Yumurta tavuğu rasyonuna propolis ilavesinin performans ve yumurta kalitesi üzerine etkileri
Effects of dietary propolis supplementation on performance and egg quality in laying hens
  1. Tez No: 311421
  2. Yazar: DURAN ÖZKÖK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAAN MUHSİN İŞCAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Yumurta tavuğu, propolis, performans, yumurta kalitesi, Laying hen, propolis, performance, egg quality
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZETBu çalışma, yumurtacı tavukların rasyonuna ilave edilen propolisin performans ve yumurta kalitesi üzerine etkisinin belirlenmesi amacıyla yürütüldü. On sekiz haftalık yaşta 240 adet Bovans beyaz yumurtacı hat tavuklar her grupta 60 tavuk olacak şekilde bir kontrol ve üç deneme grubuna ayrıldı. Hayvanlar 32 hafta süresince 0, 100, 200 ve 400 mg/kg propolis katkılı yem ile beslendi. Yem ve su ad libitum olarak sağlandı. Canlı ağırlık deneme başı ve sonunda, yem tüketimi, yem dönüşüm oranı, yumurta verimi, yumurta ağırlığı, yaşama gücü, Haugh birimi ve yumurta kabuk kalınlığı değerleri ise araştırma süresince 28 günde bir belirlendi.Araştırma sonunda rasyona 400 mg/kg propolis ilave edilen grubun canlı ağırlığı 100 mg/kg grubuna göre artış gösterdi (P0.05).Sonuç olarak, çok sayıda faydalı biyolojik aktivitesi olan propolisin yumurta tavuklarında sağlık koruyucu ve iyileştirici etkilerinin araştırılması faydalı olacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThis experiment was conducted to evaluate the efficacy of supplemental propolis on performance and egg quality of laying hens. Two hundred and forty Bovans White strain laying hens in eight-teen weeks were divided into four groups of 60 each. They were fed 0, 100, 200 and 400 mg/kg of supplemental propolis for 32 weeks. Feed and water were supplied ad libitum. Live weight weighed before and after the experiment, feed consumption, feed conversation ratio, egg production, egg weight, mortality, Haugh unit and shell thickness were determined every twenty-eight day along the experiment.At the end of the study, live weight that the laying hens fed diet containing 400 mg/kg propolis was increased than 100 mg/kg group (P0.05).As a result, propolis has different biological activities is working to study further as a healt protection and amelioration agent.