelerin %43.2'si, adölesan olmayan gebelerin %4.2'si ilkokulu bitirmemiştir. Aylık gelir ortalaması adölesan olmayan gebelerde daha yüksektir.Sonuç olarak; adölesan gebeler on sekiz yaş altı gebe kalmaları nedeniyle yüksek riskli gebelik grubuna girmektedir. Adölesan gebelerde eğitim seviyesinin düşük olması, ekonomik durumlarının kötü olması nedeniyle kaygıları artmaya müsaittir. Sağlık personeli adölesan gebeyi tüm yönleriyle değerlendirmeli ve ailesini de dahil ederek bakım ve tedaviyi yürütmelidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThis study has been carried out as descriptive with the purpose of description and comparison of chronic and conditional anxiety levels of adolescent pregnant women and ones who are not adolescent.This study includes 132 adolescent pregnant women who live in the district of Istikbal, Güldüoğlu and Yıldırım Beyazıt Health Center associated with Melikgazi Health Group Presidency and 168 pregnant women who are not adolescent. In this study, two forms were used as data collection tool. One of the forms is a questionnaire which includes 23 questions related to the socio-demographic features and reproduction health of pregnant women. As for the other form, it is the conditional and chronic anxiety scale. Each of the inventories has two different scales including 20 items. Obtained data were evaluated with computer by using SPSS 11.0 program. In statistical analysis, Pearson chi-square and student t test were used.Average marriage age of mentioned adolescent pregnant women is 16.6 ± 0.9, the others? who are not adolescent is 20.6 ± 3.1. Smoking rate is higher in adolescent pregnant women with 37.9% ratio. While 22.7% of the husbands of adolescent pregnant women is unemployed, pregnant women who are not adolescent haven?t got unemployed husbands. Kin marriage rate is higher in adolescent ones with 28% ratio.Conditional and chronic anxiety scale average declines as the education level rises. Conditional and chronic anxiety scale average of adolescent pregnant is higher than the ones who are not adolescent, but this difference is not statistically meaningful. 43.2% of adolescent pregnant women and 4.2% of them who are not adolescent did not graduate from the primary school. Monthly income average is higher in the pregnant women who are not adolescent.In conclusion, adolescent pregnant women are in high-risk pregnancy group as they become pregnant before they are 18. As education level of adolescent pregnant women is low and economic condition of them is not good, their anxiety can increase. Health personnel should evaluate pregnant women with all aspects and they should carry out care and treatment including their families.