Nazofarenks kanserlerinin radyoterapisinde tedavi alanı değişikliklerinin lens dozuna etkisi
The effects of field changes on lens dose during nasopharyngeal cancer treatment with radiotherapy
- Tez No: 311404
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OKAN ORHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Onkoloji, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Konvansiyonel Radyoterapi, Lens dozu, Nazofarenks Kanseri, Termolüminesans Dozimetri, Conventional radiotherapy, Lens dose, Nasopharynx cancer, Thermoluminescence Dosimetry
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Radyoterapi Fiziği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
ÖZETBu çalışmada T1-T2 NoMo nazofarenks kanserinin radyoterapisinde Fletcher ve Mallinckrodt Enstitüsü tarafından tarif edilen iki farklı tedavi alanına göre yapılan konvansiyonel radyoterapi uygulamasında; kritik organlardan biri olan lensin her bir fraksiyonda ve tüm tedavi sonunda aldığı total dozda farklılık olup olmadığının, rando fantom modeli ile belirlenmesi ve katarakt oluşturma etkisinin incelenmesi amaçlandı. Araştırmamızda lens dozunda farklılık olup olmadığı lens ile tedavi alanı arasındaki mesafeye bağlı olarak incelenmiştir.Rando fantomun kemik yapılarından faydalanarak simülatörde filmi çekildi ve film üzerinde iki farklı tedavi alanı belirlendi. Fletcher'e göre belirlenen tedavi alanında orbitanın arkasının 1/3'ü tedavi alanına dahil edilirken, Mallinckrodt Enstitüsüne göre belirlenen tedavi alanında orbitanın tamamı tedavi alanı dışında bırakıldı. Rando fantomun her bir lensinin üst, orta ve alt kısmına birer adet olmak üzere toplam 3 adet TLD yerleştirildi. Fletcher ve Mallinckrodt Enstitüsüne göre belirlenen tedavi alanlarından, primer nazofarenks ve medulla spinalis korumalı (MSK) alanına 6 MV foton ile karşılıklı lateral alanlardan tek fraksiyonda 200 cGy doz verilerek ışınlamalar yapıldı. Fletcher'e göre belirlenen tedavi alanlarından primer nazofarenks ve MSK alanı için tek fraksiyondaki tek taraf lens dozları sırasıyla; 15,97±0,39 cGy ve 15,11±0,42 cGy olarak bulundu. Mallinckrodt Enstitüsüne göre belirlenen tedavi alanlarından primer nazofarenks ve MSK alanı için tek fraksiyondaki tek taraf lens dozları sırasıyla 13,88±0,13 cGy ve 12,29±0,01 cGy olarak bulundu. Her iki tedavi planındaki, supraklavikuler (2,18±0,02), elektron (1,27±0,09 cGy) ve boost alanının (3,16±0,15cGy) tek fraksiyondaki tek taraf lens dozları aynı bulundu. Tedavi sonunda tümör lojuna toplam 70 Gy doz verildiğinde, Fletcher'e göre belirlenen tedavi planında lens dozu 481,81±11,5 cGy, Mallinckrodt'a göre belirlenen tedavi planında lens dozu 428,1±5,15 cGy olarak bulundu.Bu çalışmanın sonucunda, nazofarenks kanserinin konvansiyonel radyoterapisinde lens ile tedavi alanı arasındaki mesafeye bağlı olarak lens dozunun değiştiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTIn this study, It is aimed to determine whether there is a difference in the total dose received by the lens, a critical organ, during each fraction and at the end of the treatment in the conventional radiotherapy according to two different treatment areas described by Fletcher and the Mallinckrodt Institute for T1-T2 N0M0 nasopharyngeal carcinoma radiotherapy by using the rando phantom model and to examine the effects on cataract development. In our study, it is examined whether there is a difference in lens dose depending on the distance between the lens and the field of treatment.Rando phantom was filmed in a simulator by means of its bone structure and two different treatment fields were determined on the film. According to Fletcher, on the treatment fields, 1/3 of the back side of the orbital was included in the treatment, but according to Mallinckrodt Institute, all of the orbital was excluded from the treatment. Three TLD-100 was inserted, one by one, into the upper, middle and lower parts of each lens of rando phantom. From the treatment fields determined according to Fletcher and the Mallinckrodt Institute; ırradiations were done as 6 MV photon was applied into the primary nasopharyngeal and by the protection of spinal cord (SCP) fields and in correspondent lateral fields 200 cGy dose was applied per single fraction. One side lens doses in a single fraction for the primary nasopharyngeal and SCP areas from the treatment fields determined according to Fletcher are concluded as 15,97±0,39 cGy and 15,11±0,42 cGy respectively. one-side-lens doses in a single fraction for the primary nasopharyngeal and SCP areas from the treatment fields determined according to Mallinckrodt Institute are concluded as 13,88±0,13 cGy and 12,29±0,01 cGy respectively. In both treatment plans, one-side-lens doses in a single fraction of supraclavicular field (2,18±0,02 cGy), the electron field (1,27±0,09 cGy) and boost field (3,16±0,15cGy) are concluded that they are same. At the end of the treatment, when 70 Gy dose was applied into the tumor according to Fletcher's treatment plan, the lens dose was concluded 481,81±11,5 cGy and due to Mallinckrodt's treatment plan, the lens dose was concluded 428,1±5,15 cGy.As a result of this study, in the nasopharyngeal cancer treatment with the conventional radiotherapy, it is concluded that the lens dose is changing depending on the distance between the lens and the treatment field.