İntrakranial non-invaziv stereotaktik radyocerrahide görüntü rehberliğinde pozisyonlamanın değerlendirilmesi
The evaluation of image-guided positining in intracranial non-invasive stereotactic radiosurgery
- Tez No: 311525
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT BEYZADEOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Onkoloji, Radyoloji ve Nükleer Tıp, Oncology, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Stereotaktik radyocerrahi, Beyin metastazı, Non-invaziv, Stereotactic radiosurgery, Brain metastasis, Non-InvasiveCouncellor: Murat BEYZADEOGLU Prof. M.D
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZETFerrat DİNÇOĞLAN, İntrakranial Non-İnvaziv Stereotaktik Radyocerrahide Görüntü Rehberliğinde Pozisyonlamanın Değerlendirilmesi. Gülhane Askeri Tıp Akademisi Radyasyon Onkolojisi, Ankara, 2010.Çalışmanın amacı, beyin metastazlı hastalara uygulanan stereotaktik radyocerrahide tedavi planlaması ve tedavi esnasında hasta konforunu ve yaşam kalitesini artırmak amacıyla kullanılan non-invaziv IGRS (Image Guided Radiosurgery-Görüntü Rehberliğinde Radyocerrahi) tekniği ile lezyonun kapsanmasında tümör ebadının tamamının içerilmesi ve geometrik doğruluğun efektif immobilizasyonla sağlanmasının rutin uygulanabilirliğini göstermektir.Beyin metastazlı 42 hastanın toplam 92 lezyonu çalışmaya dahil edilmiştir. İmmobilizasyon, hastanın invaziv çerçeve tabanlı uygulamadan farklı olarak termoplastik maske ve ağızlığın non-invaziv özel bir çerçeveye monte edilmesiyle sağlandıktan sonra planlama tomografi görüntüleri elde edilmiş ve MRI (Magnetic Resonance Imaging) görüntüleri ile füzyonu yapılmıştır. Konturlama işleminden sonra yoğunluk ayarlı stereotaktik radyocerrahi (Intensity Modulated Radiosurgery-IMSRS) planlaması tamamlanmış ve tedavi masasına alınan hastanın terapötik amaçlı immobilizasyonu yeniden sağlanmıştır. Hasta tedavi masasında iken kV-CBCT (kilovoltage-Cone Beam Computed Tomography) ile elde edilen görüntülerle, planlama görüntüleri eşleştirilerek set-up farklılıkları tespit edilmiş ve `on-line' olarak düzeltilip hastalar tek fraksiyonlu definitif tedaviye alınmıştır.Tedavi edilen 92 lezyonun tamamı için lateral (X), longitudinal (Y), ve vertikal (Z) yönlerindeki farklılıkların ortalama±standart sapma (SS) değerleri sırasıyla 1±1.5 mm, 0.7±1.3 mm, 0.8±1.2 mm olarak bulunmuştur. X, Y, Z yönlerindeki rotasyonel hataların ortalaması sırasıyla 0.5±1.1°, 0.06±1.1°, -0.1±1.1° olarak tespit edilmiştir.Sonuç olarak, bu çalışmada tedavi esnasında hasta konforunu ve yaşam kalitesini artırmak amacıyla kullandığımız Görüntü Rehberliğinde Radyocerrahi (IGRS-Image Guided Radiosurgery) tekniği ile beyin metastazlı hastaların tedavisinin invaziv çerçeveli tedavi ile aynı hassasiyetle rutin klinik pratikte yapılabileceği gösterilmiştir
Özet (Çeviri)
SUMMARYFerrat DINCOGLAN, The Evaluation of Image-Guided Positining in Intracranial Non-Invasive Stereotactic Radiosurgery. Gulhane Military Medical Academy Department of Radiation Oncology, Ankara, 2010.The aim of this study is evaluating the feasibility of non-invasive IGRS (Image Guided Radiosurgery) for improving patient comfort and quality of life (QOL) during stereotactic radiosurgery planning and therapy of patients with brain metastasis. We also evaluated IGRS lesion coverage, along with inclusion of whole tumor size in terms of geometric accuracy.Total 92 lesions of 42 patients with brain metastasis were included in the study. After immobilization with thermoplastic mask and bite block different from invasive frame-based procedure, planning CT (Computed Tomography) images were acquired and fused with MRI (Magnetic Resonance Imaging) images. After countouring, IM-SRS (Intensity Modulated-Stereotactic Radiosurgery) planning was done and the patients were re-immobilized on treatment couch for the therapy. While patients were on the treatment couch, kV-CBCT (kiloVoltage-Cone Beam Computed Tomography) images were taken to determine set-up errors and achieve on-line correction. The patients then underwent single fraction definitive treatment.For the 92 lesions treated, mean ± standard deviation (SD) values of translational set-up corrections in lateral (X), longitudinal (Y), vertical (Z) dimensions were 1±1.5 mm, 0.7±1.3 mm, 0.8±1.2 mm and X, Y, Z rotational set-up corrections were 0.5±1.1°, 0.06±1.1°, -0.1±1.1°, respectively.In conclusion, the IGRS technique we used in order to improve patients? comfort and QOL during therapy provided the same geometric accuracy compared with invasive frame-based treatment. IGRS for brain metastasis therapy is feasible with non-invasive approach and this treatment technique can be routinely used in clinical practice.