Genişlemiş spektrumlu ß laktamaz üretiminin saptanmasında çift disk sinerji ve otomatize sistem (Phoenix BD) yöntemlerinin karşılaştırılması
Comparison of double disk synergy method and automated system (Phoenix BD) for detection of extended spectrum ß lactamase production.
- Tez No: 311633
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ORHAN BEDİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: GSBL, Çift Disk Sinerji Testi, Kombine Disk Yöntemi, Otomatize Sistem, Enterobacteriaceae, ESBL, Double Disk Synergy Method, Kombined Disk Method, Automated System, Enterobacteriaceae
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZETGenişlemiş ß Laktamaz Üretiminin Saptanmasında Çift Disk Sinerji ve Otomatize Sistem (Phoenix BD) Yöntemlerinin Karşılaştırılması.Bu çalışmada, Gülhane Askeri Tıp Fakültesi Hastanesi Tıbbi Mikrobiyoloji Laboratuarında Genişlemiş Spektrumlu Beta-Laktamaz (GSBL) üretiminin saptanmasında kullanılan çift disk sinerji yöntemi (ÇDS) ile BD Phoenix otomatize sistemin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Çalışmada Gülhane Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Laboratuarlarına gelen örneklerden (idrar hariç) izole edilen ve hastane enfeksiyonu olarak tanımlanan 102 Enterobacteriaceae kökeni kullanıldı. 102 izolatın tamamı BD Phoenix sistemi ile tür düzeyinde tanımlandı ve 45 izolatın GSBL ürettiği, bir E. cloacae izolatının ise ek doğrulama testine ihtiyaç gösterdiği saptandı. Tarama testi pozitif 54 Enterobacteriaceae izolatı arasında seftazidim ve sefotaksim direnç veya azalmış duyarlılık oranı sırasıyla % 70.6 ve % 98.1 bulundu. Tarama testi pozitif izolatların GSBL üretip üretmedikleri çift disk sinerji yöntemi ve kombine disk difüzyon yöntemi ile araştırıldı. Kombine disk difüzyon yöntemi ile 46 izolatın GSBL ürettiği saptandı. Çift Disk Sinerji yöntemi ile antibiyotik diskleri arasındaki uzaklıklar 30 mm olarak uygulandığında 14 izolat, diskler arasındaki uzaklık 22 mm olarak değiştirildiğinde ise 45 izolat GSBL olumlu olarak bulunmuştur. BD Phoenix sisteminin duyarlılığı % 95.98, özgüllüğü % 98.25 bulundu. ÇDS yönteminde 30 mm ve 22 mm testlerinde duyarlılıkları sırasıyla % 30,43 % 97.87, özgüllükleri sırasıyla % 100 ve % 100 bulundu. BD Phoenix sistemi bir E.coli izolatında yalancı pozitif sonuç verirken, bir P.mirabilis izolatında GSBL saptayamadı bir E.cloacae izolatında ise doğrulama testine gereksinim gösterdi. ÇDS yönteminde (22 mm ve 30 mm) bir K.pneumoniae izolatının GSBL üretimi saptanamadı.Sonuç olarak; 102 Enterobactericaea izolatından 46'sının (% 45.09) GSBL ürettiği saptandı. Tarama testi için sefotaksim ve seftazidimden oluşan en az iki antibiyotiğin kullanılması gerektiği, ÇDS yönteminin, uygun disk aralığında (22 mm), BD Phoenix sisteminden daha duyarlı ve özgül olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
SUMMARYComparison of Double Disk Synergy Method and Automated System (Phoenix BD) for Detection of Extended Spectrum Beta Lactamase Production.In this study, we aim that comparison of double disk synergy (DDS) method and automated system (Phoenix BD) for detection of extended spectrum beta lactamase (ESBL) production. We used one hundred and two Enterobacteriaceae strains which were isolated from the different samples in Gulhane Medical Faculty, Medical Microbiology Laboratory (urine samples were excluded and all samples were defined as hospital infection). All one hundred and two Enterobacteriaceae strains were typed with Phoenix BD system. We found 45 strains which ESBL production was positive and one E. cloacae strain which need a confirmatory test with this system. Fifty four isolates were positive as results of screening test and among these strains, ceftazidime and cefotaxime resistance or decreased susceptibility rates were 70,6 % and 98,1 % respectively. The screening test positive isolates investigated for production of ESBL with DDS and CDD methods. We detected ESBL production in 46 isolates with CDD method. We detected ESBL production in 14 isolates with DDS method when the discs positioned at a distance of 30 mm and 45 isolates when the discs positioned at a distance of 22 mm. We found sensitivity and specificity of Phoenix BD system as 95.98 % and 98.25 % respectively. We found sensitivity and specificity of DDS method as 30.43 % and 100 % respectively when the discs positioned at a distance of 30 mm, 97.87 % and 100 %when the discs positioned at a distance of 22 mm. Phoenix BD system gave false positive signal for one E.coli isolate and it could not detect one P.mirabilis isolate which ESBL production confirmed by the other tests. With this system we got a warning for confirmation of ESBL production one of the E. cloacae strain which ESBL producer. We could not detect ESBL production with DDS method (neither 30 nor 22 mm distance) in one K. pneumoniae isolates which ESBL production detected by the other tests.As a result 46 (45, 09 %) of the 102 Enterobactericaea isolates were produce of an ESBL. We conclude that, for screening tests at least two antibiotics (ceftazidime and cefotaxime) are essential and the DDS method, when performed suitable disk distances (22 mm), more sensitive and specific than the Phoenix BD system.