Geliştirilen yuvarlak örme sandviç kumaşların elektromanyetik kalkanlama ve termofizyolojik konfor özelliklerinin incelenmesi
Investigation of electromagnetic shielding and thermophysiological comfort properties of circular knitted sandwich fabrics which were developed
- Tez No: 320806
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN GAZİ ÖRTLEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kalkanlama Etkinliği (SE), metal tel, termofizyolojik konfor, özlü iplik, sandviç yapı, Shielding effectiveness (SE), metal wire, thermophysiological comfort, core yarn, spacer structure
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 205
Özet
Günlük yaşantımızda kullandığımız elektronik cihazlar istemli ve istem dışı olarak elektromanyetik alanlar oluşturmaktadır. Elektronik cihazların sosyal yaşamdaki rolünün artması ve elektronik cihaz teknolojilerinin hızlı gelişimi elektromanyetik alanın olumsuz etkilerinin giderilmesinde kalkanlamayı stratejik açıdan önemli hale getirmiştir. Kalkanlamada kullanılan klasik malzemelerin dezavantajlarından dolayı daha hafif, esnek ve daha düşük maliyetli elektriksel olarak iletken tekstil ürünleri gün geçtikçe daha çok tercih edilir hale gelmiştir.Sandviç tekstiller özel yapıları sayesinde konvansiyonel tekstil yapıları tarafından karşılanamayan spesifik özelliklere sahip tekstil yapılarıdır. İki ayrı tekstil yüzeyinin bir bağlantı ipliği veya tabakası ile bağlanması sonucu oluşan sandviç tekstillere olan talep son yıllarda artış göstermiştir. Bu kumaşların en belirgin özellikleri, diger tekstil yapılarında bulunmayan hava geçirgenligi, çok iyi basma dayanımı, iyi esneme özelliği, yüksek eğilme dayanımı, üstün termal yalıtım özelliği ve dökümlülük olarak sıralanabilir. Bu fonksiyonel kumaş, otomotiv tekstilleri, tıbbi tekstiller, jeotekstiller, spor tekstiller, koruyucu tekstiller, ev tekstili ve kompozit yapılara kadar çok geniş bir aralıkta kullanım alanı bulmuştur.Bu çalışma kapsamında, çeşitli tiplerde elektriksel olarak iletken özellikte iplikler kullanılarak, elektromanyetik kalkanlama özelliğine sahip sandviç yapıda örme kumaşlar geliştirilmeye çalışılmıştır. Üretilen kumaşların elektromanyetik dalgaları kalkanlama etkinliği (SE), bazı fiziksel özellikleri (eğilme dayanımı ve patlama mukavemeti) ile termal konfor algısıyla ilgili özellikleri (hava geçirgenliği, su buharı geçirgenliği ve ısıl direnç) test edilerek belirlenmiştir.Geliştirilen elektromanyetik kalkanlama özelliğine sahip fonksiyonel kumaşların, kullanım açısından belirli fiziksel ve termofizyolojik gereksinimleri karşılayacak yapıda olması hususu son derece önemli bir gerekliliktir.Kalkanlama amacı ile fonksiyonel tekstil yapılarının kullanımı pratik, estetik ve düşük maliyetli çözümler sunmaktadır. Bu duruma bağlı olarak bu tür tekstil yüzeylerinin geliştirilmesi ile ilgili çalışmalar gün geçtikçe artmaktadır. Bu geliştirme çalışmalarındaki temel noktalardan birisi de geliştirilmeye çalışılan kumaşların SE ölçümünde kullanılan yöntemdir. Konu ile ilgili literatür incelendiğinde çok farklı ölçüm teknikleri ile karşılaşılmaktadır. Bu çalışmada, yaygın olarak kullanılan kontrollü test alanlarında yapılan ölçüm metotlarından, koaksiyel tutucu metodu ve yeni geliştirilen spektran (ışıma yoğunluğu ölçer) metodu kullanılmıştır. Elde edilen SE test sonuçları değerlendirilmiş ve yeni bir yaklaşımla istatistiksel olarak da analiz edilmiştir.Test sonuçlarına göre, üretimde kullanılan iletken iplik tipinin ve kullanım yerinin kumaşların elektromanyetik kalkanlama, fizyolojik ve termofizyolojik özellikleri üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Electronic devices which we use in our daily life generate intentionally and unintentionally electromagnetic fields. Since increasing role of electromagnetic devices in social life and rapid development of electronic device technologies, shielding has become strategically important to eliminate the negative effects of electromagnetic field. Because of the disadvantages of classical materials used in shielding lighter, more flexible and low cost electrically conductive textile products have become increasingly more preferable.Thanks to their special constructions, spacer textiles have specific properties which cannot be provided by conventional textiles. Recently, demand to spacer fabrics produced by means of connecting two textile surfaces each other with a connection yarn or layer have increased. The most basic properties of these fabrics are air permeability, good compressive strength, high flexibility, perfect thermal isolation and good drape. These functional fabrics have wide using fields such as automotive textiles, medical textiles, geotextiles, sport textiles, protective textiles, home textiles and composite structures.In this study, by using various types of electrically conductive yarns, sandwich knitted fabrics having electromagnetic shielding property have been tried to produce. Electromagnetic shielding effectiveness (SE) of produced fabrics, some physical properties (flexibility and bursting strength) and thermal comfort properties (air permeability, water vapor permeability and thermal resistance) were determined experimentally.Fuctional fabrics developed for electromagnetic shielding property should have structures which can provide at least acceptable physical and thermophysiological necessities in terms of use.Using of functional textile constructions with aim of shielding offers solutions with practical, esthetic and low cost. By depends to this case, studies related to the developments of these textile products have increased day by day. One of basic points in these studies is the method used for SE measurement of developed fabrics. When the literature is investigated, it is seen that there are many different measurement techniques. In this study, one of with control measurement methods used widely, coaxial holder method and new developed spektran (radiation density tester) method were used. Test results were also evaluated and by statistically analysis method.According to the test results, it has been seen that the conductive yarn types and arrangement of these yarns in fabric structure have an important effect on electromagnetic shielding, physical and thermophysiological properties of fabrics.