Omuz adheziv kapsülitinde supraskapular sinir blokajıyla kombine edilen hidroplasti uygulamasının etkinliği
The effectiveness of hydroplasty combined with suprascapular nerve blockage in the treatment of shoulder adhesive capsulitis
- Tez No: 311685
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜMİT DİNÇER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: adheziv kapsülit, hidroplasti, supraskapular sinir blokajı, adhesive capsulitis, hydroplasty, suprascapular nerve blockage
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Omuz adheziv kapsülitinde supraskapular sinir blokajıyla (SSB) kombine edilen hidroplasti uygulamasının etkinliği. Tez danışmanı: Doç. Tbp. Yb. Ümit DİNÇER. Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Servis Şefliği. UzmanlıkTezi. İstanbul. 2010.Bu çalışmanın amacı omuz adheziv kapsülit (AK) tedavisinde supraskapular sinir blokajıyla (SSB) kombine edilen hidroplasti uygulamasının etkinliğinin gösterilmesidir. Klinik olarak omuz AK tanısı alan 30 hasta, randomize, tek kör karşılaştırmalı çalışmada analiz edilmiştir. Hastalar randomize hidroplasti grubu (HP) ve hidroplasti+supraskapular sinir blokajı (HP+SSB) grubu olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Her grup 15 hastadan oluşmaktadır. HP+SSB grubunda her hastaya SSB için sinir stimülatörü eşliğinde 5 ml. %2'lik prilokain ve hidroplasti uygulaması için intrartiküler 39 ml. %0.9 NaCl ve 40mg/ml triamsinolon asetonid, HP grubunda ise her hastaya hidroplasti uygulaması için intraartiküler 39 ml. %0.9 NaCl ve 40mg/ml triamsinolon asetonid enjekte edildi. Bütün hastalara yapılan işlemlerden 24 saat sonra başlanacak şekilde fizyoterapist eşliğinde 10 seanstan oluşacak şekilde anterior, posterior ve inferior kapsül germe egzersiz programı uygulandı. Tedavi etkinliği; tedavi öncesi, sonrası 10. gün ve 1. ay değerlendirilmiştir. Değerlendirme parametreleri vizüel analog skala (VAS), omuz ağrı özürlülük indeksi (OAÖİ), kısa form-36 (KF-36) ve gonyometre ile pasif ve aktif olarak omuz fleksiyonu, abduksiyonu, eksternal ve internal rotasyon ölçümü idi. Her iki grup için istatistiksel olarak VAS, OAÖİ, KF-36, eklem hareket açıklığı (EHA) değerlerinde anlamlı artış saptandı. HP+SSB grubunda tedavi sonrası 10. gün ve 1. ay VAS, OAÖİ, KF-36 ve EHA değerlerindeki gelişme daha anlamlı bulundu. Her iki tedavi şeçeneği AK tedavisi için yararlı bulunmuştur. Ancak hidroplasti uygulamasına SSB'nın kombine edilmesi, AK'in major yakınması olan ağrının kontrolünde önemli bir role sahiptir. Böylece hem hareket kısıtlılığının azalması hem de egzersiz toleransının artmasıyla AK'te hızlı düzelme olacağı kanısındayız. Primer tedavi modalitesine mutlaka uygun egzersiz programı dahil edilmelidir.
Özet (Çeviri)
The effectiveness of hydroplasty combined with suprascapular nerve blockage in the treatment of shoulder adhesive capsulitis. Thesis consultant: Associate Professor. Lieutenant Colonel. Ümit DİNÇER. MD. Department of Physical Medicine and Rehabilitation, GATA Haydarpaşa Training Hospital. Specialization Thesis. İstanbul. 2010.The objective of this study was to show the effectiveness of hydroplasty combined with suprascapular nerve blockage in the treatment of shoulder adhesive capsulitis. Clinically diagnosed as adhesive capsulitis 30 patients were analyzed in this randomized, single blind, comparative study. Patients were randomized into two treatment groups namely hydroplasty group (HP) and hydroplasty+suprascapular nerve blockage (HP+SNB) group. Each group consisted of 15 patients. In HP+SNB group, for suprascapular nerve blockage by nerve stimulator 5ml. %2 prilocain and for hydroplasty intraarticular 39 ml. %0.9 NaCl and 40mg/ml triamcinolone acetonide, in HP group for hydroplasty intraarticular 39 ml. %0.9 NaCl and 40 mg/ml triamcinolone acetonide was injected. 24 hours after these procedures, all the patients were performed 10 sessions anterior, posterior and inferior capsule stretching exercises by physioterapist. Treatment efficacy was evaluated clinically before and 10th day and first month after treatment. Evaluated parameters were visual analog scale (VAS), shoulder pain disability index (SPADI), short form (SF-36) and passive and active shoulder flexion, abduction, external and internal rotation with goniometer. For both groups, statistically significant improvements were observed at values of VAS, SPADI, SF-36 and range of motion. For HP+SNB group, improvement on the 10th day and first month values of VAS, SPADI, SF-36 and range of motion were more significant. Both treatment choices were beneficial for adhesive capsulitis. But combination of SNB with hydroplasty has an important role to relief the pain, which is the major complaint of adhesive capsulitis. Therefore, we think fast recovery by both of decrease of limitation of motion and increase of exercise tolerance. Adjuvant appropriate exercise program must be included in primary treatment modality.