Sigara içen ve içmeyen gebelerde 3.trimester ve kordon kanlarının vitamin b12, folik asit ve homosistein seviyeleri açısından karşılaştırılması
Comparison of 3rd trimester and cord blood vitamin b12, folic acid and homocysteine levels of smokers and nonsmokers pregnant
- Tez No: 311561
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÜMİT AYDOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Gebe, sigara, vitamin B12, folik asit, homosistein, Pregnant, smoking, vitamin B12, folic acid, homocysteine
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Giriş ve Amaç: Gebelik boyunca fetüs ve plasentanın gelişimi ve annenin değişen metabolizması daha fazla enerji ve besine ihtiyaç duyar. Gebelik döneminde sigara kullanılması ise sadece annenin sağlığına zarar vermekle kalmaz, aynı zamanda gebelik ile ilgili komplikasyonların ortaya çıkmasına ve yeni doğanda ciddi sağlık problemlerine yol açabilmektedir. Yaptığımız bu çalışma ile sigaranın homosistein, vitamin B12 ve folik asit seviyeleri ile doğum ağırlıkları üzerine etkisini ortaya koymayı amaçladık.Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya alınan 83 gebenin 50'si sigara içen, 33'ü ise sigara içmeyen grupta idi. Sigara içenlerin 49'undan 3.trimester serum kanları, 31'inden ise doğum sonrası kordon kanı alındı. Sigara içmeyen 33 gebenin ise tamamından 3. trimester serum kanı, 24'ünden ise doğum sonrası kordon kanı alındı. Gebelerin biyokimyasal parametrelerini ölçmek için 3. trimesterde en az 12 saat açlıktan sonra kan örnekleri sabah 09.00 ve 11.00 saatleri arasında alındı. Doğum sırasında ise yine biyokimyasal parametreleri ölçmek için kordon kanları alındı. Veriler SPSS-15 paket programına aktarılarak istatistiksel analiz yapıldı.Bulgular: Sigara içen gebelerin yaş ortalaması 31,04±5,03 iken, sigara içmeyen gebelerin yaş ortalaması ise 28,21±4,43 olarak tespit edildi. Sigara içen ve içmeyen gebelerin 3.trimester ve kordon kanları arasında vitamin B12, folik asit ve homosistein seviyeleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptamadık. Fakat sigara içen annelerin bebeklerinin doğum ağırlıklarının sigara içmeyen annelerin bebeklerine göre yaklaşık 294,7 gr. daha düşük olduğunu tespit ettik (p=0,005). Ayrıca her iki grupta da vitamin B12 seviyelerinin normal değerlerinin altında olduğu bulundu.Sonuç: Yaptığımız çalışma sonucunda gebelikte sigara kullanımının vitamin B12, folik asit ve homosistein seviyelerine etkili olmadığı fakat bebek doğum ağırlığında ise ortalama 294,7 gr'lık bir azalmaya sebep olduğu tespit edilmiştir. Sigara kullanımının yaygın olduğu ülkemizde, birinci basamak sağlık hizmetlerine herhangi bir yakınma ile başvuran gebelerin sigara kullanımı sorgulanmalı, sigaranın kendi sağlıkları ve çocuklarının sağlığına zararları konusunda bilgilendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: During pregnancy, development of the fetus and placenta and changing of the mother's metabolism need more energy and nutrient. Smoking during pregnancy does not only harm the health of the mother, but also can lead to the emergence of complications related to pregnancy and the serious health problems to newborn. With this work, we aimed to determine the effect of smoking on homocysteine, vitamin B12 and folic acid levels and birth weight.Materials and Methods: 50 women who smoke cigarettes and 33 women were non-smokers group of 83 pregnant included in the study. In the smokers group, 3rd trimester blood serum of 49 pregnant women and cord blood of 31 pregnant women were taken after the birth. In the non-smokers group, 3rd trimester serum blood from all 33 pregnant women and cord blood of 24 pregnant women were taken after the birth. For measuring biochemical parameters of pregnant women, blood samples were taken between 09.00 and 11.00 am after fasting for at least 12 hours in the 3 th trimester. And again, the cord bloods were taken during labor for measuring the biochemical parameters. The statistical analysis was performed by using SPSS-15 package program.Results: While the average age of pregnant women who smoke were 31,04 ± 5,03, non-smokers pregnant women mean age were identified as 28,21 ± 4,43. We did not observe any statistically significant difference about vitamin B12, folic acid and homocysteine levels between 3rd trimester and the cord blood of smokers and non-smokers pregnant women. However, we detected that birth weights of babies of mothers who smoked lower than infants born to nonsmoking mothers approximately 294,7 grams (p=0,005). In addition, vitamin B12 levels in both groups were found to be below normal values.Conclusion: As a result of our study, smoking during pregnancy is not effective to vitamin B12, folic acid and homocysteine levels but a decrease has been found in infant birth weight in the average 294,7 g. In our country that smoking is widespread, the use of smoking must be questioned of pregnant women with a applicant of any complaint in primary health care services, health hazards of smoking should be informed about their health and their children.