Miyofasyal ağrı sendromunda botilinum toksin tip-A enjeksiyonu ve prilokain enjeksiyonunun klinik olarak karşılaştırılması
Comparing of the effectiveness of botilinum toxin type-A and prilocaine injections clinically in the tretment of myofascial pain syndrome
  1. Tez No: 311687
  2. Yazar: BAKİ ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ZEKİ KIRALP
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: miyofasyal ağrı, tetik nokta, botilinum toksin-A, prilokain, myofascial pain, trigger point, botilinum toxin-A, prilocaine
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Miyofasyal ağrı sendromunda botilinum toksin tip-A (BTX-A) enjeksiyonu ve prilokain enjeksiyonunun klinik olarak karşılaştırılması. Tez danışmanı: Doç. Hv. Tbp. Kd. Alb. Mehmet Zeki KIRALP. Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Servis Şefliği. UzmanlıkTezi. İstanbul. 2010.Bu çalışmanın amacı miyofasyal ağrı sendromu (MAS) tedavisinde BTX-A ve prilokain enjeksiyonunun etkinliğinin karşılaştırılmasıdır. Değişik vücut kaslarında tetik noktası olan ve MAS tanısı alan 38 hasta randomize, tek kör karşılaştırmalı çalışmada analiz edilmiştir. Hastalar randomize BTX-A ve prilocain grubu olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Her grup 19 hastadan oluşmaktadır. BTX-A grubunda her tetik nokta için 10 İU, prilokain grubunda 2 ml prilocain enjeksiyonu uygulanmıştır. Bütün hastalardan ev tabanlı germe egzersiz programı uygulamaları istenmiştir. Tedavi etkinliği tedavi öncesi, sonrası 2. hafta ve sonrası 6. haftada değerlendirilmiştir. Değerlendirme parametreleri fonksiyon esnasında vizüel analog skala (VAS), ağrı skoru (AS), ağrı basınç eşiği (ABE), kısa form -36 (KF-36) ve Beck depresyon ölçeği (BDÖ) idi. Her iki grup için istatistiksel olarak fonksiyonel VAS, ABE, AS, KF-36, BDÖ değerlerinde anlamlı artış saptandı. BTX-A grubunda 2. hafta VAS ve ABE değerlerindeki gelişme daha anlamlı bulundu. BTX-A grubunda 6. hafta VAS, AS, ABE değerlerindeki gelişme daha anlamlı bulundu. BDÖ değerlerindeki düzelme iki grup arasında istatistiksel farklılık göstermedi. Ancak BTX-A grubunda 2. ve 6. hafta BDÖ değerlerindeki düzelme sınırda anlamlı bulundu. Her iki tedavi şeçeneği MAS tedavisi için yararlı bulunmuştur. Ancak BTX-A tedavisinin zaman içinde artan kümülatif etkisi gözlenmiştir. Maliyet kısıtlamasına rağmen kronik persistan miyofasyal ağrı sendromu olan hastaların BTX?A enjeksiyonu için uygun aday olduğu kanısındayız. Optimal başarı için uygun egzersiz programı primer tedavi modalitesine dahil edilmelidir.
Özet (Çeviri)
Comparing of the effectiveness of botilinum toxin type-A and prilocaine injections clinically in the tretment of myofascial pain syndrome. Thesis consultant: Associate Professor. Colonel. Mehmet Zeki KIRALP. MD. Department of Physical Medicine and Rehabilitation, GATA Haydarpaşa Training Hospital. Specialization Thesis. İstanbul. 2010.The objective of this study was to compare the effects of botulinum toxin-A (BTX-A) injection and prilocaine injection in the treatment of myofascial pain syndrome (MAS). Thirty eight patients, having trigger points in the muscles diagnosed as MAS were analyzed in this randomized, single blind, comparative study. Patients were randomized into two treatment groups namely BTX-A injection group and prilocaine group. Each group consisted of 19 patients. In BTX-A injection group, 10 İU of BTX was injected to each trigger point. In the prilocaine group 2ml prilocaine was injected to each trigger point. All the patients were asked to do stretching exercises at home. Treatment efficacy was evaluated clinically before and 2 and 6 weeks after treatment. Evaluation parameters were during function visual analog scale (VAS), pain score (PS), pain pressure threshold (PPT), general well-being by short form-36 (SF-36) and Beck Depression Inventory (BDI). Statistically significant improvements were observed during function VAS, PS, PPT, SF-36 and BDI in both treatment group. Improvement in VAS and PPT at 2 weeks was more significant in the BTX-A group. Improvement in VAS, PPT, PS at 6 weeks was more significant in BTX-A group. There is no difference between two groups in BDI. Borderline improvement was observed in BTX-A group at 2 and 6 weeks. BTX-A injections and prilocain injections are the beneficial treatment choices in this syndrome. But we observed the progressive cumulative effect of BTX-A in the course of time. Although cost effectivity limitation we suggest that patients with chronic persistant myofascial trigger points can be convinient candidate for BTX-A injections. Adjuvant appropriate exercises program should be included in primary treatment modality for optimal success.