Kadmiyumla lipid peroksidasyon oluşturulan ratlarda keten tohumu yağının etkileri
The effects of flax seed oil on lipid peroxidation induced with cadmium in rat
- Tez No: 311422
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN ERASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Kadmiyum, Lipid Peroksidasyon, Keten Tohumu Yağı, Rat, Cadmium, Flax Seed Oil, Lipid Peroxidation, Rat
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji ve Toksikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZETBu çalışmada kadmiyum ile subakut zehirlenme oluşturulan ratlarda keten tohumu yağının oksidan-antioksidan sistem üzerine etkisi araştırıldı.Her bir grupta 12 erkek Wistar Albino ırkı rat bulunan toplam 48 adet rat kullanıldı. Kontrol grubuna herhangi bir uygulama yapılmadı (Grup 1). Grup 2, 3 ve 4'e sırasıyla sonda ile mideye 0,1 ml/hayvan/gün dozunda keten tohumu yağı (Grup 2); içme suyu içerisinde ve ad libitum olarak 50 ppm kadmiyum (Grup 3); içme suyu içinde 50 ppm kadmiyum ile birlikte 0,1 ml/hayvan/gün dozunda keten tohumu yağı 30 gün süreyle verildi.Çalışmanın sonunda, kan ve doku (karaciğer, dalak, beyin, kalp, akciğer, dalak ve testis) örnekleri alındı. Numunelerde malondialdehit (MDA) ve nitrik oksit (NO) düzeyi ile katalaz (CAT), süperoksit dismutaz (SOD) ve glutasyon peroksidaz (GSH-Px) aktiviteleri ölçüldü.Kadmiyum ile keten tohumu yağının birlikte verildiği grupta (Grup 4) yalnızca kadmiyum verilen gruba göre (Grup 2), MDA düzeyinde karaciğer, böbrek, beyin, dalak ve testis dokusu ile eritrositte önemli bir düşüş gerçekleşti. SOD aktivitesinde, karaciğer ve beyin dokusu ile eritrositte önemli bir artış; akciğer, böbrek ve kalp dokusunda önemli bir düşüş tespit edildi. CAT aktivitesinde akciğer, beyin, dalak, testis, dokusu ile eritrositte artış; kalp dokusunda düşüş gözlendi. GSH-Px aktivitesinde, karaciğer, böbrek, beyin ve testis dokusu ile eritrositte önemli bir artış bulundu; akciğer, kalp ve dalak dokusunda ise önemli bir düşüş vardı. NO düzeyinde ise karaciğer, böbrek, beyin, kalp, dalak ve testis dokusu ile plazmada önemli bir düşüş tespit edildi.Belirtilen süre ve dozda verilen keten tohumu yağı ratlarda antioksidan savunma sistemi üzerinde olumsuz bir etkiye yol açmadı; kadmiyum uygulaması eritrosit ve organlar üzerinde değişen oranlarda oksidatif strese sebep oldu; keten tohumu yağı kadmiyumun neden olduğu oksidatif stresin şiddetini azaltıcı etkiler gösterdi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTIn this study, the effects of flax seed oil on oxidant-antioxidant system against subacute cadmium intoxication in rats were investigated.Male Wistar Albino 48 rats were used and 12 rats in each group kept. No application was made to the control group (group 1). In group 2, 3 and 4, it was given at a dose of 0.1 ml/rat/day flax seed oil with gavage into stomach, 50 ppm cadmium via drinking water as ad libitum and 0.1 ml/rat/day flax seed oil with gavage into stomach plus 50 ppm cadmium via drinking water as ad libitum for 30 days, respectively. At the end of the study, malondialdehyde (MDA), nitric oxide (NO), catalase (CAT), superoxide dismutase (SOD) and glutathione peroxidase (GSH-Px) activities/levels were analyzed in blood and tissue (liver, spleen, brain, heart, lung, spleen and testes) samples, and also NO levels were assayed in plasma and tissue samples.When compared to cadmium plus flax seed oil treated and control group, a significant increase in the MDA levels of liver, kidney, brain, spleen, testes and erythrocyte; a significant increase in the SOD activity of liver, brain and erythrocytes, a significant decrease in the SOD activity of lung, kidney and heart; a significant increase in the CAT activity of lung, brain, spleen, testes and erythrocyte, a significant decrease in the CAT activity of heart; a significant increase in the GSH-Px activity of liver, kidney, brain, testes and erythrocytes, a significant decrease in the GSH-Px activity of lung, heart and spleen; a significant decrease in the NO levels of liver, kidney, brain, heart, spleen, testes and plasma.According to results, flax seed oil given at the specified dose and period in rat have not caused negative effects on antioxidant defense system, cadmium implementation has caused oxidative damage on erythrocyte and organs at different rates, flax seed oil has shown a reducing effects on severity of cadmium induced lipid peroxidation.