Farklı angle maloklüzyon gruplarına uygulanan oklüzal splintlerin kondil pozisyonu ve kraniyofasiyal yapılar üzerine etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of occlusal splints on condyle position and craniofacial structures in different angle malocclusion groups
  1. Tez No: 311399
  2. Yazar: AYÇA ÜSTDAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TANCAN UYSAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Oklüzal splint, ÇEB, ÇKB, Sefalometrik analiz, Occlusal splint, TMD, MPI, Cephalometric analysis
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
ÖZETBu çalışmamızın amacı farklı iskeletsel ve dişsel kapanış ilişkilerine sahip hastalarda oklüzal splintin kondil konumuna etkilerinin artikülatör aracılığı ile alt çene konum belirleyicisi aygıtı(ÇKB) kullanılarak incelenmesidir. Bu amaçla üç farklı Angle sınıflamasından (Sınıf I, Sınıf II ve Sınıf III) hastaya splint tedavisi uygulanmıştır. Tedavi sonrası elde edilen değişiklikler hem ÇKB verileri ile hem de sefalometrik analiz ile değerlendirilmiştir. ÇKB verilerinin istatistiksel değerlendirmesi için normal dağılan verilerde tek yönlü varyans, normal dağılım göstermeyen veriler için Kruskal Wallis analizi yapılmıştır. Sefalometrik analizde ise normal dağılan verilerde eşleştirilmiş t-testi, normal dağılmayanlarda Wilcoxon eşleştirilmiş iki örneklem testi kullanılmıştır. Çoklu karşılaştırmalar Tukey ve Dunn's testleriyle yapılmıştırSonuçlar değerlendirildiğinde, Sol ?Z için Sınıf II ve Sınıf III grupları arasında ve Sınıf I ve Sınıf III grupları arasında, Sağ ?Z için ise Sınıf I ve Sınıf III grupları arasında anlamlı fark bulunmuştur. Sınıf I ve Sınıf II grupları arasında SNB, ANB ve Saddle açısı ve Pog-Nv ölçümünde fark görülmüş, Sınıf II ve Sınıf III grupları arasında SN-GoGn, ANS-Me, Na-Me ve S-Go mesafe ölçümlerinin Sınıf III bireylerde istatistiksel olarak anlamlı düzeyde artmış olduğu belirlenmiştir. SN-GoGn ANS-Me Na-Me ve S-Go değerlerinin Sınıf I ve Sınıf III grupları arasında da farklılık gösterdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThe aim of our study is evaluating the effects of occlusal splint on condyle position and craniofacial structures in different skeletal and Angle malocclusion groups by using articulators and MPI procedure. For this purpose patients with three different classifications (Class I, Class II, Class III) recieved splint therapy. In order to evaluate the changes after the treatment MPI records and cephalometric analysis data were collected. For MPI records, one-way analysis of variance was used for the parametric datas and Kruskal Wallis was used for the non-parametric ones. For cephalometric analysis paired t -tests were used for the parametric datas and Wilcoxon for the non-parametric ones. In post-hoc pair wise analyze test, Tukey and Dunn?s were used.The results show that, significant differences have been seen between Class II and Class III groups and also between Class I and Class III groups for left ?Z. Significant differences have been observed between Class I and Class III groups for right ?Z. It has been shown that, there were statistically significant differences in SNB, ANB and Saddle angle between Class I and Class II groups. It has been also shown that there were statistically significant differences in SN-GoGn, ANS-Me, Na-Me and S-Go between Class II and Class III groups and they have significantly increased in Class III individuals. Also it has been found out that the changes in SN-GoGn ANS-Me Na-Me and S-Go values were statistically different between Class I and Class III groups.