Mikro-implant ankrajıı ile üst keser intrüzyonunun ortodontik bölgeye etkisii
The dentofacial effects of maxillary incisor intrusion with micro-implant anchorage
  1. Tez No: 225679
  2. Yazar: ZEHRA BEKLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LALE TANER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Maksiller keser intrüzyonu, Ortodontik mikro-implant, Derin kapanış, Maxillary incisor intrusion, Orthodontic micro-implants, Deep bite
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Üst dört keser dişin supraoklüzyonundan kaynaklanan derin örtülü kapanışa sahip bireylerde mikro-implantlar vasıtasıyla kemik ankrajı oluşturarak ve mini bir ark kullanarak yeni bir yöntemle üst keser intrüzyonunu gerçekleştirmek ve kraniofasiyal, dental ve yumuşak doku değişikliklerini incelemek amacıyla yapılan bu araştırma, dişsel ve iskeletsel Sınıf I ve Sınıf II maloklüzyona sahip, minimum çapraşıklıkla birlikte 4 mm'nin üzerinde overbite'ı olan ve mandibuler düzlem açısı normal veya artmış, üst keser supraoklüzyonundan kaynaklanan derin kapanışa sahip toplam 35 bireyde yapıldı.Araştırma kapsamına alınan bireylerden, uygulama ve kontrol olmak üzere iki grup oluşturuldu. Kronolojik yaş ortalamaları 13,08+1,15 yıl olan, 10 kız 10 erkek toplam 20 birey uygulama grubunu; kronolojik yaş ortalamaları 12,07+1,3 yıl olan 5 kız 10 erkek toplam 15 birey kontrol grubunu oluşturdu.Araştırma başlangıcındaki kemik yaşlarının, uygulama grubunda ortalama 13,00+1,18 yıl, kontrol grubunda ortalama 12,34+0.95 yıl olduğu belirlendi.Üst dört kesici dişin blok halinde intrüzyonu amacıyla, maksiller kanin ve lateral dişlerin köklerinin arasındaki dentoalveoler bölgeye yerleştirilmiş olan mikro-implantın baş kısmı ile üst lateral dişlerin hemen distal kenarından biraz yukarıya heliks bükümü yapılmış mini ark sistemi arasına toplamda 100gr kuvvet uygulayan kapalı coil springler bağlanarak aktive edildi. Uygulamaya üst keser dişler ile üst dudak arasında uygun ilişki sağlanıncaya ve derin örtülü kapanış açılarak normal overbite miktarına ulaşılıncaya kadar devam edildi. Kontrol grubundaki bireyler ise 4 ay boyunca izlendi. Tedavi süresi ortalama 3,66 ay oldu.Araştırma materyalini; her iki grubu oluşturan bireylerden uygulama ve kontrol başında ve sonunda alınan lateral sefalometrik filmler, periapikal filmler, panoramik filmler ve ortodontik modeller oluşturdu.Bu araştırmada her bir parametre bakımından gözlemler faktöriyel düzende tekrarlanan ölçümlü varyans analizi tekniği ile (Repeated Measurements Factorial ANOVA) değerlendirilmiştir. Grup faktörünün tedavi ve kontrol olmak üzere iki seviyesi, zaman faktörünün de araştırma başı ve sonu olmak üzere iki seviyesi bulunmaktadır. Farklı grupların saptanmasında Duncan testi kullanılmıştır.Yapılan uygulama sonunda üst dört keser dişte önemli derecede intrüzyon ve protrüzyon, oklüzal düzlem eğiminde, overbite'da ve interinsizal açıda azalma, overjet'te artış, üst yan keserlerde önemli düzeyde laterale devrilme ve kök rezorpsiyonu gözlenmiştir. Üst keserler tarafından hapsedilmiş olan mandibulada uygulama grubunda daha fazla uzunluk artışı ortaya çıkmıştır. Yumuşak doku profilinde üst dudak uzunluğu uygulama grubunda önemli düzeyde azalmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the skeletal, dentoalveolar and soft tissue changes after maxillary incisor intrusion while using a mini arch wire and micro-implants as anchorage.35 patients with deepbite due to excessive maxillary incisor eruption were included in this study. The subjects had skeletal and dental Class I or mild Class II malocclusion, mild space deficiency in the maxillary arch, more than 4 mm of deep overbite and optimum or high mandibular plane angle prior to the study.The treatment group included 20 patients (10 females, 10 males) with mean chronological ages of 13,08+1.15 years. The control group included 15 patients (5 females, 10 males) with mean chronological ages of 12,07+1.3 years. Skeletal ages at the begining of the treatment were 13,00+1,18 years for the treatment group and 12,34+0.95 years for the control group.For the maxillary incisor intrusion, orthodontic micro-implants were inserted in the maxillary dentoalveolar area between canine and lateral incisor roots. Closed coil springs (each applied 50 gr of force and as a total 100 gr of force was delivered to four upper incisors) were activated by pulling between the heads of the micro-implants and the helixes which were bent nearby the lateral braces on the mini arch wire. The intrusion was completed when proper upper lip to incisor relation and optimal overbite amount was obtained.Mean treatment time was 3,66 months and the control group was followed for 4 months.Lateral cephalometric films, periapical and panaromic radiographs and orthodontic models were taken before and after the study. The statistical analysis was made by using Repeated Measurements Factorial ANOVA with two factors as group and time. Duncan test was used for evaluation of the different groups.Significant intrusion and protrusion of the upper incisors, decrease in the occlusal plane, overbite and interincisal angle, increase in overjet, significant distortion of the laterals sideways and root resorption of these teeth were observed. Mandibular length was increased more in the treatment group. The upper lip length was decreased significantly in the treatment group.