İki farklı lazer cihazı ve klasik hava türbini ile prepare edilen dişlerdeki intrapulpal sıcaklık değişimlerinin ve mine pürüzlülüğünün karşılaştırılması
Comparison of intrapulpal temperature changes and surface roughness of teeth prepared with two different lasers and air turbine
- Tez No: 311645
- Danışmanlar: PROF. DR. BEDRİ BEYDEMİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Lazer, Preparasyon, Pürüzlendirme, SEM, AFM, Laser, Preparation, Etching, SEM, AFM
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Bu çalışmanın amacı, farklı yöntemlerle prepare edilen dişlerin pulpa odalarında oluşan sıcaklık değişimlerini ve mine yüzey pürüzlülüğü farklarını karşılaştırmaktır. Toplanan 39 kesici diş kole seviyesinden kesildi ve pulpa odaları boşaltıldıktan sonra kuron kısımları labial yüzleri açıkta kalacak şekilde akrilik bloklara gömüldü. Örnekler, Grup I (Er,Cr:YSGG), Grup II (CO2) ve Grup III (Hava Türbini) olmak üzere üç gruba ayrıldı (n=13). Sıcaklık ölçümleri için pulpa odalarına dijital termometreye bağlı ısıl-çiftler yerleştirildi. Dişlerin labial yüzlerinde kutu şekilli ikişer kavite hazırlandı ve preparasyon sırasındaki sıcaklık değerleri kaydedildi. Her iki kaviteden birine asitle pürüzlendirme yapıldı ve her gruptan üçer örnek SEM incelemesine girmek üzere hazırlık işlemlerine sokuldu. Yüzey pürüzlülüğü ölçümleri AFM cihazında her kavitede dört nokta taranarak yapıldı. Sıcaklık ve pürüzlülük değerleri Kruskal-Wallis varyans analizi ile değerlendirildi. Su soğutması ile kullanıldığında her iki lazerin de pulpa için termal bir tehlike oluşturmadığı saptandı. Pürüzlülük değeri açısından Erbium lazer ve konvansiyonel yöntem arasında istatistiksel bir fark olmadığı, CO2 lazer pürüzlülük değerinin diğer gruplarınkilerden düşük kaldığı belirlendi. SEM incelemesinde Er,Cr:YSGG lazerin herhangi bir termal yan etkiye yol açmadığı ve oluşan düzensiz yüzeyin pürüzlülük karakterinin konvansiyonel yöntemle elde edilenle bazı paralellikler gösterdiği, takiben asit etching yapılması sonucunda da benzer hale geldiği saptandı. CO2 lazerin tüm yüzey boyunca izlenebilen mikroçatlaklara sebep olduğu görüldü ancak karbonizasyon bulgusuna rastlanmadı. Yüzeyin, asit uygulaması öncesinde ve sonrasında morfolojik olarak hem diğer lazer hem de hava türbini ile elde edilenden farklı olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to compare the intrapulpal temperature changes and roughness of enamel surfaces after tooth preparation with Er,Cr:YSGG and CO2 lasers and air turbine.Maxillary incisors were sectioned horizontally below the cementoenamel junction, the pulp chambers were excreted and obtained coronal samples were embedded into acrylic resin blocks facing upwards. The samples were than assigned in 3 experimental groups (Group I - Er,Cr:YSGG laser, Group II - CO2 laser and Group III - Air turbine) (n=13). Thermocouples attached to a digital thermometer were positioned inside the pulp chambers to measure thermal changes during tooth preparations. Two box shaped cavities were prepared on the labial surface of each sample and temperature changes were recorded. One of the cavities on each sample was acid-etched. Three samples of each group was selected and prepared for SEM observation. Surface roughness measurements were carried with an AFM by scanning 4 areas of each cavity. Obtained roughness and thermal data were analyzed with Kruskall-Wallis test. None of the lasers used under water cooling display thermal threat for the pulp. No statistically significant difference of surface roughness was found between Groups I and III. However, roughness values of Group II were significantly lower than those of Groups I and III. In the SEM analysis no thermal damage was detected in Group I. In Group II no evidence of carbonisation or thermal damage was found except the microcracks seen along the enamel surface.